Európán kívül az egész világon nagyra becsülik a nemzeti érdeken alapuló, őszinte és békepárti magyar álláspontot, amely nem tekinti céljának azt, hogy a nemzetközi liberális mainstreamnek megfeleljen – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban.

Szijjártó Péter: Az egész világon nagyra becsülik a magyar álláspontot

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető látogatásának első napját követően rámutatott, hogy az ENSZ éves közgyűlésére rendre csaknem kétszáz országból érkeznek delegációk, a világ gyakorlatilag randevút ad itt egymásnak, ezért "aranybányának" tekinthető a rendezvény a külpolitikával foglalkozók számára.

"Én is kihasználom ezt az alkalmat arra, hogy alapvetően Európán kívüli országok külügyminisztereivel az ügyes-bajos dolgainkról értekezzünk, hiszen az európai kollégákkal találkozunk gyakorlatilag hetente vagy havonta" – mondta.

Ugyanakkor kiemelte, hogy a nap folyamán is volt informális európai uniós külügyi tanácsülés, amelyen elsősorban a Száhel-övezet helyzete volt napirenden, mivel az ott végrehajtott államcsínyek, önkényes hatalomátvételek okozta válságok könnyen továbbterjedhetnek.

"Az instabilitás a migrációs hullámok megerősödéséhez vezet, az instabilitás újabb százezrek és milliók számára jelenthet okot arra, hogy meginduljanak Európa irányába. És mivel keleti irányból már Európa egy nagyon komoly biztonsági fenyegetéssel néz szembe a háború miatt, hogy ha délről is jön egy ilyen biztonsági fenyegetés az illegális migráció képében, akkor annak már nagyon súlyos hatásai lehetnek" – figyelmeztetett.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy több ázsiai, latin-amerikai és afrikai kollégájával is találkozott. "És a helyzet az az, hogy Európán kívül nagyon becsülik azt a magyar pozíciót, amely őszinteségen alapul, a nemzeti érdek érvényesítéséből indul ki, amely nem tekinti céljának azt, hogy a nemzetközi liberális mainstreamnek megfeleljen, s nem tekinti céljának azt, hogy buksisimogatást vagy dicséretet zsebeljen be" – fogalmazott.

"Ezt az őszinte, nemzeti érdek érvényesítésére alapuló, jelen esetben a békét célzó magyar pozíciót az egész világon nagyra becsülik" – hangsúlyozta.

"Az egész világ várja a háború végét, hiszen a háború hatásai sajnos globalizálódtak. A háború egyelőre még regionális, reméljük, ez így is marad, de a háború hatásai már globálissá váltak" – folytatta.

Majd kitért arra is, hogy a nemzetközi közösség megértéssel fogadja hazánk álláspontját, különösképp mivel magyarok is halnak meg a harcokban, így evidens, hogy a kormány számára az egyetlen morálisan tartható pozíció az emberéletek mentése érdekében a minél előbbi béke megteremtése.

A miniszter üdvözölte, hogy Sierra Leonéval és Bangladessel megállapodás született, amely keretében évi ötven diák érkezhet majd ösztöndíjjal Magyarország egyetemeire a két országból. Utóbbi állammal a gazdasági kapcsolatok fejlesztését is célként tűzték ki, és lényeges dimenziója lehet a kapcsolatoknak a nukleáris együttműködés is, minthogy a felek ugyanolyan típusú atomreaktorokat építenek.

Az üzbég hivatali partnerével folytatott egyeztetéséről szólva közölte, hogy a két ország folytatni fogja a közös munkát a Türk Államok Szervezetében, amely a magyar vízügyi technológiákat elismerve épp Budapesten hozta létre a közép-ázsiai ország számára különösen fontos Aszálymegelőzési Intézetét.

Aláhúzta: Malajziában is elindulhat az export növekedése, hiszen a nemrég megkötött mezőgazdasági megállapodás alapján megkezdődhet a magyar élelmiszeripari termékek kivitele.

Végül tudatta, hogy az ecuadori külügyminiszterrel is találkozott, akivel "külön jóleső érzés volt a közös keresztény hagyományokról, értékekről beszélni", főképp úgy, hogy legutóbb Budapest rendezhette a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amelyet jövőre Quito fog vendégül látni.

"Az ENSZ közgyűlésén fontos megállapodásokat kötöttünk, fontos tárgyalások vannak a hátunk mögött, és ez még csak az első nap" – összegzett Szijjártó Péter.

Forrás: MTI

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sgl
Tehát az egész világon telibeszarnak minket.
Tudjuk, amit dicsérnek annak az ellenkezője igaz.
Ha nagyon dicsérik, akkor absz hazugság.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@sgl: 09:02 Érett ez már. A demokráciák megelégelték a hepciáskodó , útszéli tolvaj tempót. Mi meg mehetünk vissza Ázsiába- a nagy orosz szteppére. Az való a magyarságnak, nem az adott szó betartása. Ingyenélő, hazug népség- aki csak az ingyen pénzért tarja a markát.
kereső
kolozsvaros.com/2023/09/19/ez-van-amikor-nincs-olyan-hogy-erkolcsi-minimum/

"Tisztelettel üdvözlök mindenkit újfent a mocsárban! Nem a Shrek-féle szerethető rajzfilm helyszínen, hanem a valódiban. Ami itt hullámzik a bokánk körül, amikor a talpunk alatt éppen nem fütyül a szél. És ahol – több nap sem elég kiheverni – a Szijjártó nevű külügyminiszteri titulust évek óta bitorló megátalkodott élő egyenes adásban vásárolta meg a fasz tudja hányadik szuper sportcipőjét. Amelyhez hasonlókban influenszereket megszégyenítő módon parádézik Hongkongtól Ferihegyig és vissza, szerte a világban. Az influenszerek különben pont azért hájpolják egy adott márka termékeit, mert a brandy komoly összeget fizet nekik azért, hogy reklámozzák. Nagyjából úgy, mint a Megafon nevű félanalfabéta kommandó teszi Gyurcsány, Brüsszel és Karácsony szidalmazásával, rágalmazásával, alkalmatlanságának bizonygatásával. Tökéletesen működik, azzal a különbséggel, hogy azokat a mi befizetett adóinkból finanszírozzák emezek lejáratása céljából."
Nyírfa
@sgl: 09.02

Ez a megfelelő válasz azoknak az országoknak a hőbörgéseire, amelyek semmit nem adnak hozzá a civilizációs és gazdasági értékekhez. Orbán szerint a klímaválság elleni küzdelem/környezetvédelem hülyeség - igen, olyan magabiztosan nyilatkozta ki, mintha egyenesen a jóisten súgta volna a fülébe - , a jó munkaerő az olcsó, tanulatlan, harmadik világból való, a megfelelő társadalmi rend a fasiszta diktatúra, bár, ennek egyelőre még keresgéli a fülnek jobban hangzó elnevezést. De, majd Rogán megoldja.
Ilyen kormány nemhogy az EU-ba, de Európába sem való, ezért hálásak lehetünk a többsebességes rendszer megvalósításának, amely lehetővé teszi, hogy valamennyire mégiscsak uniós ország maradjunk, s kormányváltás után rendezhessük sorainkat.
Részemről, megszavaztam. :)
Nyírfa
Nem tudom, hogyan, de meg kéne akadályozni a repülőtér megvásárlását. Talán a tulajdonos lemondhatna az eladási szándékáról, és kereshetne más megoldást. De, ha mindenképpen meg akar válni Liszt Feritől, tegye, csak ne a magyar állam javára döntsön.
justhpeter
Peti csak jobb kedvre akart bennünket deríteni ezzel a szöveggel.
evacica
Mr Kakadú egy felessel kevesebbet kellett volna inni! Sajnos az egész normális világ minket röhög, valamit agára adó politikus kerüli a kormány tagjait mint a leprásokat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.