A nemzeti öntudat és a remény adott erőt az országhatárokon kívül rekedt magyaroknak Trianon után. A remény, hogy lesz magyar jövő a Kárpát-medencében – hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szombaton a Veszprém vármegyei Porván.

Trianon tönkretette az országot, de Orbánék 2010 óta a nemzet újraegyesítésén dolgoznak
Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna halálának 100. évfordulója és a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezésen a Fiumei úti sírkertben 2023. június 2-án. MTI/Soós Lajos

Szilágyi Péter az Összetartozás hídjának ünnepélyes átadó ünnepségén kiemelte: a magyarságot a "trianoni békediktátumot" követően éltette a remény, hogy "anyanyelvünk, hagyományaink és kultúránk nem csupán az emlékezet részei lesznek, hanem a mindennapok valósága".

A magyar kormány 2010 óta azon dolgozik, hogy ezt a reményt beteljesítse. Ennek jegyében 150 ezer külhoni magyar vált közjogilag is a magyarság részévé. A kormány célja, hogy lehetővé váljon a külhoni magyarság számára a szülőföldön való boldogulás, megerősödjön a közösségek magyar identitása – tette hozzá.

Felidézte: 1920. június 4-én a hivatalokban és az iskolákban gyászszünet volt, Budapesten több tízezres gyászruhába öltözött tömeg gyűlt össze. Megkondultak a harangok, megszólaltak a gyárak riasztói, leállt a közlekedés. A nagyhatalmak döntése értelmében több mint hárommillió magyar az országhatárokon kívül rekedt.

A helyettes államtitkár azt mondta, 13 esztendővel ezelőtt megszületett a döntés, "nem engedjük, hogy az országhatárok szétválasszanak bennünket nemzettársainktól". Eldöntöttük, hogy megkezdjük a nemzet újraegyesítését, a külhoni magyarok ismét teljes jogú tagjai lesznek a nemzetnek – fogalmazott.

A külhoni magyar oktatási intézményhálózat támogatásának köszönhetően évi 300 ezer gyermek részesülhet minőségi anyanyelvi oktatásban a Kárpát-medencében és világszerte

- mutatott rá.

Kitért arra, hogy a kormány támogatást nyújt az anyaországi közoktatásban tanuló diákoknak is, hogy legalább egyszer ellátogathassanak a szomszédos országok magyarlakta területeire.

A nemzetpolitika célja annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk határon túli magyarokért

- hangsúlyozta.

A magyarság kiállta az idő próbáját, az utóbbi évek nemzetpolitikájának köszönhetően pedig erősebb, mint valaha – jelentette ki Szilágyi Péter.

Veinperlné Kovács Andrea (független), Porva polgármestere elmondta, hogy az egykori pálos monostor szomszédságában álló Pálos-tóban lévő sziget Magyarországot, a körülötte lévő sétaút pedig a határontúli területeket szimbolizálja, a kettőt összekötő, most átadott híd a magyarság összetartozásának jelképe.

Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője felidézte: az idegen – főként francia –, nagyhatalmi álmokat szolgáló "trianoni békediktátum" tönkre tette a magyar gazdaságot, az ország elvesztette nemzeti jövedelmének 67 százalékát. Aki ellátogat a Pálos-halastóhoz, "felidéződik benne ez a gyalázat" – húzta alá, majd a magyarság közös jövőjének és összetartozásának fontosságát hangsúlyozta.

Forrás: MTI

86 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Ezek a tetves nemzrethy nyilasok háború nélkül is megoldották az ország ketté szakítását!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
Ezek a tetves nemzrethy nyilasok háború nélkül is megoldották az ország ketté szakítását!
Péter2
" A magyarság kiállta az idő próbáját, az utóbbi évek nemzetpolitikájának köszönhetően pedig erősebb, mint valaha " Na ez annyira sikerült , hogy ennyire még nem utálták a magyarokat a környező országokban ! Továbbá azóta kinőtt 3 generáció és jócskán keveredett a " magyarság " az ottani honi néppel ! Még menjünk tovább " Eldöntöttük, hogy megkezdjük a nemzet újraegyesítését, a külhoni magyarok ismét teljes jogú tagjai lesznek a nemzetnek " Reméljük akkor adózni is fognak , mert ha teljes jogú tagjai lesznek a nemzetnek akkor kötelesség is van ! Amúgy a " külhoni magyarok többsége , főleg Erdély felé romák , ugyanis Mária Terézia arra a részre telepítette le a vándorcigányok sokaságát a monarchia alatt , de Kárpátaljáról is inkább azok jönnek mert ott is a magyarság a nemzet igen nagy többsége roma származású .
csak úgy....
@KisTehen: "azok a nyugati libsik voltak" :) te elmebeteg,te már csak libsizni tudsz?
sorold az akkori libsiket te barom,akik benneteket "odalöktek" ! az akkori politikai arisztokrácia minden volt csak nem libsi, - az elsö nagy libsik a magyar rendszerváltás után jelentek meg, 0rbán,kövér,kokxi tomi...és társaik! - az óta illiberálissá lopták ,gazdagították magukat és a pereputtyot+ a haverokat!
kulabombaafityiszre
Érdekes ,mit vergődnek a fidernyákok trianon miatt.Ez volt a béke ára,mert a dagadt meg a többi seggéből kikandikáló is ezt harsogja.A háboru a békével ér véget.Azért a tranon miatt kesergők pont azt ajánlják ukrajnának amiért a fejüket bánatukban a seggük magasságában hordják.
namihami
Abban a ""trianonban"" vastagon benne volt az akkori Magyarország politikai, katonai és gazdasági vezetése! A mindenáron való elmagyarosítási akarat, az erőszakos és agresszív katonai területrabló szándék!
És, amikor pofán vágták az úri magyarokat, akkor meg jött a sírás-rívás és a nemzeti politika rangjára emelt sovinizmus és revansizmus. A ""kutyaszerbiázás"", a ""nemnemsoházás"" és társai.
Ennek lett eredménye a II. Vh-ban játszott gyászos és egyben vesztes szerepünk is! A háború utáni helyzetünk is döntően az ""utolsócsatlós"" pozíciónknak volt köszönhető.
Eladott Ország
1956-ban elmenekült százhetvenezer magyar. 2010. óta hány magyar menekült el? - Úgy 7-800.000 esetleg 1 millió is. Orbán szép kört írt le: antikommunista liberálisból tőről metszett vén komcsi lett pályája végére. Inkább fiatal komcsiból öreg komcsi lett, és sajnos még nincs vége.
„Ha Trianon fájt, ez is fájni fog! Amikor nemzeti összetartozásról beszélünk, nem verhetjük szét azt a közösséget, amelyben ismét egymásra találhat magyar és magyar. Amikor nemzeti összetartozásról beszélünk, nem oszthatjuk az egyenlő választójog garantálásakor első- és másodrangú polgárokra nemzettársainkat. Amikor nemzeti összetartozásról beszélünk, nem követhetjük el újból történelmi hibáinkat. Amikor nemzeti összetartozásról beszélünk, nem folytathatunk szabadságharcot saját magunk ellen. Az Unió jelentős átalakulás előtt áll, a magyar kormány pedig jelenleg a változás rossz oldalára szorít minket. Ha Trianon fájt, akkor Európa elvesztése is fájni fog. Aki az Unió ésszerű megreformálása helyett annak zsákmányszerző szétverésében érdekelt, az újból határokat emel, bezárja magát és kizárja nemzettársait. Trianon mély sebeire csakis egy erős és együttműködő Európa jelenti az ellenszert. Mi, ezt akarjuk, a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után.” Ezt az "egyesítést" mindig az anyaországból kezdik el szorgalmazni. Vajon miért nem halljuk ezt a másik irányból? A Romániában élők is autonómiát akarnak, nem a határrevíziót követelik. Már az összes szomszédunk megelőzött minket szinte minden mutatóban.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.18172-8/13340082_1310578248956358_1736301308952247176_o.png?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=LaC41yEYQz8AX-NELmR&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfBaMYJyiEda1EyIH3VMroBONt2-a8TM_69zkpWTWTn-Rw&oe=64A2C438
jáger laszló
A nenzethy rendszerben eddig ? 100 ezer magyar menekült a rothadó nyugatra!!??
Csak bután kérdezem!!!??
ja...
Erről nem szól a fáma elvtikéim!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
@KisTehen: boci, te egy elmebeteg! :) libsi-komcsi , amit te nagy nehezen megjegyeztél az oktatásokon, nem is értem, hogy az ilyen buta faxokat mint te,miböl és miért fizeti a fidesz!?
Nessy
Hány milliárdba került már eddig is ? Nem a nemzet, hanem a szavazata kell Orbánnak. Érdekes lenne, hogy ingyen hány kettős állampolgárságú magyar lenne, vagy ha fogalma lenne a magyar irodalomról, történelemről, és jól beszélne magyarul. Semjénék úgy osztogatták a magyar állampolgárságot, mint a cukorkát. Régen vizsgát kellett érte tenni.
AMORÁLISOK
tán az akkori uralkodói elit nemde ? ma meg a folytatása zajlik .karnyujtásnyira a 100 milliárdtól? anyon dolgozta magát gebedjen is érte
AMORÁLISOK
18 Nemzet lányai fiai elvoltak ebben az országban csak amit sérelmeztek az a 2400 iskolábol 1920 r olvassatok utána mennyi maradt és miért is lett hatalmi szóval uralkodó a magyar történelmet rádiktátumozni az itt élőkre ja meg 1-2-3 zsidótörvény mit mond ki ? Ki is irta ??
amig BPesten 6 % alá nem esik a vizszerelők száma addig oda nem foglalkoztathatók Katedrát nem kaphatnak? Lett iparunk Malmaink világhirrel gépgyáraink GANZ ugye?Tunéziában még MA IS büszkékk ezekre ! .akkor nem kéne vaklóként kezelni a dolgokat meg mosdatni a szerecsent.
AMORÁLISOK
akkor nem hallottad szófosó? kata mamátoknak mit mondtak a Román követségen??? Semmi köze az ott élő Magyarokhoz na akkor ki keveri itt megint? bocsi..orbán meg a maradékot csak ők éljenek 4-5-20 millából havonta a nyugdijassal ki törődik tán a rezsihasas sziszitekn a zabálógépetek? reálisan nem is láttok?
24 % az infláció ja nektek potolják havi béretekből egy uj autóra telik 1000 ft meg 1 kg kenyér? ébredjetek
kakukkmadár
Nem tudom ki ez a mikrofonállvány, de üzenem neki, hogy a legutóbbi "újraegyesítés" kb. 1 millió magyar halottal, totál szétrombolt országgal, és a hozzá hasonlók kivégzésével végződött. Az is "szép munka" volt.
Emmersson71
...

Még sok-sok boldog születésnapot és jó egészséget kívánok Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrnak! Nem véletlen, hogy a nemzeti összetartozás napján született ;)
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 16:49
Én azt mondom oroszország húzzon a faszba ukrajna területéről,beleértve a krimet is amit a drágalátos kormányod a nagy béke videójáben már nem is ukrajna részeként szerepeltet.
Te meg a bandád ordibálja azt,hogy béke kell.Békekötésnél általában azok maradnak a határok ahol a hadsereg áll,tehát ha most kötnének békét akkor az ukránoknak területekről kellene lemondani.Ez lenne az általatok szorgalmazott béke ára,hogy ukrajnának területeket kellene átadni a béke fejében.
Béke -terület feladása-trianon-pofáztok-igazságtalan.
Ukrajna béke-terület feladása -pofáztok-igazságos.
Zavar van az erőtlenségetekben.
Menőmanó
"Nem támogatjuk a határontúliak vélasztójogát azért, mert elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon,
akik nem adófizetõ polgárai az országnak,
és akik a két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani, ráadásul sokaknak semmilyen kötõdése nincs is már az országhoz.
Nem támogatjuk a választójog kiterjesztését azért sem, mert sokkal nehezebben ellenőrizhető a választások tisztasága.
Nem támogathatjuk azért sem, mert ez jelentősen növelné a költségeket."
ómió
Az efftársak, viszont, már 2004.dec.5. óta - "hazafias kötelességből" - a külföldre "trianonizáltak" módszeres kitagadásán "fáradoznak"!
Pálinkás Pál
hogy rohadnátok el az összes külhoni szeméttel, aki egyszer is ideszavazott..!..
ómió
@Emmersson71: Ezt a tetvesbolsi "kenyereteket", ne félj, nem veszem el!
Aki Én
@ómidióta: Megint hazudozol. Ezt is eltagadnád a gazdádtól, bolsiék fajkreténje?

A fidesz a külhoni magyarok szavazatijogáról:

,,Nem támogatjuk azért, mert elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon,
akik nem adófizetõ polgárai az országnak,
és akik a két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani, ráadásul sokaknak semmilyen kötõdése nincs is már az országhoz.
Nem támogatjuk a választójog kiterjesztését azért sem, mert sokkal nehezebben ellenőrizhető a választások tisztasága.
Nem támogathatjuk azért sem, mert ez jelentősen növelné a költségeket."
balos
@KisTehen: nedveske!Ha jól emlékszem a trianont az akkori gecik munkálkodása hozta ránk!A muszkát is a horti nagyzási hóbortja okozta,hiszen akár még megtehette volna azt is,mint a Dán király,de 1 geci volt ö is!A mostani muszka hordát is 1 nemzethygeci ármánykódása miatt szenvedjük!Szóval kusti barom az árok partón nő a csalány legeld azt amíg megteheted!
balos
Trianon,csak az ezer éves urizálásunk rohadt gyümölcse!Ráadásul máig azzal takaróznak a gyilkosaink!
ómió
@Emmersson71: Még mindig ezt a tetvesbolsi "kenyeredet" félted!? Az értelmed végleg kihúnyt!?
ómió
@AkikretÉn: Most, bolsiék fajkreténje, csak az aljabolsi önmagatokat idézted még 2004.dec.5-ről, vagy "csak" a Fidesz által biztosított állampolgársági és szavazati lehetőségüket próbálod a tetvesbolsi önmagatok számára meghazudni!?
ómió
@Emmersson71: Szóval, itt se érted a választ! Akkor, ne görcsölj! Törődj bele, hogy hülye vagy!
ómió
@Emmersson71: Bolsiék gyagyása! Nyugodj le!
Nessy
A hazai egyre durvább megosztás is a "nemzet egyesítés" része? Az uszítás, gyűlölet már a mindennapok része azokkal szembe, akiknek más a véleménye, akik a tényeknek hisznek, nem kormánypropagandának !
ómió
@Emmersson71: Nyughatatlan vagy, bolsiék aberráltja!? A gyógyszered meg elgurult!?
ómió
@Emmersson71: Bolsiék aberró-gyagyása! Még mindig nincs meg a gyógyszered!?
Emmersson71
@ómió: Szájer, Kaleta a buzi barátaid!
...gondolod, hogy egyszer is elolvasom, mit pötyögsz be? ;)
ómió
@Emmersson71: Szóval, még a "prájdotok" is fokozta az aberráltságodat!?
Emmersson71
@ómió: hamár-homár s rettenet 1 ütődött ? mért reklámozza ?
ómió
@Emmersson71: Miért reklámozod, gyagyás!? Megártott a "prájd"!?
Emmersson71
@ómió: hamár-homár s rettenet 1 ütődött ? mért reklámozza ?
ómió
@Emmersson71: Tényleg! Miért reklámozod, gyagyás!? A "prájd" betegséged!?
Emmersson71
@ómió: hamár-homár s rettenet 1 ütődött ? mért reklámozza ?
ómió
@Emmersson71: Szóval, csak az aberródilinyód reklámoztatja veled! Az más!
balos
@szópó-ómió: Esetleg részese voltál a fideSSes bulinak,mikor putyinnal ittátok a fasz-szeszt
kulabombaafityiszre
@KisTehen: június 3., 16:49
Nem.Ukrajnának az utolsó négyzetcentiméterig harcolni kell amin muszka van.
Így már egyértelmü te köcsög mindent félremagyarázó faszszopó nerrencs.
Emmersson71
@ómió: Szájer, Kaleta a buzi barátaid!
ómió
@Emmersson71: Bolsiék aberráltja! Reklámszünetet tartasz!?
ómió
@balos: Bolsiék tehénbaszója! Már akkor elittad az eszedet, amikor a Szemkilövetőhegyen Böszme gazdáddal együtt nyaltátok csillogóra Putyin seggét!?
Emmersson71
@ómió: Szájer, Kaleta a buzi barátaid!
ómió
@Emmersson71: Túlreklámoztad az aberráltságodat!?
Emmersson71
@ómió: Szájer, Kaleta a buzi barátaid!
ómió
@Emmersson71: Még mindig az aberráltságod túlreklámozottságánál tartunk?
Emmersson71
@ómió: Szájer, Kaleta a buzi barátaid!
ómió
@Emmersson71: De az aberró önmagad mindig előjön!?
Emmersson71
@ómió: Szájer, Kaleta a buzi barátaid!
ómió
@Emmersson71: Aberráltságod leküzdhetetlen!?
Emmersson71
@ómió: Szájer, Kaleta a buzi barátaid!
ómió
@Emmersson71: Szóval, gyógyíthatatlan aberrált vagy! Aha!
Emmersson71
@ómió: Szájer, Kaleta a buzi barátaid!
ómió
@Emmersson71: És idehazudva az aberró dililemezed má' csak "rájuk forog"!? Mit szólnak hozzá Bite meg Gréczy "partnereid"?
Emmersson71
@ómió: Szájer, Kaleta a buzi barátaid!
ómió
@Emmersson71: Ők lennének az új "kiszemeltjeid"!? Ezért hazudnád rám őket!?
NKF
Most meg Brüsszel teszi tönkre az országot!
Emmersson71
@ómió: Szájer, Kaleta a TE buzi barátaid!
ómió
@Emmersson71: Fennakadtál rajtuk, aberrált!? Rámhazudva őket "védettebb" vagy!?
Havanagi
@namihami: Ugyanaz történik,ami most,csak a hulladék szereplők változtak.
Peller Anikó
@NKF: 9:50, Ezt csak nem az M1 -en hallottad? Vagy valamelyik óriásplakáton olvasta fel neked valaki?

Most a viktorbán teszi tönkre az országot vaksi! Igéretéhez híven.
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
ómió
@Emmersson71: Szóval, fixen nyomulsz rájuk, bolsiék aberráltja! Oké! De, akkor, ne rám hazudd őket!
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
ómió
@Emmersson71: Ne tőlem követeld a partnereidet, bolsiék aberráltja! A te "kasztod" ők is!
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
ómió
@Emmersson71: Ne tőlem kérd őket, bolsiék aberráltja, hanem vidd!
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
ómió
@Emmersson71: Bolsiék aberráltja! Besült az agyad, vagy már nincs!?
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
ómió
@Emmersson71: Bolsiék aberráltja! Ne erőlködj!
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
ómió
@Emmersson71: Bolsiék aberráltja! Leszoptad már őket?!
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
ómió
@Emmersson71: Ha szopod őket, aberrált, hazudd meg nekik!
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
ómió
@Emmersson71: Aberró! Ha szopod, így promózod őket!?
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
ómió
@Emmersson71: Aberró! Szopiszüneten vagy!?
Emmersson71
Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.