Orbán Viktor szerint amikor "itthon azt mondják a baloldali politikusok, hogy mi háborúban állunk Oroszországgal, akkor nem tudják, mit beszélnek, elment az eszük". Ez egy olyan kijelentés Orbán szerint, "amit a második világháború óta ép elméjű ember nem enged meg magának". A kormányfő hozzátette: "kinyílik a bicska az ember zsebében", amikor az ország leggazdagabb városának polgármesteri székéből arról beszélnek "értelmiségi, belvárosi módon", hogy háborúban állunk Oroszországgal.

Orbán Viktor: Brüsszel azt javasolja, hogy tegyük tönkre a családokat, a nyugdíjasokat

Brüsszel megszorításokat kér, azt javasolja Magyarországnak, hogy tegye tönkre gazdaságát, az embereket, a családokat és a nyugdíjasokat

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken, ahol kijelentette: a kormány ezzel szemben olyan költségvetést alkotott 2024-re, amely megvéd mindent, "ami fontos a számunkra".

Brüsszelből azt javasolják, hogy "lényegében tegyük tönkre" a magyar gazdaságot, az embereket, a családokat, a nyugdíjasokat. Amit kérnek, az megszorítás – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: Brüsszel azt mondja, "ne vegyük el a bankoktól és a nagy cégektől" az extraprofitot, a nyugdíjasoknak, a családoknak kelljen kifizetniük a teljes energiaköltséget.

Olyasmit kérnek, ami ellen több mint 13 éve harcolunk

- tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezt a küzdelmet a magyar emberek elsöprő többségének a támogatásával folytatják, mert "messze túlnyúlik ebben a kérdésben a kormány támogatottsága" a kormánypárti és baloldali pártpolitikai törésvonalakon.

Egy baloldali nyugdíjas is egyetért azzal, hogy nem akar havonta 180 ezer forinttal többet fizetni, márpedig ha azt tennénk, amit Brüsszel kér, akkor ez történne

- figyelmeztetett.

Hangsúlyozta: Magyarországnak ki kell állnia a saját érdekei mellett, meg kell köszönni a javaslatokat, ami jó, azt meg kell fogadni, de mindent, ami a megszorítás irányába mutat, el kell vetni és világossá kell tenni, hogy a költségvetés megalkotása nemzeti hatáskör.

Közölte, az EU "két dolgot kérhet rajtunk számon": a költségvetési hiány és az államadósság mértékét, és a 2024-es magyar költségvetésben az államadósság 70 százalék alá megy és a költségvetési hiányt is csökkentik. Hozzáfűzte: háborús időkben létkérdés a fegyelmezett gazdálkodás.

Így gúnyolódott Orbán az "értelmiségi, belvárosi" beszéden

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán: Meg kell védeni a munkahelyeket és a nyugdíjak értékét

Háborús idők vannak, védekezni kell, meg kell védeni a munkahelyeket és a nyugdíjak értékét, és meg kell védeni a családokat is – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a 2024-es büdzsé ezért egy védelmi költségvetés.

Ha nem lenne háború, akkor a jövő évi egy sokkal boldogabb költségvetés lenne, "de így sem lehetünk vele elégedetlenek, mert mindent, ami fontos a számunkra, azt meg tudjuk védeni" 2024-ben, a háború ellenére is.

Az inflációról kifejtette: azt "a háború energiája" vitte fel, mivel a háború megemelte az energiaárakat az egész világon. Kijelentette: az inflációt "le kell törni" és az nagy vállalása a kormánynak, hogy az év végére egy számjegyűre viszi le, ha "a fene fenét eszik is", a következő évben pedig hatszázalékos átlagos inflációval számol. A kormányfő szerint ha nem törik le az inflációt, akkor a magyar gazdaság növekedését sem tudják elősegíteni.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, ha nem lenne háború, ha az Európai Unió és a nyugatiak jobb belátásra térnének és belátnák, hogy rossz pályán haladunk és a béke útját járnánk és tűzszünet lenne, megkezdődnének a béketárgyalások, akkor "hirtelen megkönnyebbedne a gazdasági helyzet is, és az infláció is sokkal gyorsabban menne vissza a megszokott 1-3 százalékos tartományba".

A kormányfő elismeréssel szólt Varga Mihály pénzügyminiszterről, akit "tapasztalt, harcedzett embernek" nevezett. Amit lehetett, azt a pénzügyminiszter kihozta a költségvetésből – mondta.

Kitért arra, ha a paksi bővítést be tudták volna fejezni, akkor "hátradőlhetnénk", de Brüsszelben annyit akadékoskodtak a magyar baloldal kezdeményezésére, hogy megcsúsztak a beruházással.

Orbán: Karácsonynak elment az esze

Elmondta, a háború nagyon durva fázisába lépett, nem kímél "se Istent, se embert", és amikor "itthon azt mondják a baloldali politikusok, hogy mi háborúban állunk Oroszországgal, akkor nem tudják, mit beszélnek, elment az eszük".

A "háborúban állunk Oroszországgal" olyan kijelentés, amelyet a második világháború óta épelméjű ember nem enged meg magának

- fogalmazott a miniszterelnök.

Hozzátette:

"kinyílik a bicska az ember zsebében", amikor az ország leggazdagabb városának polgármesteri székéből arról beszélnek "értelmiségi, belvárosi módon", hogy háborúban állunk Oroszországgal.

Orbán Viktor kijelentette: morálisan az egyetlen vállalható pozíció a béke pozíciója.

Magyarország nem áll háborúban Oroszországgal és nem is fog, amíg ez a kormány van, biztosan nem, ezért higgadtabban nézi a háborút és azt reálisabban látja

- mondta.

A miniszterelnök azt mondta, mindent meg kell tenni az ukrán ellentámadás megindítása előtt, hogy meggyőzzék a feleket arról, hogy tűzszünetre és tárgyalásokra van szükség, mert "egyébként rengeteg életet fogunk elveszíteni".

Annak a véleményének is hangot adott: közel az idő, amikor az európai vezetők igazat adnak a magyar békepárti álláspontnak.

Kiemelte: nyugati vezetők olyan mértékig lovallták bele magukat abba, hogy az ukrajnai háborút meg lehet nyerni a jelenlegi módszerrel – "az ukránok harcolnak, a Nyugat meg adja nekik a pénzt meg a fegyvert" –, hogy "erről a háborús ösvényről lejönni nagyon nehéz lesz".

Ez nem a mi dolgunk; szerintem mi az erkölcsileg és politikailag helyes ösvényen haladunk

- fogalmazott a miniszterelnök, annak a véleményének adva hangot, hogy számos nyugati államban "a választásokon az emberek előbb vagy utóbb kikényszerítik a békét", és leváltják a háborúpárti kormányokat.

Orbán: Egész Európa, az emberek nagy többsége nem áll a háború pártján

Lehet, hogy erkölcsileg igazat ad Ukrajnának, jó okkal mondja azt, hogy Ukrajna a megtámadott fél, Oroszország pedig az agresszor, de hogy mit kell tenni, mit kell és mit szabad vállalni, ebben megoszlik az európai közvélemény – értékelt Orbán.

Forrás: MTI

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Tkp kivel állunk háborúban drebil úr mert ezekszerint Oroszországgal nem.

Háborús idők vannak, de nem nálunk, viszont háborús költségvetés, háborús vészhelyzet és háborús egyszemélyes vészkormányzás az nálunk van de kivel háborúzunk igyot? Na persze te buxellel mert üres a buxa. Kinyílhatna már a bicska a zsebedben hazudozós geci .
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
Ez a geci tényleg drebil!MIlyen munkahelyeket kerll megvédeni és kitől?Hiszen a savas üzembe ingyen munkások érkeznek,mert a geci így akarja!
Peller Anikó
Tkp kivel állunk háborúban drebil úr mert ezekszerint Oroszországgal nem.

Háborús idők vannak, de nem nálunk, viszont háborús költségvetés, háborús vészhelyzet és háborús egyszemélyes vészkormányzás az nálunk van de kivel háborúzunk igyot? Na persze te buxellel mert üres a buxa. Kinyílhatna már a bicska a zsebedben hazudozós geci .
drrotf
Kérdés az hogy kinek mikor nyílik ki a bicska a zsebében?Nekem például akkor amikor százszor és ezerszer Orbán felsorolja hogy miért van az óriási infláció Magyarországon és ott felsorolja, hogy a háború , a brüsszeli szankciók az oka és az ő "áldásos" tevékenységét soha meg nem említ.Az az opció eszébe sem jut hogy változtasson gazdaságpolitikáján, hogy hasonló intézkedéseket hozzon a gazdasági ügyekben mint a szomszédos ,vagy nyugati államok ahol az infláció már egyharmada a magyarnak!Az is bicska nyitogató kérdés, hogy nálunk miért van háborús vészhelyzet amikor Ukrajnához azonos távolságban levő országokban nincs?Ilyenkor azt gondolja az ember , ismerve már régóta Orbánt, hogy azért, hogy már arra sem ad, hogy a legfontosabb állam hatalmi szerv, az országgyűlés döntsön a legfontosabb ügyekben, mert az ő hatalma ennél sokkal fontosabb.A néphatalom, az országgyűlési választás már nem számít, mert az hogy mi legyen az országban egyedül csak a miniszterelnök határozza meg!Ennek dacára ,hogy ez már több mint egy év óta így van a kudarcokért, azért hogy az EU egyik legszegényebb országa lettünk, hogy a pedagógusok helyzete úgy leromlott hogy már alig akad aki ezt a pályát választaná, hogy az egészségügy állandóan tartozik a beszállítóknak, és oda "fejlődtünk, hogy a házi orvoshoz, mely az alapellátás fontos pillére ,már csak bejelentkezéssel lehet eljutni amihez előbb időpontot kell kérni, és hogy már annyira nincs a kormánynak pénze hogy a bankokban elhelyezett betétek kamatainál 28%-os adót vetnek ki, amit természetesen letagadnak hogy megszorítás lenne.Normális ember zsebében ekkor is kinyílik a bicska a zsebében, de Orbán úgy látszik ezt a szintet még nem érte el, mert ezekről a bicska nyitogatásnál nem beszélt!Nála a bicska csak akkor nyílik ki ha az ellenzék háborúról beszél.Az infláció csökkentésének kérdésében felhívnám a doktorminiszterelnökúr figyelmét arra, hogy az is egy lehetséges változat hogy lemond, talán meg lehetne próbálni ezt a megoldást is , hátha...
namihami
Vajon egyáltalán tudja-e, hogy mit jelent az a kifejezés, hogy értelmiség?
Clavigo
@Shikari: Na ne röhögtess,bocskoros..:)
Edebácsi
Ennek az embernek nincs sok kapcsolódási pontja az értelmiséghez! Katonaember, korunk Háry Jánosa.
human
Orbán világéletében komp akart lenni nyugat és kelet közt.
Nem komplett!!!
CsipkeRózsa
"Elment az eszük" és a többi minielnöki szemét kijelentés.

Az ő esze meg se jött, azért gondolja így!
Menőmanó
Hogy képes ez az embernek nem nevezhető zsírpacni ilyen ótvar hazugságokat kiejteni a pofáján, hogy "Brüsszel azt javasolja, hogy tegyük tönkre a családokat, a nyugdíjasokat".
Kérdésem: csak most javasolta?
Ugyanis ez már rég megtörtént. Orbán ebben verhetetlen, tönkretesz mindent és mindenkit.
Kivétel a kiccccsalád meg a klientúra.
Al X
Lehet, hogy a 2/3-nak nem IQ-ja (intelligence quotient) van, hanem ID-je (intelligence deficit).
kereső
HA!!! Nincs háború egyetlen országgal sem - akkor miért is van "háborús veszélyhelyzet"??? Azt, meg hogy az Eu/NATO háborúban áll az oroszokkal te megad mondtad a scheggszájaddal. Magyarország meg -MÉG!- mindkét szövetség tagja, tehát ha ők háborúban állnak, akkor mi is. 10IQ-n felül mindenki számára tiszta és világos amit KG mondott. Kérjél vargáéktől naplót- vezesd, hogy mit is mondtál két hónappal ezelőtt- mert igy csak magadat mutatod be.
Néro2
Brüsszel megszorításokat kér, azt javasolja Magyarországnak, hogy tegye tönkre gazdaságát, az embereket, a családokat és a nyugdíjasokat.
Azt nem tom' Brüsszel mit kér de te rohadt várbeli desznyó ezeket már rég megtetted.
Kérés nélkül.
Saját zsebed meg kicsalád zsebének tömése mellet.
Rohadj meg híveiddel egyetemben te hazug tolvaj desznyó.
Sakk Matt
Az ég kék, a fű zöld, Orbán hazudik.
Sakk Matt
@Shikari: A nyomorult alcsúti cigánylegényből sosem lesz fővárosi úr! És ezért van élethosszig tartó kisebbségi komplexusa :)
kereső
@Philip Marlowe: Tényleg, te meg tudod mondani, hogy BÉKÉBEN!!! , miért van háborús veszélyhelyzet? Mer itten béke van, mi nem háborúzunk. Akkor meg tudód mondani, hogy miért is???
gina
Ehhez csak annyit tudok irni hogy elmebeteg retkes cigány,,nem hazudtolja meg a fajtáját, egy muzsikusnak több van a fejében , mint ennek a hazug patkánynak
gina
@Shikari: Te sosem leszel értelmiségi retkes román...
Sakk Matt
@Shikari: Sosem menne :)
Tudod, paraszt terem minden bokorban, de úrnak születni kell!
Néro2
@sgl: Na ne mond ! Sose gondoltam volna :)
Nélküled bizton hülyén halok meg. De így már nem !!!
Kösz.
verőce21
A magyarok szívesen élnek 18. századi társadalmi, technikai, államigazgatási rendszerben és hierarchiában, ha van kit gyűlölni és kitől félni...!
Nem számít az anyagi biztonság, a nyugalom, a kiszámítható holnap, nem számít semmi annyira, mint a félelem, a gyűlölet és az ügyeskedés.

Felvesz hozzá a Csávó egy pokrócból készült zöld kabátot, gumicsizmát ránt hozzá, és a falvak népe felkiált: "Közülünk való!"
Sakk Matt
@Shikari: Tudjuk, hogy retkes román vagy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.