A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a református egyház bátorságát jelzi az óvodaépítési program kezdeményezése, amit a katolikusok és az evangélikusok is követtek – írja az MTI.

Átadták a "Szivárvány" református óvodát Berettyóújfaluban, az államtitkár nem győzött magyarázkodni a név miattA megújult Szivárvány Református Óvoda átadási ünnepsége Berettyóújfaluban 2023. szeptember 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Soltész Miklós a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramja keretében megvalósult berettyóújfalui Szivárvány Református Óvoda átadásán, a Tiszántúli Református Egyházkerület regionális zárórendezvényén hétfőn azt mondta, a program keretében az országban 66 óvodát adtak át, ebből 46 új építésű. A legtöbb intézmény a tiszántúli egyházkerületben épült – tette hozzá.

Az egyház által megvalósított program ugyanakkor nemcsak fizikai, hanem lelki, szellemi építkezés – hangoztatta az államtitkár, megemlítve, hogy a református egyház 1999-ben nevezte el a régi óvodát a szivárványról, akkor, "amikor még nem volt jele az újkori szivárványmozgalomnak".

Hozzáfűzte: a szivárvány a szövetségkötés szimbóluma. Kérte és biztatta szülőket: "ne üljenek fel új szivárványos dolgoknak, azok a gyerekeket tönkreteszik".

"Vegyük vissza a szivárvány értékét", jelét, mert az örök: több ezer éves, a teremtett világnak, "a teremtett környezetünknek" az alapja

- hangoztatta.

Soltész Miklós kérte az óvodapedagógusokat, hogy a szülőkkel és a református egyházzal egységben és szövetségben, a szülőket pedig, hogy az óvoda dolgozóival és a református egyházzal, lelkészeivel szövetségben neveljék a gyerekeket.

Ha ez sikerül – tette hozzá –, akkor "mindenféle őrülettel, mindenféle, a teremtett világ elleni küzdelemmel szemben fel tudjuk venni a versenyt, a küzdelmet".

"Vállaljuk mind a családokért, mind a teremtett világért, mind a keresztény értékekért azt a szövetségkötést, amiért építjük ezeket az óvodákat"

- biztatta a berettyóújfalui óvoda átadásán jelen lévőket az államtitkár.

Fekete Károly tiszántúli református püspök jelezte: az országban 35 milliárd forintot fordítottak a beruházásokra, ebből egyházkerületükben 10,8 milliárd forintból 23 óvoda épült, illetve újult meg az elmúlt négy esztendőben.

A püspök az óvodai munka alapjának a Jézustól tanult figyelmes, kereső és közösségteremtő szeretetet és a szelíd jószívűséget nevezte. Azt mondta, "az anyaszentegyházban a teremtő Isten mennyei örömének alanyai lehetünk", az új óvoda birtokbavétele örömet szül, hozzájárul, hogy "az öröm ne zárványosodjon el", hanem alapérzéssé váljon.

Vitányi István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az óvoda a jövő közösségéé; akik óvodát építenek, bíznak a jövőben, jövőt építenek.

Muraközi István (Fidesz-KDNP), Berettyóújfalu polgármestere a település és a református egyház régmúltban gyökerező és ma is virágzó együttműködését méltatta.

Hegymegi Enikő óvodavezető jelezte: az új egyházkerületi óvodában 4 csoportban 120 gyereket tudnak elhelyezni. A beruházás 769 millió forint kormányzati és zsinati támogatásból, 155 milliós egyházkerületi forrásból valósult meg az önkormányzat által adományozott területen.

Forrás: MTI

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Mikike remélem a vitrinbe raktad Kirillnek a kitüntetését és mindennap fényesre nyalod?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Philip Marlowe: Elképesztő zavar van a sötét fejedben. De miért reklámozod állandóan???
jáger laszló
Berettyóújfalun most tanulják a óvodások a református szó kimondását!!
Amúgy szegények azt sem tuják hogy ezt az izét eszik-e vagy isszák!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nyírfa
Szóval, egy ingyen kapott területen közpénzből épült egy óvoda. Ahogyan az manapság dívik az egyházak körében - kivéve Iványiét. Ingyen terület, ingyen pénz, nagy mellény. Ez nem Jézus jószívűsége, ez törvényesített einstand.
Püspök és egyéb urak, titeket ostorral kéne/kell kiverni minden intézményből!
ómió
@Aki Én: De, ugye, ezt a mit, mennyiért-et a magadfajta tetvesbolsija, különösen a korrupt brüsszeli fajtából majd meghazudja nekünk!?
Aki Én
@ómidióta a buta csicska: Látod suttyó, erről beszélek. Neked ezt magyarázni kell.
Havanagi
@Horizont: Az orbáni eszmét ezek terjesztik,ezért nem nézem őket semmibe.Majd a túlvilágon jó lesz.Erre a remény szintre kell "csiszolni" a romlatlan ős magyar birka elmét.Kifosztalak,megalázlak,de mindezt a te érdekedben teszem ,hogy majd neked jó legyen OTT !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok