Kedden derült ki egy törvénytervezetből, hogy megemeli a kormány a benzin, a gázolaj és a petróleum jövedéki adóját.

Adóemelés: ennyivel drágulhatnak az üzemanyagok az új törvény szerint
Fotó: Pixabay

A hvg.hu cikke részletezi: 

A benzin jövedéki adója abban az esetben, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollárnál több, literenként 120 forintról 152,55 forintra nő, ha pedig a kőolaj világpiaci ára a hordónkénti 50 dollár alatt marad, akkor 125 forintról 157,55 forintra nő a jövedéki adó.

A petróleum jövedéki adója hordónkénti 50 dolláros világpiaci olajár felett 124,2 forintról 152,55 forintra nő, 50 dolláros olaj alatt 129,2-ről 157,55 forintra,

a gázolaj adója pedig 50 dolláros világpiaci olajár fölött 110,35-ről 142,9 forintra nő literenként, 50 dolláros olajár alatt 120,35 forintról 152,9 forintra.

Több más energiahordozó jövedéki adóját már a tavalyi különadókról szóló kormányrendeletben felemelték, de most már ez lesz a "normál adószint".

De mekkora többletkiadást jelent ez az autósoknak? Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára a Pénzcentrumnak azt nyilatkozta,

ha a kormány valóban a nemrég közölt mértékben emeli meg a jövedéki adót, akkor január elsejétől átlagosan 40-41 forinttal drágulnak majd az üzemanyagok Magyarországon.

A szakértő megjegyezte, hogy bár az adó 32 forinttal emelkedik, erre jön még a 27 százalékos áfa, így jön ki a pontos összeg. 

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Az a gonosz Gyurcsány, már megint adót emel?
Még szerencse hogy a fidesz megvédene minket ettől, mint igérte a választások előtt, bár mint népünk okosabb tagjai már tudják: " a választási igéret nem kormányprogram!"
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
Csak nem megint Taxis blokádot akarnak elérni.
teuton
@ómió: Analfabeta fajkreten naci efftars, miert csak Orbanisztanban hatnak a szankciok? Olvass utana -ja, nem tudsz!-, hogy mashol Europaban, ahol a munkaberek 3-5x magasabbak, olyan olcso az üzemanyag, mint a haboru ELÖTT volt! Talan nekik is ötödaron vasarolta be a tarajos kakadu az oroszoktol???
ómió
@teuton: Nem baj, bolsevista-nyilasék analfabéta fajkreténje! Te csak tankolj "ingyen", ahogy a kreténségből is teszed!
teuton
@ómió: Mi van analfabeta fajkreten naci efftars, irigykedsz, hogy en olcsobban tankolok es kevesebbet fizetek a gazert, mint te az örödaron??? Mennyi is az az annyi neked? Az hazudja neked a potrohos, hogy 180ezerrel TÖBB lenne a fütesed, ha piaci aron lenne a gaz szamolva? Elarulom neked, nemhogy TÖBB, de a havi szamla is csak 4 orai minimalber (!!!) nalunk egy 2 szobas lakasra (fütes+fözes+melegviz)!!! Masoldd be a te szamladat! Ja, es a tankolas... Mennyi is most neked a dizel? Nekem 1 orai (!!!) atlagberrel szamolva 12 literre futja...
ómió
@teuton: Nem baj, gyagyás efftárs, a fajkretén bolsevista-nyilasából! "Élvezd a nyugati ingyent"! Amiben a múlt télen, felmérések szerint, 68000-en haltak bele "energetikailag"! Hátha téged is megtalál!
teuton
@ómió: Analfabeta fajkreten naci efftars, mondtam mar nehanyszor, de igyal kannasbort a gyogyszeredre! A moszkavai radio közölt 68000 fagyhalottat? Esetleg Sziberiaban! De ha majd megtanulsz olvasni, olvass HIVATALOS MAGYAR adatokat is!!!
KSH adat !!! nepszava.hu/1150350_sokkolo-adatok-falunyi-ember-fagyott-meg-tiz-ev-alatt Evente 200-250 magyar!!!
A potrohos nem mer ujabb szamokat közölni! Na akkor gyere te most HIVATALOS adatokkal!!! Ja, analfabetaknak ez nem megy...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.