Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Magyarország és Kína stratégiai partnerek.

Szijjártó Péter elárulta: újabb akkumulátorgyártó vállalat fektet be MagyarországonSzijjártó Péter/Facebook

Magyarország és a Kínai Népköztársaság stratégiai partnerei egymásnak, "mi úgy tekintünk Kínára, mint egy országra, mellyel az együttműködés jelentős előnyökkel jár" – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookra feltöltött videójában.

Szijjártó Péter egyúttal háláját fejezte ki, hogy Magyarországot hívták meg díszvendégként a World Battery Conference-re, Jipinbe.

A miniszter felidézte, 13 évvel ezelőtt a magyar kormány bejelentette a Keleti Nyitás politikai startégiáját, amely a kölcsönös előnyökkel járó együttműködést szorgalmazza a keleti országokkal. Ezen belül ösztönzik a kínai befektetőket, hogy Magyarországot válasszák európai helyszínüknek. "Ez a politika, ez a politikai stratégia óriási sikertörténet" – jelentette ki a tárcavezető. Közölte, a kínai vállalatok folyamatosan élnek a leginkább befektetőbarát környezettel Európában és a legalacsonyabb vállalati adókulccsal a kontinensen.

Rámutatott, hogy 2020 volt az első olyan év, amikor a kínai befektetők hozták a legtöbb befektetést Magyarországra és a jelenlegi adataik szerint az idei lesz a második ilyen év.

Szijjártó Péter szerint ennek az oka, hogy az elektromos akkumulátorgyártók Kínából, Magyarországot választják helyszínéül az európai tevékenységüknek. Magyarország egy találkozási ponttá vált a keleti és a nyugati befektetőknek – tette hozzá a miniszter.

Kiemelte: "mi egyike vagyunk a világ három országának Kína és Németország mellett, ahol gyárat üzemeltet mindhárom német prémium autómárka, akik mindannyian az eletromobilitási stratégiájuk szívét Magyarországon helyezték el". Ezeknek az akkumulátor-beszállítóik a kínai vállalatok.

Ezért volt nagy megtiszteltetés, hogy bejelenthették a CATL és az EVE Energy óriási befektetéseit Magyarországra és egy másik top tízbe tartozó elektromos akkumulátorgyártó vállalat befektetését is hamarosan bejelentik

– mondta Szijjártó Péter. Arra természetesen nem tért ki, hogy itthon milyen negatív visszhangot kapott már a CATL-gyár ügye is, ami miatt sorozatos demonstrációkat tartottak Debrecenben. 

Az elmúlt 1-1,5 évben Magyarország első számú export terméke az elektromos akkumulátorok voltak, ez hozzájárult az ország tavalyi óriási exportrekordjához, így "világszinten a 34. helyen vagyunk, annak ellenére, hogy csak a 95. helyen állunk lakosságszámban" – mondta a tárcavezető. 

Szeretném kifejezni hálámat a kínai befektetőknek, hogy ilyen bizalmat tanúsítanak Magyarország és a magyar emberek iránt

- fogalmazott a miniszter. Egyúttal jelezte, továbbra is ösztönözni fogják a kínai befektetőket, hogy bővítsék magyarországi kapacitásaikat vagy új európai gyáraikat Magyarországra hozzá.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
"...Szeretném kifejezni hálámat a kínai befektetőknek, hogy ilyen bizalmat tanúsítanak Magyarország és a magyar emberek iránt..."
Személy szerint én is baromi "hálás" vagyok, hogy az akku gyár szétcseszi az aktuális településen élők környezetét és végső soron az egész országét.:(((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
@KisTehen: Előkerültél, propeller barma?
lusta
@Béla333: Igen, kevés.
Ahhoz, hogy valamilyen termék gyártásából, konkrétan az akkumulátor gyártásából nagyhatalom legyünk, több apróság is kellene.
1. Alapanyag
2. Víz
3. Áram
4. Munkaerő
5. Hulladékkezelés
Hogy is állunk ezekkel?
1. Az akkumulátor előállításához, gyártásához semmilyen alapanyaggal, még a fóliákkal sem rendelkezünk.
2. A hatalmas vízigényt nincs honnan kielégíteni. Nyaranta a paksi szakaszon a Duna alacsony vízhozama miatt a víz csak az ellenőrök ˝kreativitásának köszönhetően˝ nem lépi túl a megengedett hőmérsékletet. A másik gond, amiről snki sem beszél, hogyan oldják meg a szennyvíz kezelését?
3. Jelenleg is vannak időszakok, amikor Magyarország áramszükségletének 40%-a importból származik.
4. Apró példa. Jelenleg Európa legnagyobb akkugyára a lengyelországi Wrocław mellett működik. 10 ezer foglalkoztatott 23 országból való úgy, hogy Wrocław 700 ezres város és a körnhyékén még él vagy félmillió ember. Debrecenben laknak 200 ezren és környéken ott a tanyavilág.
5. Az előbb említett LG gyárnak van egy saját hulladékfeldolgozó üzeme is, miután a selejtet és a visszavételezett akkupakkokat is fel kell dolgozni.
Nagy vonalakban ez semmi jót nem mutat nekünk, de van 2,5 millió nemzethy matyar gyapjas, akik mindezek ellenére föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk minden lépését hatalmas tapsözönnel fogadják.
Pálinkás Pál
és még mindíg nem emelkednek a barikádok...
human
Az a baj hogy hatalomgyakorlásban is stratégiai partnerek vagytok a kommunista kínával.

A fideszesek hazaárulók!
Nessy
Elképzelem, hogy pl. a kínai vendégmunkások szállása elé egy keresztet állítanak . Ugyanis Kínában üldözik a keresztényeket. Csák ebben az esetben ez nem probléma az "üldözött keresztényeket védő" kormányunknak.
jáger laszló
Vizsgáljuk +milyen előnye és hátránya származik ebből
Komáromnak és Gödnek,majd ezután foglaljunk objektívan állást!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.