Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága aggodalmát fejezte ki a magyar területen jogellenesen tartózkodó menedékjogot kérelmezők visszaküldését a határkerítés külső, szerbiai oldalára, és felszólította Magyarországot, hogy nyújtson be cselekvési tervet az intézkedés felszámolására – tájékoztatott a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács pénteken.

Az Európa Tanács a kitoloncolások megszüntetésére szólította fel Magyarországot
Fotó: MTI/Balázs Attila

A strasbourgi közlemény szerint a miniszteri bizottság felülvizsgálta az Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) a menekültügyi szabályozás megsértésével kapcsolatos ítéleteinek végrehajtását, és súlyos aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy noha az illetékes magyar hatóságok értesítették a szervezetet a menekültügyi rendszer reformjának megkezdéséről, konkrét intézkedésekről nem érkezett információ.

A miniszteri bizottság azt kérte a magyar hatóságoktól, fokozzák erőfeszítéseiket a menekültügyi rendszer reformjának elfogadása érdekében, hogy hatékony hozzáférést biztosíthassanak a jogszerű beutazáshoz és a határ menti menekültügyi eljárásokhoz, összhangban Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel. A hatóságokat felkérték továbbá arra, határozzák meg a jogalkotási folyamat ütemtervét, nyújtsanak be jogalkotási javaslatot, és adjanak tájékoztatást a jogalkotási folyamat minden lényeges fejleményéről.

A miniszteri bizottság arra is felszólította a magyar hatóságokat, hogy haladéktalanul szüntessék meg azt az intézkedést, amely szerint az államhatárról menedékkérőket küldenek vissza Szerbiába anélkül, hogy "azonosították vagy megvizsgálták volna egyéni helyzetüket".

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága megismételte azon felhívását is, hogy Magyarország vezessen be hatékony jogorvoslatot azok számára, akiknek állítása szerint a kiutasítások "kollektív jellegűek", lehetőséget biztosítva számukra a kiutasítási határozat megtámadására független és pártatlan bíróság előtt.

Amennyiben Magyarország nem ér el kézzelfogható előrelépést jövő év szeptemberéig, az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága további lépést tehet annak biztosítására, hogy az ország eleget tegyen a Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéleteiből fakadó kötelezettségeinek betartására – tették hozzá.

Forrás: MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
@izéke: Kizavarjuk a fajtádat harcolni az ukrán barátaidért! Ott vitézkedjetek, szarházi antimagyarok!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
látott már valaki annyira buta migráncsot, aki éhbérért magyarországon akart volna maradni a sok elvadult buta shikarik között?
verőce21
@csak úgy...: ez nem erről szól, butavagy paraszt...!
Shikari
@izéke: A seggedbe dugnám a fejed azonnal, szarházi!
izéke
@Shikari: adjam a címem? Bár annyira hülye vagy,hogy vakvezető kutya nélkül el se találnál hozzám.
Lepényleső
Van-e példa arra,véletlenül,hogy a G eleget tett bármilyen felszólításnak,- azoktól akiktől pénzt kapott, sokáig töretlenül?
Nem úgy a keletről jövőt,azt kötelezőnek tartja,- és velünk be is tartat könyörtelenül,
de akkor abban a bársony székben kinek a képviseletében ül,sokak által bitorolva rendületlenül?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.