A Szabadeurópa szerkesztőségéhez eljuttatott feljelentés szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is jelen volt, amikor Böröndi Gábor május elején Szentendrén megalázó stílusban beszélt a honvédség sofőrjeiről, és bejelentette, hogy tanításra viteti őket a szolnoki Különleges Dandár parancsnokával.

Kínzással vádolják, feljelentették Orbán új vezérkari főnökét
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője megerősítette a Szabad Európa kérdésére, hogy megérkezett az ügyészséghez a feljelentés. Arról még nem született döntés, elrendelik-e a nyomozást.

A feljelentés alapja egy május 5-én Szentendrén tartott állománygyűlés volt, az, amely miatt Vadai Ágnes, a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának DK-s tagja írásbeli kérdéssel fordult a miniszterhez. A gyűlésen Böröndi Gábor arról beszélt, hogy

a honvédség sofőrjei „pletykásak”,ezért „tanításnak” kell őket alávetni.

Az állománygyűlés végén emiatt a jelen lévő 58 sofőrt autóbuszra terelték, majd Táborfalvára vitték, ahol hat napon keresztül megalázó feladatokat kellett végezniük olyan körülmények között, amelyek kimeríthetik a kínzás fogalmát.

A feljelentés hozzánk eljutott változata anonim, de mindvégig többes szám első személyben íródott. 

A feljelentéshez számos hangfelvételt is csatoltak, a feljelentő szerint ugyanis az eseményen elhangzottakat maga a HM rögzítette – ezekről a Szabadeurópa írásában olvashatnak bővebben.

Szentendrén sem azt nem mondták meg nekik, hova mennek, sem azt, mennyi időre. Ezzel a feljelentés szerint vétettek a szolgálati feladatra vezénylés szabályai ellen.

A feljelentő azt állítja, hogy Táborfalván a sofőröket nem hagyták aludni, éjszaka két-három óránként felkeltették őket, és értelmetlen, megalázó feladatokat kellett elvégezniük.

A távozás előtt mindenkinek titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia. Az illető ugyanakkor abban bízik, hogy a feljelentés nyomán az ügyészség tanúként minden sofőrt kihallgat majd, ahol mindenkit igazmondási kötelezettség terhel, így megerősítik a feljelentésben foglaltakat.

Forrás: Szabadeurópa

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
"Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isȧ, por ës homou vogymuk".
Bolond lyukból bolond széj fúj.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
"Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isȧ, por ës homou vogymuk".
Bolond lyukból bolond széj fúj.
Eladott Ország
Ez a Böröndi Gábor egy idióta. Ennél még Szendi-Szundi Rémusz is jobb volt, az három nap alatt nem tudta teljesen elásni magát. Éppen azért volt leváltva, mert benne még egy szikrányi értelem megmaradt. Ez a NER-rendszerben megbocsáthatatlan. A szittya mentalitás már csak ilyen. Szittya definíciója: A mieink inkább szittyósok. Na ez ezekre a díszvirágokra nem mondható el, mert szórják a pénzt határon túlra ész nélkül! Az egész kormány SZITTYA, beleértve azt a katonai csíkosnadrágost is, aki kitalálta. Nemtudom honnan menesztették ezt a szittya embert, de ez soha nem volt katona, csak egy hét kiképzést kapott. Szittya Viktor. Csak gondoljunk a sámándobra. A Magyaroknál Táltos volt. Indiánoknál volt sámán.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/346604953_793415211947068_1043818442301133849_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=6390snG2_ecAX_nI_AS&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfAFaXeedF5xRwm5-Ppm85FEQw_j-aIztWQmpOBUBGcTug&oe=647D231C
Csizmás Kond
...katonaság nem uraság... a többi meg a puhányok nyavalygása.
Béla333
Ha ekkora bunkók a hadsereg vezetői, akkor hiába toboroznának újoncokat, akinek egy csepp esze van, ilyen társaságba önként nem megy el!:

"Országos toborzókampányt indít a honvédség"
"Országos toborzókampányt indít a Magyar Honvédség annak érdekében, hogy minél több magyar ember és fiatal megismerhesse a honvédség által kínált szolgálati formákat és életpálya lehetőségeket. A toborzásokon szeretettel várnak mindenkit, aki akár tartalékos, akár hivatásos vagy szerződéses katonaként szeretne csatlakozni a honvédséghez."
honvedelem.hu/hirek/orszagos-toborzokampanyt-indit-a-honvedseg.html

Ide is csak az megy el, akinek a felesége a hadsereg vezetője és aki 1 hónap alatt eljut az alezredesi rangig!
bence
igaz a mondás , miszerint a szar után mindig fos jön !
percsi
Háborús vészhelyzet!
A banda kiéli minden pillanatát a háború nélküli háborús vészhelyzetben.
Amit tett minek nevezhető, háborús bűnnek? Hisz a saját katonáit kínozta-alázta!
jáger laszló
Hát + vagyok lepve
Nem is tudtam,hogy a szittya mentalitás ilyen kínzásokra hajlamos mentalitás!!!??
Ki vagyok ábrándulva...
csak ennyi
barátilag
J.L.
vacsi
"A távozás előtt mindenkinek titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia" - ezt vajon miért írták alá?!
balos
@vacsi: Mert a tizedikről az aláírás a lifthez a nem szignózás az ablakhoz vezetett!
csak úgy....
a 70 es években történt egy laktanyában! az alhadnagy et. rendszeresen baxogatta az egyik,neki nem szinpatikus katonát, aki lövészeten egy célzott lövéssel fejezte ki neki a háláját! a srácot kórházba vitték,hónapokig nyugtatózták,végül is leszerelték, túl sok tanuja volt ,nem merték hadbíró elé állítani, ügyet eltusolták! - mindenre van megoldás!
Clavigo
Az se normális,,aki ezekhez " aláír "...
Juhász István
Amikor sorkatona voltam az egri 4419. sz ezredben, és sofőrként vonultam be, az alapkiképzés során 4 napon keresztül UGYANILYEN " élményekben " volt részünk.
nemkati
@Juhász István: Minden sokkal jobb volt akkoriban, ugye? Hozzuk vissza a múltat!
NKF
Sejtettem,hogy a DK felől fúj a szél! Na meg az a Vadai Ágika!
pacal
Elkezdtem írni, de aztán rájöttem, hogy egy kép felér ezer szóval: api.hvg.hu/Img/b2dea50f-cee1-4f6e-b810-034566fbfb2e/0e8b1a58-4336-470d-b4c0-b354fd16512d.jpg

Rossz az, aki rosszra gondol Böröndi "szittya paraszt" Gábor tarkóját látván.

(aki megint felháborodna a "paraszt" szón, annak:

"A magyar nyelvbe a „paraszt” szó a szerb, horvát, illetve szlovén prost szóból kerülhetett, amelynek jelentése „egyszerű, közönséges, nyers, durva”. Eredetileg a magyarban is csak melléknévként volt használatos az >> eredetinek megfelelő pejoratív kifejezésként.
vacsi
@pacal: Most is használatos: prosztó!
Nyírfa
@nemkati: 07.24

A vívmányokat nagy hiba volt kidobni az ablakon. Erre szokták mondani, hogy a fürdővízzel együtt kiöntötték a gyereket is.
Dr. Proktor
Így ment ez mindig a seregnél, felvarrták a csontcsillagot vagy a negyedik sráfot és a tulajdonosa egyből átment G-be...
Ez is követte gazdáját!
nemkati
@Nyírfa: Ez így van. De hogy @Juhász István: szerint már az átkosban is kínozták a katonákat (pedig azokat kötelezték belépni, ezek meg önként és dalolva hajtják a fejüket igába) az rendben volt, mi a probléma azzal hogy ez most is így van?
Nyírfa
@nemkati: 09.46

Kati, Juhász István nem írta, hogy az rendben volt, csak megemlítette, hogy voltak ugyanilyen esetek, amiket katonaként ő is megtapasztalt.
Akármikor történnek embertelenségek, legyen az az "átkos" vagy a jelenünk, azok semmiképpen nem rendjén valóak.
nemkati
@Nyírfa: Valóban nem írta, nem minősítette, csak nekem volt emiatt olyan érzésem, hogy talán azt gondolja, ha akkor ezt elfogadták, akkor most miért nem?
Nyírfa
@nemkati: 11.02

Úgy érezted, talán...nem először fordul elő, hogy tényként kezeled , amit egy beírásról gondolsz.
nemkati
@Nyírfa: Hát, úgy. Talán ha kiderülne a beírásból, hogy az illető tényleg hogy gondolja, akkor a tényt kezelném tényként. Addig meg ez van.
nemkati
@Nyírfa: A múltkor meg azt hogy melyik VH-ról van szó, azt simán benéztem. Már rászórtam a hamut a fejemre.
Nyírfa
@nemkati: 11.27

Szerintem egyértelmű volt, de, ha akar, majd felvilágosítást ad az illetékes. :)
nemkati
@Nyírfa: Melyik? A Juhász (mert az nem), vagy a VH? Mert az utóbbi egyértelmű volt, csak én néztem el, de ezt már írtam.
Nyírfa
@nemkati: 11.57

11.27-kor Juhász István beírásáról beszéltél. Szerintem egyértelmű, szerinted nem. Ha István visszatér, és akar referálni, pontot teszünk a végére.
pacal
Hő, dik mán, lemaradt a vége - tegnap, 0813.

...Mai főnévi, mezőgazdaságban dolgozó fizikai munkást (agrárproletárt) megnevező jelentése csak később alakult ki. /WP/

Szóval, a szó eredeti alakját tekintve, ti tudjátok rosszul, akik sérelmezitek és kikéritek magatoknak a mezőgazdaságban dolgozó emberek nevében.

De hát nem az a célja a szavakkal vagdalkozásnak, hogy sértődés essék? - kérdem én.
Mert ki sértődik meg pl. a parlagi, tirpák, bugris szavakon? Ellenben a parasztozásra mindenki berág :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.