Jelentősen növelheti az élelmiszerárakat a hulladékgazdálkodási rendszer júliusi átalakítása – írja a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége.

Újabb élelmiszerár-növekedés fenyeget, kiadta a riasztást a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Emlékeztetnek, elmúlt évek során a termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és az újrahasznosítás hatékonyságának növelése érdekében, egy uniós irányelv útmutatása alapján az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezetik az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert (EPR).

Az már hazai sajátosság, hogy 2023. július 1-től nem az állam vagy piaci szereplők által alapított non-profit irányító szervezet, hanem a MOL által működtetett koncessziós társaság fogja kollektívan teljesíteni a szükséges visszagyűjtési és hasznosítási feladatokat a gyártók nevében

- fogalmaznak.

A FÉSZ  szerint a piaci szereplők eleve hatékonyabbnak és olcsóbbnak tartották volna a feladatok végrehajtását a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, piaci alapokon működtetni. Ezért a koncessziós tervekkel kapcsolatos aggályaikat az élelmiszergyártók is folyamatosan jelezték a hazai jogalkotók számára.

A félelmeik sajnos máris beigazolódni látszanak, mert a koncessziós megoldás hatékony működőképességének megkérdőjelezhetősége mellett

nagy érvágást jelent majd a gyártók számára, hogy július 1-től az eddig erre a célra befizetett környezetvédelmi termékdíj összegének a többszörösét, 3-5-ször, bizonyos esetekben akár 10-szer annyit kell majd fizetniük az egyes csomagolóanyagok után.

A gyártókat képviselő szakmai szervezeteket sem vonták be a díjtételek kialakításába, így nem világos a költségviselők számára, hogy mi alapján kerültek meghatározásra az új díjtételek, következésképpen az sem látható, hogy érvényesül-e az az Európai uniós irányelv, ami szerint csak a tényleges, indokolt költségeket tartalmazhatná a díj – írja a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége.

A gyártók önköltségnövekedése kettős; nem csak a boltba kerülő csomagolt élelmiszerek csomagolására kell magasabb díjat fizetniük, de a teljes termelési és ellátási lánc mentén a csomagolások minden elemére magasabb költségek rakódnak. A gyártók kénytelenek lesznek az élelmiszerek átadási árában ezt a költségemelkedést érvényesíteni, amit a kiskereskedők saját megnövekedett terheik miatt szintén kénytelenek lehetnek a fogyasztók felé áthárítani. Magyarán az élelmiszerárak további növekedése várható a július 1-től bevezetendő magas díjak miatt. Ez a költségnövekedés is további negatív hatással lehet a hazai élelmiszerpiacra, tovább erősítve az ársapkák és a kötelező akciózás kártékony piactorzító hatásait – magyarázza a szövetség.

Mindezek alapján a FÉSZ meggyőződése, hogy az élelmiszerárak további emelkedésének megakadályozása, valamint a hazai élelmiszeripari vállalkozások talpon maradásának és versenyképességének biztosítása érdekében, auditált felülvizsgálatára és jelentős csökkentésére van szükség. Szövetségünk ezért sürgős egyeztetést javasol a kormányzat és a gyártók érdekképviseleti szervei között.

Forrás: OS-MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
"Alig maradt már a tiszta hazai kukoricából, csak az aflatoxinos alja maradt a feldolgozóknak. A kormány maga is hozzájárult a problémához azzal, hogy betiltotta az ukrán importot. A helyzet egyre súlyosabb, a hazai élelmiszerlánc-biztonság is veszélyben van, és nem látni, hogy a kormány igyekezne rajta javítani, figyelmeztet a Magyar Bioüzemanyag Szövetség."
balos
Semmi baj!Mehetnek a rászorulok az árokszélére füvet legelni,mert az még adó mentességet élvez,már nem sokáig!A szópóómiók pedig ostorral a kezükben vígan "kondáskodnak"!A családfa-sz kötelez!
Aki Én
@ómió: Eltagadnád a gazdád teljesítményét, másra hazudnád az orbáni-inflációt?
Úrrá lett rajtad az efftársiság, ezért vagy jó tetvesbolsi? Szólj, ha megkaptad új donor birkaagyadat, ott az elmeosztály kreténképző tagozatán.
Ezt a szűnni nem akaró orbáni megszorítások mondatják veled, te tetvesbolsi csicska?
ómió
@Aki Én: Látom, az elmebajod továbbra is idült! Ahogy a tetvesbolsi csicskaságod másrahazudási szindrómája is! Egyik se csillapodik?
Nessy
Ami állami, koncessziós kezelésbe kerül, rögtön drágább,, de jobb nem lesz a szolgáltatás!
Aki Én
@ómió efftárs: Kényszergyógykezelésen voltál, bolsiék kreténje? Napokig nem láttuk azt a beteg tetvesbolsi pofádat.
De látom kidobott pénze ez is az egészségügynek. Hát ezért fizetjük az adót?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.