Az Orosz Ortodox Egyház közleményben tudatta: az Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonák egy részét Magyarországra szállították.

Moszkva ukrán hadifoglyokat szállított Magyarországra?

Fotó: MTI/AP/Libkos

2023. június 8-án Őszentsége Kirill moszkvai és oroszországi pátriárka áldásával, az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével, egyházközi együttműködés keretében, magyar fél kérésére egy csoport Az ellenségeskedésben részt vevő kárpátaljai származású ukrán hadifoglyokat Magyarországra szállították. Ebben a keresztény jótékonykodás indítéka által indított akcióban a Moszkvai Patriarchátuson részt vett az Egyházi Külkapcsolatok Osztályának elnöke, Anthony Volokolamszki metropolita és Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának tanácsadója, Nyikolaj Balasov főpap – áll a közleményben.

Az ukrán fél hivatalosan még nem kommentálta a közleményt. Ám az RBC Ukrajna médium forrásai szerint a döntést nem egyeztették Ukrajnával. Az Espresso szerint az Orosz Ortodox Egyház

legalább 11 ukrán hadifoglyot adott át Magyarországnak.

Úgy tudni, hogy a Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezete volt az egyik közvetítő. „A hadifoglyok átadása semmiképpen sem volt egyeztetve Ukrajnával, célszerűségét a katonaság »kárpátaljai származásával« magyarázzák. Fontos megérteni, hogy ezek a katonák mind ukrán állampolgárok, ezért áthelyezésük bármely harmadik országba lehetetlen Ukrajna beleegyezése és közvetlen bevonása nélkül” – mondta egy bennfentes az ukrán lapnak. A forrás szerint az egyik célja ezzel az akcióval az ortodox egyháznak, hogy visszaállítsa legitimitását, amelyet nemzetközi szankciók sújtanak. Erre pedig Kirill pátriárka a segélyszervezetek nemzetközi hírnevét próbálja felhasználni – írja az Index.

Az Index megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, illetve a Magyar Máltai Lovagok Szövetségét (MMLSZ). Paczolay Máté külügyi szóvivőt telefonon érték utol, aki türelmet kért, ígérete szerint utánajárnak a sajtóhírnek, utána pedig reagálnak a feltett kérdésekre.

Forrás: Index.hu

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Mi van? Az oroszok gulagot alakítanak ki nálunk? Ezeknek a mocskos hazaárulóknak a beleegyezésével?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Maccska: igen te barom, de az amerikai önkéntes USA állampolgár, ezek meg ukránok...jogilag semmi közünk hozzájuk, húgyagyú...
kereső
@Maccska: Te okoskodsz itten, mint valami felsőbbrendű "okostóni"- holott csak egy egy kockáspapir felolvasó vagy. Nem véletlen most is, hogy amikor nem tudod cáfolni az irottakat, akkor rögtön előjön a személyeskedés.

Igen olvastam róla is, és a többiről is- mert vannak többen is, akiknek a holttestét amikor hazaviszik- egyaránt térdepléssel, és főhajtással fogad a magyar, a ruszin, az ukrán, a román, az orosz nemzetiségű. Mert ez kijár minden hősnek, aki a szülőföldjét a hazáját védelmezi az terroristával szemben, nemzetiségtől függetlenül.
Béla333
Mocskos hazaáruló szemét maffiózók még csak nem is szóltak az ukránoknak...:
"Csütörtökön derült ki, hogy orosz hadifogságba esett, kárpátaljai születésű ukrán katonákat szállítottak Magyarországra. Az ukrán hírszerzés most közölte: ők erről semmit sem tudnak, és vizsgálják, hogy mi történt."
index.hu/kulfold/2023/06/09/haboru-oroszorszag-ukrajna-magyarorszag-ukran-hadifoglyok-ukran-hirszerzes-vizsgalat/

Ezt már nem lehet megmagyarázni! Ez olyan aljasság, amire nem lehetnek szavak!
Béla333
"az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleményéből derült ki, hogy Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonákat szállítottak Magyarországra.
Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították
– írták az ezzel kapcsolatban kiadott közleményben.
Azóta kiderült, hogy egyházi keretek közt zajlott le az akció. A magyar kormány részéről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig azt mondta: az Orosz Ortodox Egyház szívélyes gesztusa az, hogy a hadifoglyokat Magyarországra szállították.
Most viszont kiderült, hogy az ukránok erről az egészről semmit sem tudtak, ami még okozhat problémákat."
index.hu/kulfold/2023/06/09/haboru-oroszorszag-ukrajna-magyarorszag-ukran-hadifoglyok-ukran-hirszerzes-vizsgalat/

Ez egyértelműen az agresszor oroszokkal való aljas együttműködés, amire nem lehet mentség.
Az ukránoknak nem szólnak, nem egyeztetnek, úgy mutyiznak Kirill-el? Az oroszokkal?
Ez már mindennek a teteje! (pontosabban az alja...)
kereső
@Maccska: 14:28. Ez igy igaz. Viszont tedd hozzá- mert igy kerek a történet: három fél egyezett meg ebben:az ukrán- az orosz- a török. És , bár találkozhattak a családtagjaikkal, Törökországban továbbra is foglyok.

Hol volt itt a harmadik érintett fél?? Ukrajna. Sehol...És, mi a jelenlegi "státuszuk" a hadifoglyoknak? Szabad emberek Magyarországon? , vagy orosz hadifoglyok Magyarországon?
kereső
@Maccska: @Maccska: Már megint magadból indulsz ki, mert nem tudhatod, hogy én mit "gondolok"-és feltételezem, hogy nem vagy gondolatolvasó. Minden estre nagyon biztató ezeknek az embereknek, hogy amit olvastam az ukrán külügytől, az nagyon konstruktiv hozzáállás, és remélhetőleg ilyen módon rendeződik 11 ember jogi helyzete. Mivel, shol semmi információ nincs arról, hogy jelenleg a magyar kormány hogyan, milyen módon kezeli a helyzetüket- mindenhol ukrán hadifoglyokat emlegetnek csupán- csak reménykedni lehet, hogy az oroszok nem támasztottak olyan igényt, hogy Magyarországon fogolyként éljenek- és a szabadon bocsájtásuk mielőbb megtörténik. A magyar kormánynál pattog a labda- majd, meglátjuk mi lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.