Éppen 35 éve váltották le a kommunista párt nagyhatalmú vezetőjét.

Forrás: Index
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
@Bástya Béla Elvtárs: Azt a rendszert egyedül maga Kádár menthette volna meg, ha...
Ha még fiatalabb és egészségesebb lett volna. Ő alkuképes volt nyugaton, keleten egyaránt. Olyan reformoknak ágyazott meg, és olyan eredményesen lobbizott, amit egyetlen szocialista ország sem tudott felmutatni.
Aczél György szerint Kádár át tudta volna vezetni a társadalmat egy szociális piacgazdaságon alapuló új rendszerbe, tervbe is volt véve, mivel nyilvánvaló volt számára a változás/változtatás kikerülhetetlensége.
Képes is lett volna rá, ha nem roppan össze, és nem akarják az "ifjú gladiátorok" a fejét venni.
Magyarul, elárulták. Ez egy tipikusan magyar szokás, csak mint tiszteletet követelni a semmire.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Bástya Béla Elvtárs
3 ember megmenthette volna azt a rendszert: Németh Miklós, Pozsgay Imre, Berecz János! Nem hagyták nekik, mert kellet egy rühes zsidó GRÓSZ...
Nyírfa
@Bástya Béla Elvtárs: Azt a rendszert egyedül maga Kádár menthette volna meg, ha...
Ha még fiatalabb és egészségesebb lett volna. Ő alkuképes volt nyugaton, keleten egyaránt. Olyan reformoknak ágyazott meg, és olyan eredményesen lobbizott, amit egyetlen szocialista ország sem tudott felmutatni.
Aczél György szerint Kádár át tudta volna vezetni a társadalmat egy szociális piacgazdaságon alapuló új rendszerbe, tervbe is volt véve, mivel nyilvánvaló volt számára a változás/változtatás kikerülhetetlensége.
Képes is lett volna rá, ha nem roppan össze, és nem akarják az "ifjú gladiátorok" a fejét venni.
Magyarul, elárulták. Ez egy tipikusan magyar szokás, csak mint tiszteletet követelni a semmire.
Nyírfa
@Horizont: Egyszer volt Budán kutyavásár. Ha '45. után nem vágnak minket - teljes joggal - a keleti félre, pontosan az történt volna, amit Orbán napjainkban felfuttatott. Ez a nép nem alkalmas a fejlődésre - tisztelet a kivételt képező individuumoknak -, ami lehetőséget kaptunk volna az amerikaiaktól, azt ugyanúgy elherdáltuk volna, mint ma a fidesz az uniós forrásokat.
Hálát adhatunk a sorsnak, hogy '56. után Kádár kapta a kezébe az irányítást. Soha olyan jó dolgunk nem volt, és ki tudja, lesz-e valaha, mint az ő regnálása alatt.
csak úgy....
az akkori komcsik 80%-90% a éppen olyan buta seggfej volt mint a mostani komcsiké!
- ezek ugyanazok, és ezt nem csak bródy állítja...
Bástya Béla Elvtárs
@Nyírfa: Attól félt hogy számon kérik '56-ért! Nyugaton lelőtték volna a disszidens magyarok! Egyébként egy 1982-es választás (igen / nem) simán 80% győzelem lett volna! De nem akarta. Azonban ez 1987-ben már 20% igen lett volna csak!
CsipkeRózsa
Azon már túlléptünk, most az volna a lényeg, hogy mi vezethetne az Orbán-korszak bukásához?
Nyírfa
@Bástya Béla Elvtárs: 18.20

Én '89-ben is rászavaztam volna. Ha. De nincs ha.
Ami '56-ot illeti: az éremnek két oldala van. Ha nem jönnek be az oroszok , itt olyan vérengzés lett volna, amire ma is csak fejlesütve emlékeznénk.
Azt konkrétan tudom, hogy a tüntetést kezdeményező egyetemi ifjúság csak a puccskísérlet előretolt bástyája volt. A fiatalok nem is tudták, hogy milyen szerepet szánnak nekik.
A magyarok semmivel nem néznek szembe, sem a múltjukkal, sem a jelenükkel, ezért ugyanazokat a hibákat követik el generációról generációra.
Menőmanó
@KisTehen: Akkoriban nemigen volt mit lopni.
De nézd meg, hogy Kádárnak mekkora vagyona volt. Semekkora.
Aztán nézd meg Orbán Lőrincét te nagy marha.
Nyírfa
@CsipkeRózsa: 18.39

Sajnos, nem vagyunk túl semmin, csak hajtjuk az ezeréves mókuskereket. Ahhoz le kéne szállni, hogy az Orbán-rendszer múlttá váljon.
Bástya Béla Elvtárs
@Nyírfa: 1956 november 1-én Izrael megtámadta Egyiptomot! Ez kellő ürügy volt, hogy ne jöjjön a "nyugat' segíteni! Mintha a CIA-KGB forgatókönyvet írtak volna előre...
Nyírfa
@Bástya Béla Elvtárs: Talán nem is mintha.
Nyírfa
@Bástya Béla Elvtárs: 16,.46

Pontosítanád?
Péter2
@KisTehen: De az az államné volt , nem magánvagyon !
csak úgy....
@Bástya Béla Elvtárs: kádárék keveset,ill. senkit sem végeztek ki azok közül akik valóban megérdemelték volna!
Bástya Béla Elvtárs
@csak úgy...: Ezért élsz még te is!!! Tedd össze a két kezed!
Nyírfa
@Bástya Béla Elvtárs: tegnap, 21.35

Eleve ellene vagyok a halálbüntetésnek, mert úgy érzem, életet elvenni senkinek nincs joga, sem előre kitervelve, sem elrettentésül, sem büntetésből, sem indulatból. Ezért azt mondom, kivégezni éppoly hiba valakit, mint élve kitépni a szívét, ahogy azt a "hős forradalmárok", de leginkább köztörvényes bűnözők tették a főváros számos pontján.
Elfogadom, hogy az '56-os eseményeket a belpolitikai túlkapások elősegítették, és sokan jobbító szándékkal vonultak utcára, de, amivé fajult, az számomra nem forradalmat jelentett.
Amikor a parasztok hírét vették, hogy készül visszatérni Mindszenty, inkább összezártak, semmint visszatérjen a Horthy-világ. Mert az jött volna.
Bástya Béla Elvtárs
@Nyírfa: Igen, de az más a TSZ paraszt volt...
Nyírfa
@Bástya Béla Elvtárs: 08.24

A földosztás, és utána szinte rögtön a téeszesítés nagyon megosztó volt, érzelmileg abszolút érthető a csalódás, hiszen a saját föld a paraszti lét netovábbja. Ugyanakkor a városokban nehézségekbe ütközött az élelmezés, mert vidékről nem jött az ellátmány. Ilyenkor bölcs döntést hozni, úgy, hogy közben a III, világháború szele fújdogál...utólag könnyebb rálátni, mit, hogyan lehetett volna, de én most sem tudom. Ezek olyan fejlődési folyamatai az emberiségnek, amelyek , ha nem értjük, nagy ellenállásba ütköznek, de, ha értjük is, nagyon tudnak fájni, hiszen sokezer éves fixálódásokat kell elengednünk.
Bástya Béla Elvtárs
@Nyírfa: Befolyásolták, zsarolták ... sajnos mindenki bűnbakja a PARASZT volt... főleg, ha KULÁK!
Nyírfa
@Bástya Béla Elvtárs: tegnap, 11.30

A magyar nép különösen hajlik a bűnbakolásra, hiszen addig sem kell a hibát magában keresnie, netán a fejlődés szükségességén törnie a fejét. Mentalitásában ez egy feudális ország, olyan messze az európai civilizációtól, amilyen messze a bejövetelkor is volt.
A paraszti lét a szocializmus előtti időben kegyetlen volt, a II.világháborút követő néhány évben jutottak a falusiak lélegzethez, hogy aztán a frissen kiosztott földeket kénytelenek legyenek beadni a közösbe (a miértet most hagyjuk, az okokra már utaltam az előzőekben) . A kádári időkben már léteztek újból a magángazdaságok, és , ha jó kezekbe került egy TSZ, akkor az profitképesen tudott működni.
Ma ugyan sokan megkérdőjelezik Bábolna sikereit is, de, érdekes módon a Nyugat vevő volt a termékeire.
S ha már föld: Magyarország a termékeny földjeiből, a termálvizeiből és a természeti adottságaiból olyan bevételekre tehetne szert, amellyel akár 10 éven belül megközelíthetné a sokszor emlegetett Ausztriát. Ha. Ha gazdálkodna, ha tehetség- , tudás-, alkotáspárti lenne. Ha képes lenne a társadalom megfelelő vezetőket választani, ha igényes lenne, és tudásvágytól égve tanulna és tanulna és tanulna. De hát, nálunk a ha-ból van sok, no és az eszkimóból, miközben egyre kevesebb a fóka.
Bástya Béla Elvtárs
@Nyírfa: 100 pont! Itt mindig van egy bűnbak! Ráadásul most is feudális állam vagyunk, bár kemény kapitalizmus vegyül a feudalizmusba!!! (Persze Oroszországban is jelenleg!)
Nyírfa
@Bástya Béla Elvtárs: A történészek Hollandiát tartják az első tőkés mintaállamnak a XV. századból. Ez a bő ötszáz év akkora előny, amelyre még a szocialista rendszer is rápakolt, a létével kényszerítve fejlődésre a kapitalista berendezkedést.
Az sem mellékes, hogy a II. világháború után a nyugati országok , tanulva a szabad verseny hátrányaiból, állami szabályozóként beavatkoztak a gazdaság működésébe.
Nem is az a baj, hogy Európa keleti része nem ezt az utat járja, az viszont annál nagyobb probléma, hogy bármihez nyúl, azzal nem a társadalmi haladást szolgálja.
Persze, ha belegondolunk, hogy az emberiség történelme nem néhány száz vagy ezer évet ölel fel, akkor nincs miért türelmetlenkednünk, de ki a csoda akar történelmi távlatokban gondolkodni a maga 60-70-80 évében? :)
Eladott Ország
A magyar gazdaság lejtmenete vezetett a Kádár rendszer bukásához. Ebbe fog Orbán maffiaállama/bűnszervezete is megbukni. "Elfogyott a mások pénze" ugye geci! Ja és az állandó osztályharcba a nyugattal szemben.
„A nyugat haldoklik. – A Nyugat a szakadék felé tántorog. - Emberek! Ne engedjük beleesni! Hát ki fog nekünk kölcsönadni? Haldoklótól kölcsönkérni. Szemét dolog mert tudod, hogy nem kell vissza adni. Ahhoz képest a jelek szerint még mindig nem halt meg az a haldokló. -És hol járunk mi? Na hol? -Egy lépéssel előtte.” (Hofi)
uploads.disquscdn.com/images/ed8b43f3e5f82b0ed8b1b8b7b81abdb786b6cfc4dfe720d0504a8012523facd7.jpg?w=800&h=686
Nyírfa
@Bástya Béla Elvtárs: 13.37

A holland Amszterdam és az amerikai , azt hiszem, két külön világ. Az elsőben szívesen élnék, a másodikban egyáltalán nem, és ennek számtalan oka van.
Nyírfa
@Eladott Ország: 13.46

A szocializmus komplett bukása többek között köszönhető az esztelen fegyverkezési- és űrversenynek, amelynek a végeredménye kiszámítható volt. Ehhez járult a keleti tömb lakosságának a politikai fejletlensége, társadalmi lényként az igénytelensége, tudatlansága, ami a múltjában gyökerezett, s amit kigyomlálni annyira nem is sietett. Gazdaságilag és tudatosságban elmaradott országok nem versenyezhetnek a náluk fényévekkel előrébb tartókkal.
Ezzel együtt a magyarság Kádár alatt, önmagához képest óriásit lépett előre, hogy aztán rükvercbe kapcsolva meg se álljon a XX. század első feléig.
Eladott Ország
@Nyírfa: ma, 15:49 ♦ Igy van. Többek között Ronald Reagan amerikai elnök csillagháborús tervével kényszerítette térdre az általa „a Gonosz birodalmának” nevezett Szovjetuniót.
Nyírfa
@Eladott Ország: 16.08

Így van! A SZU teljesen legatyásodott. Életben kellett tartania a KGST-t, a Varsói Szerződést, kirakatállamnak szánta az NDK-t, ezért rengeteg pénzt ölt a gazdaságába, és próbált lépést tartani az USA-val, ami képtelenség volt. Pedig kapott volna a Távol-Keletről segítséget, mégpedig Japántól, ami, persze, nem önzetlen , és főleg nem szolidáris támogatás lett volna, hanem nagyon is megfontolt gazdasági érdek. Emlékszem, még a párommal filózgattunk, miért nem él a SZU Japán szibériai befektetési ajánlataival, ami , szerintünk, kölcsönös profitlehetőséget nyújtott volna. Ráadásul, ahol Japán mint beruházó megjelenik, az a térség felkelti a vállalkozók érdeklődését, és ki tudja, milyen kapuk nyíltak volna ki, ha nem is azonnal.
Egy-egy döntés évtizedekre meghatározhatja akár egy ország, akár egy magánszemély, akár egész kontinensek sorsát. És akkor jó, ha csak évtizedekre, és nem tovább.
Bástya Béla Elvtárs
@Nyírfa: Mindkettő jóra sikeredett! Persze, lakva ismeri meg az ember a másikat, illetve a puding próbája az evés!!!
verőce21
1948 és 1989 között volt elég esélyük a kommunistáknak, hogy bizonyítsanak..., aztán nyomorba is döntöttek...!
Nyírfa
@Bástya Béla Elvtárs: tegnap, 21.44

Igen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.