A KSH szerda reggel kiadott számai azt mutatják, hogy lefelé tart a magyar ipar, de a gazdaságfejlesztési minisztert mintha ez nem hatná meg.

Magyarország gazdasága nyitott, a világ minden részéről várja a beruházókat

- mondta szerdán a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapest Peace Forum konferenciáján a gazdaságfejlesztési miniszter.

Miközben épp hanyatlik a magyar gazdaság, Nagy Márton ünnepel: "A magyar gazdaság továbbra is egy híd marad"

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapesti Békefórum nemzetközi konferenciáján 2023. június 7-én. MTI/Soós Lajos

Nagy Márton a fejlődés gyorsításával, a fejlettségi szint emelésével indokolta a tőkebefektetések ösztönzését.

Magyarország közvetítő szerepet tölt be kelet és nyugat, valamint a külföldi és a belföldi vállalatok között, gazdasága a fejlesztéseken és a békés kapcsolatokon alapszik

- tette hozzá.

A tárcavezető szerint a GDP-arányos beruházási ráta és a kivitel az elmúlt évek válságsorozata ellenére is kimagasló, ilyen célokra a kormány továbbra is jelentős támogatásokat biztosít. A beruházási csúcs idén 20 ezer milliárd forint fejlesztési összeggel ismét megdőlhet, és a következő években további növekedés várható, túlnyomó részük ipari beruházásként hasznosulhat. Az ázsiai partnerek aránya egyre jelentősebb, miközben az európai tőke, azon belül a német jelenlét továbbra is hangsúlyos.

A keleti nyitás mellett a Balkán ugyancsak egyre fontosabb a magyar gazdaság számára, akárcsak a már itt tevékenykedő külföldi vállalatok ösztönzése, hogy újabb fejlesztéseket vállaljanak belföldön

- hangsúlyozta.

Nagy Márton különösen a növekedésösztönző, felzárkózást segítő tőkebefektetéseket részesítené előnyben, ezzel együtt sürgette a kutatási, fejlesztési, innovációs (k+f+i) kiadások arányának bővítését a költségvetési kiadásokon belül. A befektetési támogatásoknak se a foglalkoztatás legyen a feltétele mostantól, hiszen Magyarországon ma már szinte nincs munkanélküliség. Sokkal nagyobb szükség volna arra, hogy a magántőke minél nagyobb arányban járuljon hozzá a k+f+i-kiadásokhoz, és segítse a magyar beszállítókat a termelékenységük javításában – fogalmazott.

A tárcavezető előadását úgy zárta, a magyar gazdaság továbbra is egy híd marad, amely nemcsak a Kelet és Nyugat közötti kapcsolatot teremti meg, hanem a szolgáltatások és az ipar között is. Ugyanakkor Nagy Márton szerint „mindenképpen vannak vertikálisan és horizontálisan is tennivalók”.

A Mol stratégiai tevékenységekért és üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója attól tart, hogy a külső körülmények még sokáig nem kedveznek az európai gazdaságoknak. Bacsa György a rendezvényen megjegyezte, hogy az EU sokat veszíthet az ukrajnai háborún, amelynek még mindig nem látni a végét, de már eddig is jelentősen emelte az energiaköltségeket, és közben az energetikai átállásra szintén óriási összegeket kellene költenie a kontinensnek.

Emin Emrah Danis energetikai szakértő, az isztambuli Moben Consulting tanácsadó alapítója úgy látja, hogy az energiapolitika tervezhetetlenné vált, világszinten felborult a kereslet és kínálat egyensúlya. Európa ebben a helyzetben nem teszi jól, hogy atomerőműveket állít le, földgázzal helyettesíti a szenet, és cseppfolyósított gáz behozatalával fedezné a szükségleteit, miközben továbbra sem képes lemondani az orosz energiahordozókról.

Petr Drulak korábbi cseh külügyminiszter-helyettes, a pilseni West Bohemia Egyetem professzora úgy fogalmazott, hogy az európai vezetők mintha nem látnák tisztán a nemzetközi helyzetet, és csak ártottak az uniós tagállamoknak az Oroszország elleni szankciókkal. A zöld átállás számos feltétele is hiányzik a kontinensen, az EU energiapolitikáját sokkal észszerűbben, gyakorlatiasabban, ideológiamentesen kellene irányítani – tette hozzá.

KSH: 8,3 százalékkal csökkent az ipari termelés áprilisban

Áprilisban az ipari termelés volumene 8,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal mérséklődött, a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás márciushoz mérten 2,5 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Csak két alág kibocsátása nőtt: a legnagyobb súlyú járműgyártásé, valamint a villamos berendezés gyártásáé.

A termelés az év első négy hónapjában 4,3 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

Az ipari termelés áprilisi részletes adatait június 14-én közli második becslése alapján a KSH.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pacal
Meg kell értened, hogy itt ölni kell!
Meg kell ölni pár embert, hogy valami változás legyen.
Belecsúsztunk a Balkánba - ott így megy!

Gondolkozz el ezen - ölni kell, hogy valami változás legyen!
Meg kell ölni valakit valamiért - már itt tartunk!
Nessy
Nagy Márton politikai tisztánlátását nem zavarják a tények! Ezert mond ilyen kapitális valótlanságokat!
Macskaszem
Ezt a krumplifejű ökröt még hazudni sem tanították meg rendesen. Mindig lebukik.
namihami
"A magyar gazdaság továbbra is egy híd marad"
És pontosan olyan híd, mint a lombkorona felett átívelő polgármesteri ""csoda"". Ez is, az is a gazdaság ""szá/A/rnyalásának iskolapéldája!
Néro2
Nagy Idióta Márton hablatyolását hallhatta a mélyen tisztelt publikum.
Hogy ennek a fejéből is milyen nyúlhájas dísznyófejhús pörkütet tudna rittyenteni a rezsim Szilárd pacalmackó.
Bár most nem ér rá Tűr-vényt ír a barma.
Rezsim Tűr-vényt.
Azzal van elfoglalva.
balos
@Néro2: A tömeggyilkosaink a hóhérjaikra bízzák a törvények kitalálását!AMI csak a "jobbágyságra" vonatkozik,mint a közép kortyban!A vármegyei pacalok meg híznak a moslékunkon!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.