Orbán Viktor szerint amikor "itthon azt mondják a baloldali politikusok, hogy mi háborúban állunk Oroszországgal, akkor nem tudják, mit beszélnek, elment az eszük". Ez egy olyan kijelentés Orbán szerint, "amit a második világháború óta ép elméjű ember nem enged meg magának". A kormányfő hozzátette: "kinyílik a bicska az ember zsebében", amikor az ország leggazdagabb városának polgármesteri székéből arról beszélnek "értelmiségi, belvárosi módon", hogy háborúban állunk Oroszországgal.

Orbán Viktor: Brüsszel azt javasolja, hogy tegyük tönkre a családokat, a nyugdíjasokat

Brüsszel megszorításokat kér, azt javasolja Magyarországnak, hogy tegye tönkre gazdaságát, az embereket, a családokat és a nyugdíjasokat

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken, ahol kijelentette: a kormány ezzel szemben olyan költségvetést alkotott 2024-re, amely megvéd mindent, "ami fontos a számunkra".

Brüsszelből azt javasolják, hogy "lényegében tegyük tönkre" a magyar gazdaságot, az embereket, a családokat, a nyugdíjasokat. Amit kérnek, az megszorítás – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: Brüsszel azt mondja, "ne vegyük el a bankoktól és a nagy cégektől" az extraprofitot, a nyugdíjasoknak, a családoknak kelljen kifizetniük a teljes energiaköltséget.

Olyasmit kérnek, ami ellen több mint 13 éve harcolunk

- tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezt a küzdelmet a magyar emberek elsöprő többségének a támogatásával folytatják, mert "messze túlnyúlik ebben a kérdésben a kormány támogatottsága" a kormánypárti és baloldali pártpolitikai törésvonalakon.

Egy baloldali nyugdíjas is egyetért azzal, hogy nem akar havonta 180 ezer forinttal többet fizetni, márpedig ha azt tennénk, amit Brüsszel kér, akkor ez történne

- figyelmeztetett.

Hangsúlyozta: Magyarországnak ki kell állnia a saját érdekei mellett, meg kell köszönni a javaslatokat, ami jó, azt meg kell fogadni, de mindent, ami a megszorítás irányába mutat, el kell vetni és világossá kell tenni, hogy a költségvetés megalkotása nemzeti hatáskör.

Közölte, az EU "két dolgot kérhet rajtunk számon": a költségvetési hiány és az államadósság mértékét, és a 2024-es magyar költségvetésben az államadósság 70 százalék alá megy és a költségvetési hiányt is csökkentik. Hozzáfűzte: háborús időkben létkérdés a fegyelmezett gazdálkodás.

Így gúnyolódott Orbán az "értelmiségi, belvárosi" beszéden

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán: Meg kell védeni a munkahelyeket és a nyugdíjak értékét

Háborús idők vannak, védekezni kell, meg kell védeni a munkahelyeket és a nyugdíjak értékét, és meg kell védeni a családokat is – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a 2024-es büdzsé ezért egy védelmi költségvetés.

Ha nem lenne háború, akkor a jövő évi egy sokkal boldogabb költségvetés lenne, "de így sem lehetünk vele elégedetlenek, mert mindent, ami fontos a számunkra, azt meg tudjuk védeni" 2024-ben, a háború ellenére is.

Az inflációról kifejtette: azt "a háború energiája" vitte fel, mivel a háború megemelte az energiaárakat az egész világon. Kijelentette: az inflációt "le kell törni" és az nagy vállalása a kormánynak, hogy az év végére egy számjegyűre viszi le, ha "a fene fenét eszik is", a következő évben pedig hatszázalékos átlagos inflációval számol. A kormányfő szerint ha nem törik le az inflációt, akkor a magyar gazdaság növekedését sem tudják elősegíteni.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, ha nem lenne háború, ha az Európai Unió és a nyugatiak jobb belátásra térnének és belátnák, hogy rossz pályán haladunk és a béke útját járnánk és tűzszünet lenne, megkezdődnének a béketárgyalások, akkor "hirtelen megkönnyebbedne a gazdasági helyzet is, és az infláció is sokkal gyorsabban menne vissza a megszokott 1-3 százalékos tartományba".

A kormányfő elismeréssel szólt Varga Mihály pénzügyminiszterről, akit "tapasztalt, harcedzett embernek" nevezett. Amit lehetett, azt a pénzügyminiszter kihozta a költségvetésből – mondta.

Kitért arra, ha a paksi bővítést be tudták volna fejezni, akkor "hátradőlhetnénk", de Brüsszelben annyit akadékoskodtak a magyar baloldal kezdeményezésére, hogy megcsúsztak a beruházással.

Orbán: Karácsonynak elment az esze

Elmondta, a háború nagyon durva fázisába lépett, nem kímél "se Istent, se embert", és amikor "itthon azt mondják a baloldali politikusok, hogy mi háborúban állunk Oroszországgal, akkor nem tudják, mit beszélnek, elment az eszük".

A "háborúban állunk Oroszországgal" olyan kijelentés, amelyet a második világháború óta épelméjű ember nem enged meg magának

- fogalmazott a miniszterelnök.

Hozzátette:

"kinyílik a bicska az ember zsebében", amikor az ország leggazdagabb városának polgármesteri székéből arról beszélnek "értelmiségi, belvárosi módon", hogy háborúban állunk Oroszországgal.

Orbán Viktor kijelentette: morálisan az egyetlen vállalható pozíció a béke pozíciója.

Magyarország nem áll háborúban Oroszországgal és nem is fog, amíg ez a kormány van, biztosan nem, ezért higgadtabban nézi a háborút és azt reálisabban látja

- mondta.

A miniszterelnök azt mondta, mindent meg kell tenni az ukrán ellentámadás megindítása előtt, hogy meggyőzzék a feleket arról, hogy tűzszünetre és tárgyalásokra van szükség, mert "egyébként rengeteg életet fogunk elveszíteni".

Annak a véleményének is hangot adott: közel az idő, amikor az európai vezetők igazat adnak a magyar békepárti álláspontnak.

Kiemelte: nyugati vezetők olyan mértékig lovallták bele magukat abba, hogy az ukrajnai háborút meg lehet nyerni a jelenlegi módszerrel – "az ukránok harcolnak, a Nyugat meg adja nekik a pénzt meg a fegyvert" –, hogy "erről a háborús ösvényről lejönni nagyon nehéz lesz".

Ez nem a mi dolgunk; szerintem mi az erkölcsileg és politikailag helyes ösvényen haladunk

- fogalmazott a miniszterelnök, annak a véleményének adva hangot, hogy számos nyugati államban "a választásokon az emberek előbb vagy utóbb kikényszerítik a békét", és leváltják a háborúpárti kormányokat.

Orbán: Egész Európa, az emberek nagy többsége nem áll a háború pártján

Lehet, hogy erkölcsileg igazat ad Ukrajnának, jó okkal mondja azt, hogy Ukrajna a megtámadott fél, Oroszország pedig az agresszor, de hogy mit kell tenni, mit kell és mit szabad vállalni, ebben megoszlik az európai közvélemény – értékelt Orbán.

Forrás: MTI

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Tkp kivel állunk háborúban drebil úr mert ezekszerint Oroszországgal nem.

Háborús idők vannak, de nem nálunk, viszont háborús költségvetés, háborús vészhelyzet és háborús egyszemélyes vészkormányzás az nálunk van de kivel háborúzunk igyot? Na persze te buxellel mert üres a buxa. Kinyílhatna már a bicska a zsebedben hazudozós geci .
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gina
Ehhez csak annyit tudok irni hogy elmebeteg retkes cigány,,nem hazudtolja meg a fajtáját, egy muzsikusnak több van a fejében , mint ennek a hazug patkánynak
gina
@Shikari: Te sosem leszel értelmiségi retkes román...
Sakk Matt
@Shikari: Sosem menne :)
Tudod, paraszt terem minden bokorban, de úrnak születni kell!
Néro2
@sgl: Na ne mond ! Sose gondoltam volna :)
Nélküled bizton hülyén halok meg. De így már nem !!!
Kösz.
verőce21
A magyarok szívesen élnek 18. századi társadalmi, technikai, államigazgatási rendszerben és hierarchiában, ha van kit gyűlölni és kitől félni...!
Nem számít az anyagi biztonság, a nyugalom, a kiszámítható holnap, nem számít semmi annyira, mint a félelem, a gyűlölet és az ügyeskedés.

Felvesz hozzá a Csávó egy pokrócból készült zöld kabátot, gumicsizmát ránt hozzá, és a falvak népe felkiált: "Közülünk való!"
Sakk Matt
@Shikari: Tudjuk, hogy retkes román vagy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.