Budapest főpolgármestere a közösségi oldalán fakadt ki, amiért jövőre kevesebb pénzt kapna a főváros. Perre akar menni.

Karácsony Gergely perrel vág oda a kormánynak: Ez már törvénytelen vérontás

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kormány jövő évi költségvetési terve fokozná Budapest kivéreztetését. Ez már vérontás – állítja Karácsony Gergely.

Budapesttől a kormány annyi pénzt akar elvenni, amiből 82 napig működik a város. El akarnak venni az életünkből közel három hónapot. Ha hagyjuk. De nem fogjuk hagyni, mert ez a Budapest-ellenes politika nemcsak igazságtalan, hanem törvénytelen is – számol be Karácsony Gergely Facebook posztjában.

Olvasom, hogy Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is kifogásolja a szolidaritásinak nevezett adó mértékét, bár hozzáteszi: az ő városa még mindig több támogatást kap a kormánytól, mint amennyit elvesznek. Ez utóbbi állítás Budapestre nem igaz, így aztán én nem is tudok, nem is akarok Cser-Palkovics polgármesterhez hasonlóan visszafogott lenni…

A kormány 2024-ben is elő akarja állítani azt a tarthatatlan, igazságtalan és törvénytelen helyzetet, hogy Budapest támogatja a kormányt, és nem fordítva. Nézzük a tényeket. Idén 33 milliárd forint a Budapestnek járó állami normatíva, jövőre 34,5 milliárdot szánnak erre, vagyis, ha az inflációt is beleszámítjuk, még csökken is a támogatás. Ehhez képest idén 58 milliárd forint szolidaritásinak hazudott adót, vagyis sarcot von el a kormány Budapesttől, jövőre 75 milliárdot akarnak elvenni. Még egyszer: Tarlós utolsó évében mindössze 5 milliárdot vettek el, idén 58 milliárdot, jövőre 75 milliárdot akarnak. Vagyis a kormány 15-szörösére emelné a Budapestet sújtó sarcot. Idén Budapest 25 milliárddal támogatta a kormányt, jövőre több mint 40 milliárd forinttal kellene támogatnia.

A költségvetés tervezete leleplezi azt a hazugságot is, hogy a nagyobb városoktól elvett pénzből a kisebb településeket támogatják – ez lenne a szolidaritási adó célja –, hiszen hiába vesznek el többet például Budapesttől, „a települési és közösségi tevékenységek és szolgáltatások” soron jövőre ötödével kevesebb pénz szerepel, mint idén. Kevesebb jut környezetvédelemre, kevesebb jut a szociális intézményeknek és a vasútnak is. Ez tehát nemcsak Budapest-ellenes, de önkormányzat-ellenes költségvetés is.

A Budapest-ellenes politikára csakis a Budapest-párti kiállás lehet a válasz, erről szól az első Budapesti Lakógyűlés. Szükség van a budapestiek kiállására, de ebben a helyzetben szükség van rendkívüli lépésekre is: bíróság elé citáljuk a kormányt. Nemcsak azt bizonyítjuk be, hogy a Budapest-ellenes politika országrontó politika, hanem azt is, hogy a városunk kivéreztetése törvénytelen. Per jön, részletek hamarosan.

Forrás: Facebook

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@Philip Marlowe: ma, 11:30
Nem fülöpke, a főváros főpolgármestere nem az államot, hanem a kormányt perli be, már ha fel tudod fogni ezt az apró de lényeges különbséget.
NKF
Hagyjuk már ezt a süket faszt!Mást sem csinál mint egyfolytában vigyorog mint akit baszni
visznek!
Giovanni Alba
@jesz: ma, 12:27
Azt mondod, nem a jogtalanságnak, igazságtalan kivételezésnek kell véget vetni, hanem mindenki csicskuljon be, fogja be a száját, bégessen a nyájjal, és az égküldte vezér alatt az ország fényre derül?
Egyébként meg Budapest, mint az ország fővárosa a maga több mint egymillió hétszázezres lakosságával nem egy óvoda homokozója. Mit gondolsz,egy országban hány kivételezett helyzetű település lehet? Mert ha mindegyik az, akkor az már nem kivételezés. Esetleg be lehetne tartani a törvényeket, nem pedig ügyeskedni velük. Ne a kolostormalac pillanatnyi szimpátiája határozza már meg az elvonásokat és a támogatásokat.
surdilloFUJT
@Philip Marlowe: meg a qrva anyád,te majom fidesscsicska!!!
surdilloFUJT
@jesz: ...na fidesscsicska,a q.va nénikéd jól van akinek a stricheléséből játszod az eszed???
surdilloFUJT
@NKF: ...neked is üzenem amit a két idiótának írtam,!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.