Vajon Washington miért nem jelentette ki, hogy az oroszok robbantották fel a kahovkai gátat – tették fel a kérdést az M1 és a hirado.hu közös hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda Lánczi Tamás csütörtök esti adásában.

A műsor e heti adásában Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója, Hont András, az Átlátszó újságírója, valamint Kulifai Máté, a Hetek lapszerkesztője voltak Lánczi Tamás vendégei.

A műsor első témája a hét legfontosabb eseménye, a Nova Kahovka-i vízerőmű felrobbantása volt. Az oroszok által ellenőrzött Nova Kahovkai gát a robbantás következtében humanitárius katasztrófát is okozott. A háborús felek egymásra mutogatnak, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azonban szinte rögtön kijelentette, hogy az oroszok felelősek a robbantásért.

Azt fejtegették a közmédia műsorában, hogy "vajon Washington miért nem jelentette ki, hogy az oroszok robbantották fel a kahovkai gátat?"

Gumicsónakból integetnek emberek a Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvízben Herszonban 2023. június 7-én. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják. Fotó: MTI/AP/Libkosz

Hont András újságíró azt mondta, meg lenne lepődve, ha nem az oroszok lettek volna.

Úgy érvelt, még azt is beleszámítva, hogy ettől akadozhat az orosz kézen lévő Krím vízellátása, valószínűleg Moszkva ezzel akarta megakasztani a régóta ígérgetett ukrán ellentámadást. Van egy agresszor, amely úgy is fog eljárni, ahogy az agresszorok el szoktak járni – tette hozzá.

Kiszelly Zoltán is azt a verziót tartja valószínűbbnek, amelyet Hont András vázolt fel, de hozzátette, hogy vannak ellenérvek is.

A politológus felidézte: az ukránok is felrobbantották Irpinynél a gátat, amikor a háború elején az oroszok Kijev felé tartottak, ahogy a Kercsi hidat is ők repítették a levegőbe. Azzal, hogy a gát felrobbant és a víz elárasztott körülötte mindent, az oroszoknak most egy ideig egy legalább kilencven mérföldes területet nem kell védeniük.

Kulifai Máté rámutatott:

érdekes, hogy az Egyesült Államok nem nevezte meg Oroszországot mint felelőst, az Európai Unióval ellentétben.

Hont András ezzel kapcsolatban megjegyezte: Amerika első számú ellensége valójában Kína és nem Oroszország, ezért az ukrajnai háború deeszkalációjában érdekelt.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
A gátrobbantók kiléte továbbra is ismeretlen
Csak idő kérdése és +tudjuk!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
A magyar lakájmédia origo csont nélkül lehozza, hogy az ukránok robbantották fel. Ugyan már hová gondolsz? Nem az oroszok robbantották fel a gátat ezt egy hülye is tudja, meg azt is, hogy a ruszkik nem támadják meg Ukrajnát ( lásd 5. számú fideszes Bayer Zsótit és társait’)
uploads.disquscdn.com/images/7abf9999a9049c740c8cb7192a36e4aeb6e960016698a4070d895e5340b0d9f8.jpg?w=800&h=1877
A "nemzetny" oldalon már lassan ott tartanak, hogy ha nem allahu akbarozol a csecsen terroristáknak akkor nem vagy magyar, szóval nincsenek kételyeim hogy farhátisztánból nézve az ukránok robbantottak. Nincs is orosz propaganda. Múlt héten voltam továbbképzésen, a KGB-s csuti kolostorgecinél.
uploads.disquscdn.com/images/28aeffa3b7872153992a892fa75e533aa43d92471444157706087a4e3c3510d0.jpg?w=800&h=1049
Jaj, a minap hallottam, hogy '56-ban sem az oroszok jöttek ide, hanem az ukránok, tehát, a Szovjetunióból a szemétmocskos ukrán katonák jöttek minket bántani, mert az orosz katonák nem olyanok. Nem kell ugye mondani, mely médián csüng a kedves idézett? Ez már alaptétel náluk. Gondolom '68-ban meg nem magyarok voltak Prágában. Abban az esetben a komcsi Szovjetunió kényszerített minket, ami Oroszország még más Oroszország volt. De amúgy Putyin is rossz putyin volt 2010 előtt, mert akkor Gyurcsánnyal kokettált, utána javult meg.Lánczi Tamás és vendégei szakértelme vetekszik az utcánkban lakó Rózsi néniével, akinek fullfideszes agytekervényeit kizárólag a tévés propaganda vezérli, és Lánziéknak, a bűnöző román cigány segge és közpénze!
Eladott Ország
Csak azt nem értem, hogy a Krími-híd miért áll még mindig. Összeomlik az magától. Pár napja fotózták ezeket a repedéseket rajta. "Felszíni sérülés , habarccsal javítható ! "Betonka Pisti , 30 okleveles statikus, migatyánk szavazó és betonacél nélkül vasbetonszerkezetet építő Orbán Stróman Lölö. Ez az robbantás utáni újjáépített szakaszon van.
uploads.disquscdn.com/images/2dcc7136939e82cd275a58371e3211605b455e830c17136b4366a206e0bd1e94.png?w=800&h=1077
A nemzethy’ kormány korábban azt mondta, a tatárokat külték ide az oroszok leverni az ’56-osokat. Lehetséges, hogy ukrán tatárok voltak. Úgy érzem, hogy most kezd el igazán eszkalálódni a háború. Teljesen megértem, ha az ukránok már Moszkvát fogják lőni, vagy ha azt nem is de be fognak nyomulni Bolgorodba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.