A benyújtott törvényjavaslat alapján a probléma megoldása az lett, hogy a hatósági áras PB-gázpalack jelentette előírások piaci megkerülése miatt inkább megszüntetik a gyakorlatban úgysem működő hatósági árat – írja a HVG.

Új törvényt írt Németh Szilárd rezsibiztos: eltörlik a PB-palackok hatósági árát
Kép: Facebook/Németh Szilárd

A 2013-ban bevezetett hatósági árakat a kereskedők a PB-gáz esetén az utóbbi időben a szabályok megkerülésével nem érvényesítik

– ezzel a szomorú beismeréssel indokolja Németh Szilárd rezsibiztos az általa jegyzett, kedden az Országgyűlés elé benyújtott törvénymódosító javaslatát, amely egyszerre módosítja a bányászati és a földgázellátásról szóló törvényt.

A kormány hatósági árat vezetett be a 11,5 kilogrammos kiszerelésű palackokra, amelyeket rögzített áron, 5175 forintért kellett árulni. Több gyártó elkezdett kisebb, 10,9 kilogrammos PB-palackokat forgalmazni, drágábban, 7-8 ezer forintos áron, mint a hatósági áras nagyobb töltőtömegűt, amiből amúgy is hiány alakult ki, és nem nagyon lehetett kapni.

A hagyományos, 11,5 kilogrammos, hatósági áras palackokból már 2022 tavaszán hiány alakult ki. Ez erősen érinti a legszegényebb háztartásokat, hiszen ahol nincs bekötve a vezetékes gáz, főzésre jellemzően palackos gázt használnak. A problémát észlelte a kormányzat, mégis egy évet kellett várni a megoldásra, amit a rezsibiztos Facebookra feltöltött fotója szerint egy rózsaszín pelikános tollal írt:

 Ahogy a javaslatban Németh fogalmaz:

A szektor ellátásbiztonságának megőrzése és fogyasztóvédelmi szempontok érvényesítése érdekében (…) a 11,5 kg-os töltettömegű PB-gáz palackra és a lakossági tartályos PB-gázra vonatkozó hatósági árak kivezetésre kerülnek. A lakossági felhasználók érdekeinek védelmében a PB-gáz forgalmazóknak kötelezettsége lesz a jövőben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiadott engedély megléte is.

Vagyis, hogy a hatósági ár eltörlése után az árak ne szálljanak el túlságosan, bevethetik a versenyhivatali ellenőrzéseket a kereskedőknél, ismét bevezethetnek egy hatósági árat, esetleg a lakosság kötelező kiszolgálását rendelhetik el a kereskedőknél.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pacal
Gyakorlati shit vén buziknak, akik úgysem tudnak ezzel mit kezdeni.
A 45 fokos hiperhajlító pad egy átvágás! A vízszintes a nyerő - csak és kizárólag !!!
A hasra is van infóm, de direkt nem osztom meg - szenvedjetek gecik!

Nem vagytok hülyék, csak annak látszódtok.
De ha túl sokáig látszódtok hülyének, akkor felmerül a kérdés, hogy...

Én elméletileg nyomom, de nektek még elméletig sem sincs válaszotok.
Ez valami bajt sejtet az erőben...
justhpeter
Rezsi Sziszi és a negatív IQ-val történő törvényhozás.
Dr. Proktor
Ez nem igaz! Ezzel elismerték egyik baromságukat...
szaboria1
@Dr. Proktor: A többiről még nem mernek még szólni.
csipetke
Na,nyilatkozott a lakossági Godzilla...Pampognak rezsicsökkentésről, bár a lakosság a 100 ft-ért beszerzett gázt közel hatszoros áron adja. Menjen a francba az egész banda
balos
@csipetke: Azért van ennek a nemzethy hagymáznak sok még nem bevezetett gyilkos dolga,ha sokáig regnálnak abba nem csak mi,de önmaguk is beledöglenek!Hát értük nem fogok könnyet ejteni,de ahogy a francia mondá:szarok a sírjukra!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.