Rétvári Bence úgy gondolja, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény teremti meg a béremelés alapjait. 

Rétvári szerint épp az új pedagógus törvény hoz több pénzt a tanároknak – "Aki a legtöbbet teszi a gyerekekért, az fog a legtöbbet keresni!

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Aki a legtöbbet teszi a gyerekekért, az fog a legtöbbet keresni – hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a parlamentnek kedden benyújtott új pedagóguséletpálya-törvényről az M1 Aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Nagyon sok egyeztetés volt, összesen 21 kör, a 21. az Európai Bizottság volt, a huszadik a parlamenti pártok, és korábban tucatnyi esetben szakszervezeteknek is lehetősége volt módosításokat tenni – közölte az államtitkár. Hozzátette: a szakszervezetekkel "paragrafusról paragrafusra végigmentek" a javaslaton, és 34 témakörben sikerült részben, vagy teljes egészében megállapodni és több ponton módosítani a törvényjavaslatot.

Rétvári Bence példaként említette, hogy szakszervezeti kérésre hatról három hónapra csökkentették a határidőt a munkaviszony megszüntetésénél, továbbá, hogy a kötelező továbbképzéseken nem hatvan, hanem 55 éves korig kell részt venni. "Erről a szakszervezetek kevesebbet beszélnek, hogy amiket kértek, azoknak egy jelentős részét befogadtuk" – mondta az államtitkár.

Kijelentette: a legfontosabb cél a pedagógus hivatás elismerése, az, hogy legyen egy önálló, az ő tevékenységükre szabott jogállása a pedagógusoknak, ahogyan az orvosoknak, az ápolóknak is van. A másik cél, hogy a béremelésnek teremtsük meg az alapjait – folytatta Rétvári Bence. Kifejtette: most 114 féle bérbesorolási kategória van, nagyon bonyolult a rendszer. A törvényjavaslat alapján ebből egy teljesítményarányos bérezési rendszer lesz, öt bérsávval, amelyeken belül az egyéni teljesítmény elismerésére nyílik lehetőség.

Az fogja megszabni a tanár bérét, hogy a diákokkal mennyire odafigyelően, odaadóan foglalkozott az előző tanévben, "mit tudott segíteni a gyerekeknek, hogyan haladtak előre a tanítványai, menyire innovatív módszereket alkalmazott", illetve a tanórákon kívül "milyen többletet tett bele" – magyarázta az államtitkár. Hozzáfűzte, számít majd a hátránycsökkentésben, illetve a tehetséggondozásban nyújtott teljesítmény is.

Eddig elsősorban az életkor és a végzettség alapján történt a bérezés, most lehetővé válik, hogy "elismerjük azt, amit a gyerekekért tesznek", "a fizetésében is meg tud jelenni, százezres nagyságrendű összegben" – közölte Rétvári Bence. Hangsúlyozta, ezzel a legjobb tanárokat lehet leginkább a pályán tartani, és a fiatalokat ösztönözni, hogy ne hagyják el a pedagógus pályát, "hiszen a lemorzsolódás a legnagyobb veszély".

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az államtitkár ugyancsak hangoztatta, hogy három hónapig egyeztettek a törvényjavaslatról, és érdemi módosítások történtek a szakszervezetek javaslatai alapján. Kitért arra, hogy rengeteg "álhír, riogatás" volt, például a kötelező óraszám kapcsán, ami nem változik.

"Azt szeretnénk, ha végre megérkeznének az uniós forrásaink, és ezzel egy nagyon nagy léptékű, 75 százalékos béremelést tudnánk megvalósítani 2025-ig" – szögezte le Rétvári Bence.

Megjegyezte: "a baloldali képviselők sportot űznek abból, ki tud több új feltételt szabni ahhoz, hogy az EU-s források megérkezzenek. Felfoghatatlan, miért a pedagógus béremelésben akadályozza a kormány terveit a baloldal" – tette hozzá az államtitkár –, hiszen "ez pénz abban a pillanatban menne tovább a pedagógusokhoz".

"Felfoghatatlan felelőtlenség, hogy valaki az európai parlamenti mandátumát arra használja, hogy megakadályozza azt, hogy a pedagógusok 2025-re átlagosan nyolcszázezer forintot tudjanak keresni" – fogalmazott Rétvári Bence.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Krumplifejű Márton megmondta, hogy fel kell készülni az unios pénz nélküli életre. Erre Gecivári Bence megígéri a tanároknak, hogy a nem létező pénzből kapnak béremelést.
Ez már a féregségnek olyan magas foka, amire szavak sincsenek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SÍva
@csak úgy...: Hát pedig elég elszomorító a helyzet és az, hogy annyira hülyének nézik az embereket mint azokat akik "megnyerték" nekik "krumliért" a választást!
kereső
Nem tehetek róla, de amint meglátom ennek a faszfejnek a kenetteljes pofáját, és hazug szólamait hallgatom- nekem is viszketni kezd a tenyerem, és kinyilik a bicska a zsebemben. Ritka egy görény, még a fideSS-kdb-ben is.
csak úgy....
@SÍva: ez valóban elszomorító! - hidd el nekem, hogy csak a nagyon hülyék mernek benneteket hülyének nézni , akik gyakorlatilag (normális esetben) nem is számítanak..
looper
A mindig okos, mindig ügyes legkisebb ugrifüles, Rétvári Bence kezdhet vakarózni:

A Vatikán csapott le egy magyar rendre, a szálak egy KDNP-s államtitkárig érhetnek

"A harmadik ügyben Rétvári Bence a Belügyminisztérium államtitkárának neve is felmerül."

mfor.hu/cikkek/makro/a-vatikan-csapott-le-egy-magyar-rendre-a-szalak-egy-kdnp-s-allamtitkarig-erhetnek.html
Nessy
Ezt a farizeus dumát! Innovatív oktatás, amikor csak a NAT szerint I tananyag oktatható, egyen tankönyvekből ! Sok esetben. szaktanárok nélkül. Az értékelés az igazgató feladata. Ami, tisztelet a kivételnek, nem minden esetben lesz objektív.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok