Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) jelentést készített Pintér Sándor belügyminiszternek arról, mennyi idő alatt ér ki a mentő az azonnali ellátásra szorulókhoz.

Pintér Sándor statisztikát kért a mentőktől, nem teszi zsebre a választ

Pintér számokat akart, lesújtó adatokat kapott. Forrás: Pixabay

Országszerte, átlagosan az esetek 78 százalékában értek ki 15 percen belül a mentők, ám az úgynevezett P2-be sorolt segélykérőknek már csak alig valamivel több mint a feléhez – írja a Népszava.

Mindkét eset azonnali ellátást igényel, ám az első esetben orvossal vagy mentőtiszttel dolgozó rohamkocsira van a szükség, az utóbbihoz „elég lehet” a mentőgépkocsi is.

A belügyminiszter által elrendelt vizsgálat óta 25-30 százalékkal nőtt a legsürgősebbnek minősített esetek aránya – írja az Mfor.

A vizsgálat eredménye szerint 11 nagyvárosban minden P1-es esetben 15 percen belül a helyszínen voltak a mentők, 9-ben viszont csak 80-95 százalékban tudták ezt teljesíteni, a legrosszabb a helyzet Budapesten, Veszprémben, Debrecenben és Miskolcon.

A P2-es esetek tekintetében Budapesten a legrosszabb a helyzet: az ilyen sürgős hívások alig negyedében ér ki a mentő 15 percen belül, átlagosan 36 perc telik el, mire megérkezhet a segítség. Miskolcon is az esetek csak alig több mint felében jutnak a normaidőn belül segítséghez.

Míg Budapesten és Pest megyében 100 ezer lakosra 5 mentőautó jut, addig az ország többi területén közel kétszer annyi. Ilyen statisztikai adatokat 2017 óta nem közöl az OMSZ. 2014-ben még a sürgős hívások 72,5 százalékában odaértek a betegért 15 percen belül, egy évvel később az esetek 68-69 százalékában, 2017-ben már csak 64-65 százalékában jutott segítséghez a beteg normaidőn belül.

A lassulás oka, hogy nincs elég ember és autó a feladatok zökkenőmentes teljesítéséhez. Egyre több orvos és mentőtiszt hiányzik a műszakokból, így nem lehet a sürgős esetekhez elegendő rohamkocsit küldeni.

Forrás: Népszava, Mfor
Fotó: Pixabay

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Amíg a mentősök ezzel foglalkoztak, biztos, hogy mindenüve, ahol szükség volt rájuk, késve értek ki... A mentősök feladata nem a statisztikák, meg egyéb baromságok írása, hanem a mentés!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
durbincs
@csak húgy...: persze ere maga megent csak maga alá vizelt ? vagy @Aki Én: @Horizont: fejére is jutatott ?
Nessy
@ómió: Nem tudom honnan veszi ezt az idióta szöveget? Senki nem akart ennyi kórházat soha bezárni! Hol van ez leírva? Lenne szíves mellékelni?
ómió
@Aki Én: Bolsiék elmebetege! Már megint elharapózott rajtad a surmó tetvesbolsiságod másrahazudási szindrómája!?
ómió
@Nessy:Keresd vissza Komáromi efftársadék tavalyi "eü-fejlesztési perspektíváit", még a választási kampány idejéből! De arra már előre készülj fel, hogy, ha majd megtaláltad 70 kórház tervezett bezárásának efftársi terveit, valami ütőssel legyél képes majd azt lehazudni igyekezni!
Aki Én
@ómió efftárs: Kényszergyógykezelésen voltál, bolsiék kreténje? Napokig nem láttuk azt a beteg tetvesbolsi pofádat.
De látom kidobott pénze ez is az egészségügynek. Hát ezért fizetjük az adót?
durbincs
@Törölt Nick: mint ezeken ? Mert ingyé HIV szűrés ezeknek Pesten ? : @Qqberci: Mert maga mint hazátlan 50IQ-s farturó ,sorosista fasiszta börnagrágos ,Antifa bérköcsög ? ezt is jobban tudja ?mint a fartúró @csak húgy.: @CsipkeRózsa: @Nyírfa: @Nessy: @kereső: @Alfa: @sgl: @Clavigo: @kereső: @Nyírfa: @justhpeter: @kula: @Nessy: @CsipkeRózsa: @Péter2: @Pálinkás Pál: @Néro2: @Aki Én: @Havanagi: @simmering73: @gina: @justhpeter: @dr. prédikátor: @telegdilaci: @Nanya: @surdilloFUJT: @izéke: @Eladott Ország: + ez a @Nanya: tanya + @Istenakinincsen: @sgl: @drrotf: @Eladott Ország: @AMORÁLISOK: @nemkati: @csak húgy...: @looper: @Yoda69: ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok