Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Magyarország és Kína stratégiai partnerek.

Szijjártó Péter elárulta: újabb akkumulátorgyártó vállalat fektet be MagyarországonSzijjártó Péter/Facebook

Magyarország és a Kínai Népköztársaság stratégiai partnerei egymásnak, "mi úgy tekintünk Kínára, mint egy országra, mellyel az együttműködés jelentős előnyökkel jár" – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookra feltöltött videójában.

Szijjártó Péter egyúttal háláját fejezte ki, hogy Magyarországot hívták meg díszvendégként a World Battery Conference-re, Jipinbe.

A miniszter felidézte, 13 évvel ezelőtt a magyar kormány bejelentette a Keleti Nyitás politikai startégiáját, amely a kölcsönös előnyökkel járó együttműködést szorgalmazza a keleti országokkal. Ezen belül ösztönzik a kínai befektetőket, hogy Magyarországot válasszák európai helyszínüknek. "Ez a politika, ez a politikai stratégia óriási sikertörténet" – jelentette ki a tárcavezető. Közölte, a kínai vállalatok folyamatosan élnek a leginkább befektetőbarát környezettel Európában és a legalacsonyabb vállalati adókulccsal a kontinensen.

Rámutatott, hogy 2020 volt az első olyan év, amikor a kínai befektetők hozták a legtöbb befektetést Magyarországra és a jelenlegi adataik szerint az idei lesz a második ilyen év.

Szijjártó Péter szerint ennek az oka, hogy az elektromos akkumulátorgyártók Kínából, Magyarországot választják helyszínéül az európai tevékenységüknek. Magyarország egy találkozási ponttá vált a keleti és a nyugati befektetőknek – tette hozzá a miniszter.

Kiemelte: "mi egyike vagyunk a világ három országának Kína és Németország mellett, ahol gyárat üzemeltet mindhárom német prémium autómárka, akik mindannyian az eletromobilitási stratégiájuk szívét Magyarországon helyezték el". Ezeknek az akkumulátor-beszállítóik a kínai vállalatok.

Ezért volt nagy megtiszteltetés, hogy bejelenthették a CATL és az EVE Energy óriási befektetéseit Magyarországra és egy másik top tízbe tartozó elektromos akkumulátorgyártó vállalat befektetését is hamarosan bejelentik

– mondta Szijjártó Péter. Arra természetesen nem tért ki, hogy itthon milyen negatív visszhangot kapott már a CATL-gyár ügye is, ami miatt sorozatos demonstrációkat tartottak Debrecenben. 

Az elmúlt 1-1,5 évben Magyarország első számú export terméke az elektromos akkumulátorok voltak, ez hozzájárult az ország tavalyi óriási exportrekordjához, így "világszinten a 34. helyen vagyunk, annak ellenére, hogy csak a 95. helyen állunk lakosságszámban" – mondta a tárcavezető. 

Szeretném kifejezni hálámat a kínai befektetőknek, hogy ilyen bizalmat tanúsítanak Magyarország és a magyar emberek iránt

- fogalmazott a miniszter. Egyúttal jelezte, továbbra is ösztönözni fogják a kínai befektetőket, hogy bővítsék magyarországi kapacitásaikat vagy új európai gyáraikat Magyarországra hozzá.

Forrás: MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
"...Szeretném kifejezni hálámat a kínai befektetőknek, hogy ilyen bizalmat tanúsítanak Magyarország és a magyar emberek iránt..."
Személy szerint én is baromi "hálás" vagyok, hogy az akku gyár szétcseszi az aktuális településen élők környezetét és végső soron az egész országét.:(((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
és még mindíg nem emelkednek a barikádok...
sgl
mindenki elfelejti, rohamtempojú kutatások vannak akku ill.energia-erőforrás fronton, 10 év múlva tök elavultak lesz ez az akku technológia, és 17 év a megtérülési ideje a gyárnak, tehát ez is tetézi az elbaszást, sőt ez csak igazàn!
Aki tuda5osan árt a hazájának az HAZAÁRULÓ!
Philip Marlowe
"Arra természetesen nem tért ki, hogy itthon milyen negatív visszhangot kapott már a CATL-gyár ügye"

A cikk meg arra nem tér ki, hogy csak egy szűk kisebbség adott negatív visszhangot!
Egy nagyon szűk, akik hangosan kiabálnak, hogy soknak tűnjenek!
Ez a valóság!
human
Az a baj hogy hatalomgyakorlásban is stratégiai partnerek vagytok a kommunista kínával.

A fideszesek hazaárulók!
Nessy
Elképzelem, hogy pl. a kínai vendégmunkások szállása elé egy keresztet állítanak . Ugyanis Kínában üldözik a keresztényeket. Csák ebben az esetben ez nem probléma az "üldözött keresztényeket védő" kormányunknak.
jáger laszló
Vizsgáljuk +milyen előnye és hátránya származik ebből
Komáromnak és Gödnek,majd ezután foglaljunk objektívan állást!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.