Suhajda Szilárd tragikus Everest-kísérlete után újabb magyar hegymászó indul a Himalája halálzónájába.

A világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 méter magas Nanga Parbatra indul június 6-án, kedden Varga Csaba Nagyváradon élő hegymászó, építész – hangzott el az M1 hétfői műsorában.

Ismét magyar hegymászó indul egy nyolcezres csúcsra – oxigénpalack és serpák nélkül
Fotó: Facebook/Hazajáró

Varga Csaba a műsorban elmondta: célja, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül megmássza a pakisztáni Himalája hegycsoportban fekvő hegycsúcsot.

A hegymászó arról beszélt, hogy ez az a magasság, ahol még jól tud működni az emberi szervezet. Mint mondta, már van tapasztalata ilyen magasságokkal, ez már a több mint a tizedik magashegyi expedíciója lesz. Kiemelte, hogy úgy érzi, készen áll, és mindent megtesz azért, hogy az expedíció sikeres legyen.

Elmondta: a csúcstámadást a június 20. és 30. közötti időszakra tervezi.

A hegymászó célja, hogy a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a Nagyvárad feliratos magyar zászlót és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről, amelynek tagja – közölték hétfőn a Hazajáró című műsor Facebook-oldalán.

Mint írják, Varga Csaba a ma élő legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.

Varga Csaba június 6-án indul Budapestről Pakisztánba. Június 9-én 3-4 napos túra keretében éri el a 4200 méteren fekvő Nanga Parbat Diamir alaptáborát. Onnan aztán megkezdi az akklimatizációt és körülbelül egy hónap áll rendelkezésére a csúcs megmászásához.

A hegymászó kettős céllal indul a csúcsra: egyrészt a Nagyvárad feliratú magyar nemzeti zászló meglobogtatásával a partiumi, nagyváradi magyarok élni akarását hirdeti, másrészt a világ hetedik és Magyarország első turista szervezete, a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) 150 éves jubileumáról kíván megemlékezni – emelik ki a közleményben.

Mint írják, a Nanga Parbat csúcsát először egy német hegymászó, Hermann Buhl érte el 1953. július 3-án. A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt mászta meg a csúcsot 1999-ben, de mivel nem volt csúcsengedélye, az eredménye nem hivatalos.

A Varga Csaba – Nanga Parbat 2023 – MKE 150 expedícióról a Hazajáró Facebook-oldalán fognak rendszeresen hírt adni.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Ismét 1 potenciális öngyilkos jelölt
Máskülönben sikeres mászást kívánok ,mert másban nem tudok segíteni!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
izéke
Elég nagy az a hegy,elfér rajta sok ember hullája. Ez is kedvet kapott,mert látta,hogy így vagy úgy de mindenképp megismeri a nevét a világ. Lám a suhajdáról se hallott szinte senki és milyen közismert lett holta után. Gondolom a családja is aktívan támogatja benne.
Juhász István
Olyan ez, mint az ŰRHAJÓZÁS... Első volt a Gagarin, aztán jött a Tyitov, a Tyereskova... mindegyik nevét megismerte az egész VILÁG. Ma meg már naponta, mintegy menetrendszerűen járnak az űrbe, és senki nem tartja nyilván őket, főleg név szerint. Ez a 8.000-es tábor is ilyen. Hires akarsz lenni / bármi áron / menj egy ilyen expedicióra. Szponzor kell hozzá, sok- meg egy TÁMOGATÓ család... Mikor már majd a 100. ÖNGYILKOSJELÖLT is meglesz, senki nem fog figyelni rájuk. Menjenek, élvezzék a magaqslati CSENDET. Aztán majd jön a MÉLYSÉG / pl. Mariana Árok... /
namihami
A sajtó kezdheti keresni az új szavakat ehhez a nekrológhoz is?
Aki Én
@Juhász István: Annyiban más mint az űrhajózás, hogy ennek totál semmi közhaszna. Kevés ennél önösebb ,,szórakozás" van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.