A legtöbb beavatkozásra Budapesten, illetve Pest, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Tolna megyében volt szükség.

Brutálisan sok a riasztás, ezt tedd, ha nyakadon a baj!

Víz, víz mindenütt. Forrás: Pixabay

Nógrádsipeken a Rimóc-Sipeki-patak 39 ingatlant és 5 embert veszélyeztetett. A tűzoltók itt 2000 homokzsákot helyeztek ki az éjszaka során, félszáz helyi lakos segítségével. Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint két embernek kellett elhagynia az otthonát, személyi sérülés nem történt- írja az Infostart.

Budapesten szél és heves esőzés miatt összesen 23 helyszínre riasztották a tűzoltókat. Leszakadt ágakat, úttestre dőlt fákat távolítottak el. A XII. kerületben fa dőlt egy parkoló személyautóra. Szintén kidőlt fa miatt riasztották a tűzoltókat Dunakeszire, Pilisborosjenőre. Ürömön a hirtelen felgyülemlett csapadékvíz okozott fennakadásokat.

· Ha villámárvízzel találjuk szembe magunkat, akkor autóval semmiképp se hajtsunk bele a térdig érő vízbe, mert ha a kocsi légszűrje vizet kap, akkor a jármű motorja egészen biztosan tökre fog menni (ú.n. vízütés éri – a szerk.). Gyalog vagy kerékpárral se vágjunk át az úton hömpölygő vízen, mert már néhány centi magas, bokáig érő vízfolyás is ledöntheti a lábáról az embert.

· Ha beázik a pince, vagy az alagsora, nem szabad azonnal kiszivattyúzni. Ugyanis, ha a víznek van utánpótlása, akkor az alámossa az egész házalapot. „Ez sokkal több kárt okoz, mint hogyha csak áll a víz a pincében.” A pincében összegyűlt víz legtöbbször magától elszivárog; ha ez néhány órán belül mégsem történik meg, akkor érdemes hívni a tűzoltókat. A szivattyúzás után pedig ajánlott fertőtleníteni.

· A házak előtti vízelvezető árkokat tartsuk karban, hiszen minél jobb állapotban vannak, annál több vizet képesek elvezetni, csökkentve a villámárvizek kialakulásának esélyét.

Vasárnapig érdemi változásra országos viszonylatban nem számíthatunk, továbbra is nagy számban kell az egyes napokon záporokra, zivatarokra, illetve esőre is számítani, a zivatarok fő kísérőjelensége továbbra is a felhőszakadás. Jégeső és a viharos szél nem vagy kevéssé lehet jellemző

– írja közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Forrás: Infostart
Fotó: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.