Június 1-jétől, azaz mától elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására.Ma indul az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása – Nagy Márton szerint ezzel csökken az infláció

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ez egy újabb kormányzati intézkedés a magyar családok és nyugdíjasok védelmére. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az árletörés kapcsán kiemelte: "a Kormány célja, hogy év végére egy számjegyűre csökkentse a szankciós inflációt. A már bevezetett intézkedések működnek, így az infláció tetőzött és csökkenésnek indult. A kötelező akciózás, valamint a júliusban induló online árfigyelő rendszer pedig az árak mérséklésén, a verseny fokozásán keresztül ahhoz fog jelentősen hozzájárulni, hogy az infláció csökkenése az év hátralevő részében drasztikusabbá váljon. A vásárlók szempontjából ugyanakkor az a legfontosabb, hogy minden héten a rendelkezésükre áll egy olyan 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltokban, amelyet az előző hónaphoz képest sokkal olcsóbban vásárolhatnak meg."

A ma életbe lépő szabályozás az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik, amelyeknek 20 termékkategória estében kell hetente kötelező akciót hirdetniük. Ilyen termékkategória például a baromfihús; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség.

Az érintett üzletekben valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket szükséges a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron értékesíteniük.

Az érintett kereskedők az elmúlt időszakban megtették a szükséges előkészületeket, felkészülten várták az indulást. A Kormány mindenkit arra biztat, hogy éljen az intézkedés által elérhető kedvezményekkel.

Az akciózott termékekről a kereskedők kötelesek tájékoztatni a vásárlókat, a fogyasztóvédelmi hatóság pedig ellenőrizni fogja a végrehajtást.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
@csak úgy...: Nem baj, ócccsóbb lett az avokádó meg a lazacfilé. Kisnyugdíjasnak az való.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
" a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására." :) tillárom haj,nem lesz semmi baj, 20 féle romlandóból válogathat a magyar!
Macskaszem
Az akciós újságok tele vannak akciókkal.
Most ebből 20-at a fidesz önkényesen a saját nevére írat, mintha neki köszönhetnénk.
Neki legfeljebb akkor köszönhetnénk, ha megtérítené a kereskedőknek, úgy ahogy a penészes, rothadó nyugaton teszik.
Macskaszem
@csak úgy...: Nem baj, ócccsóbb lett az avokádó meg a lazacfilé. Kisnyugdíjasnak az való.
Toller Béla
Érthetetlen, hogy miért tartjk ezeket a képzetlen, dölyfös, rátarti hauembereket ! Mosg jön az akciózással amire jó előre felkészültek a kereskedók, szennek jól láthatóan ! Belepancsolnak a bankokba is, megint, tessék az állampapírokat árulni és kontrahirdetni a saját konstrukcóitokat. A pénz, minden pénz, mindenki pénze az államnak kell, amelyik aztán a szélbe szórja ! És a hivatai vonalon senki egyetlen ellenvetést sem mer tenni ! Mindent az alávetett pórnépnek kellene kihacolni, foggal és körömmel ! Mintha valahol Babilonban élnénk ...
kereső
Micsoda parasztvakitás! És, mint mindig más kezével verni a csalánt- a szektorális különadókkal mi lesz , mert az infláció egyik oka az- amely megemeli még az ÁFA kulcsát is "suttyomban". Érdekesen "küzd" a kormány az infláció ellen- majd bele szakad annyira- és a rossz nyelvek mégis azt csiripelik, hogy májusban nőtt az inflációs ráta 26%-ra. Pedig a jövedelem kiáramlást megfogták( a munkavállalók reáljövedelme 7%-al csökkent), az állami beruházásokat nagy részét leállitották olyan mértékben, amely talán még nem okoz nagy mértékú gdp csökkenést- és mégis, az a fránya infláció nem áll meg- még a növekedés mértékének csökkentése is valószerútlennek hat mostanság.
Dr. Proktor
Háborús és szankciós áremelkedés miatt?
Akkor miért kisebb az infláció a ténylegesen háborús Ukrajnában és miért nem emelkedtek ennyire a szankcionált Oroszországban?
Nessy
Még ki is kell plakátolni a kormány hozzá nem értését, valóság nem ismerését! Értelmes ember plakát nélkül is régen tudja! Milyen büszkék a hozzá nem értésükre, a magas ÁFA bevételre.
Néro2
Jóóó van Nagy Idióta Márton , nyugodjál el. Átfutottad már a közgazdaságtan hülyéknek könyvet ?
Ideje lenne.
Ha meg igen akkor még olvasni se tudsz.
Dr. Proktor
Eddig is az lett akciós ami nem az elvárás szerint fogyott, ezentúl is így lesz...
Lesz O1G kitűző is, olcsón?
Nessy
@Philip Marlowe: Csak egy világválság!
Nessy
@Philip Marlowe: 2008 - 2009 gazdasági világválság! Szelektív memória?
kereső
@Philip Marlowe: Ha egy kicsit tájékozottabb lennél, akkor tudnád, hogy a 2008-as pénzügyi világválság- melynek hatásait tekintve vetekszik az 1929-1933 gazdasági világválsággal(komoly pénzügyi szakemberek mondják, nem én), az már 2007-ben indult- már akkor érezhető volt. Na, de mivel nyomtató lónak bekötik a szemét, hogy ne kóboroljon el, egyenesen húzza a barázdát- ezért aztán, nektek érvekkel , tényekkel igazoni vagy cáfolni valamit , lehetetlenség. Azért azt még megkérdezném, hogy 2008-2010 között mennyi volt az infláció Magyarországon? Ja, és ki ne hagyd a grúz háborút- 2008-ban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.