Nyugat-Európa nem közvetlenül, hanem Indián keresztül, de orosz kőolajat vásárol, ráadásul sokkal drágábban. Szijjártó Péter szerint amíg nem lehet hátizsákban elhozni a kőolajat, addig a vezetékhálózat határozza meg, honnan lehet vásárolni.

A külgazdasági és külügyminiszter Tokióban a Globális Energiabiztonsági Fórumon kijelentette:

„A magyar kormány elutasít mindenféle politikai nyomásgyakorlást azzal kapcsolatban, hogy milyen forrásokból vásároljon energiát, és mindig a nemzeti érdek szempontjából legjobb megoldásokat fogja választani”

– mondta Szijjártó Péter.

Az oroszok jól átverték egész Európát, és ez most nagyon sokba kerül nekünk

Szijjártó Péter szerint csak illúzió, hogy Nyugat-Európa nem az oroszoktól vásárolja a földgázt/Fotó: MTI/Purger Tamás

A tárca közleménye szerint a miniszter a Globális Energiabiztonsági Fórumon rámutatott, hogy az utóbbi öt évben három súlyos krízis követte egymást, amelyek nyomán mára a veszélyek koráról beszélhetünk, és amelyek mind igen negatív kihatással voltak az energiapiacokra, különösen nehéz helyzetbe hozva a hazánkhoz hasonlóan tengerparttal, valamint számottevő kőolaj- és földgázmezőkkel nem rendelkező államokat.

Szijjártó szerint egyre erősödik a politikai és ideológiai nyomás az energiapiacokon – írja a tudas.hu. Az elmúlt időszak jól mutatta a felelősségteljes energiapolitika fontosságát, mely szerint a kormánynak biztosítania kell az ország zavartalan energiaellátást. Hazánk kitart azon álláspontja mellett, hogy az energiaellátás nem ideológia és politika, hanem fizika és matematika kérdése.

„Amíg nem találják fel, miként lehet a kőolajat vagy a földgázt hátizsákban vagy sporttáskában szállítani, addig a vezetékhálózat fogja meghatározni, hogy honnan lehet energiahordozókat vásárolni”

- jelentette ki.

Szijjártó szerint az ukrajnai háborúra válaszul elrendelt szankciók energiaválságot okoztak, miközben a nyugat-európaiak büszkén hangoztatják, hogy mostanra megszabadultak az orosz forrásoktól, de ez nem igaz, csak harmadik államok, mint például India közbeiktatásával vásárolnak kőolajat, illetve a cseppfolyósított földgázt fogadó terminálokban is az orosz részesedés a legmagasabb.

A miniszter elmondta:

„a magyar kormány elutasít mindenfajta politikai nyomásgyakorlást arra vonatkozóan, hogy milyen forrásokból vásároljon energiát, s mindig a nemzeti érdek szempontjából legjobb megoldásokat fogja választani.”

- szögezte le.

Forrás: tudas.hu

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
a pötyi ismét hazudik és az idióták természetesen beveszik neki !
- erröl bezzeg kussol a nyurga hazudós : Szijjártót az orosz hackertámadásról kérdezték, de nem beszélt arról, miért nem mondott igazat
444.hu/2024/05/17/szijjartot-az-orosz-hackertamadasrol-kerdeztek-de-nem-beszelt-arrol-miert-nem-mondott-igazat
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
A magyar népnek kerül sokba az ilyen kakadú, csinovnyik féle idióták! A legnagyobb baj az, hogy még mindig szabadlábon vagy, te hazaáruló, bűnöző rohadt, szarházi, de ami késik az el fog jönni! A qrvaanyádat vótmá'!
namihami
Ezt az indiai-orosz vásárlás a Hisztipeti lázálma lehet? És az egész világ hülye, csak a Mi Petink ennyire zseniális? Mert egyébként, aki csak érintőlegesen foglalkozott a kémiával, az tudhatja, hogy néhány kémiai összetevő kromatográfos vizsgálata azonnal kideríti még a kitermelő kút mellett álló munkás bakancsának a méretét is, nemhogy a kőolaj származási helyét! Petink azt hiszi, hogy elég felforralni vagy jó erősen megforgatni az olajat és máris megváltoznak a kémiai paraméterei?
Senki nem tagad/hat/ja, hogy forog a világ olajpiacán orosz termék is! De az, hogy ez szinte teljes egészében orosz lehetne? Háááát, ez olyan ""petis"". Még nálunk se.
Feller_Peti
Tipikus baloldali gyalázkodás, de akkor kezdjük az elejéről, tehát:
Nyugat kezdeményezte a kerülőutas vásárlást. A szankcionálást is maga Ursuláék kezdeményezték amerikai befolyás hatására.

Lehetett volna béke, kiegyezés az oroszokkal, és akkor nem lenne senki sem Európában ekkor szarban.
Feller_Peti
Még le egyszerűsítve. Az oroszok senkit nem vertek át. Nyugat verte át saját magát.

Ezt mondta már kezdetek óta a magyar kormány is. FIDESZ = TÉNYEK, VALÓSÁG.
Béla333
"mindig a nemzeti érdek szempontjából legjobb megoldásokat fogja választani”

Ahogy a gázt veszitek az oroszoktól! Európában a legdrágábban... Mert a hülyemagyar maffiahívők szerint ez a "nemzeti érdek"?!
KisTehen
nem az oroszok verték at, az EU-t ... hanem a BRÜSSZELI LIBSI GECIK
KisTehen
@namihami: egy csomó cikket találsz erről, ha kicsit megerőlteted magad ...
puszt
Eddig azt hittem, h a gci hátizsákos svájcos vonatozásai az olajszállításról szólnak...
jáger laszló
Az új olajkutunk naponta 1000 hordó olajat termel
Ez éves szinten 60 ezer m3 ami csepp a tengerben a magyar igényeket tekintve..
Rá vagyunk szorulva az orosz olajra!
cskl ennyi a tények kedvéért
barátilag
J.L.
KisTehen
@jáger laszló: de mi ezt felvállaljuk ... orbánék elmondták brüsszelben rengetegszer

a képmutató nyugat meg megveszi indián keresztül az orosz olajat és közben veregetik a saját vállukat, hogy milyen fasza gyerekek ... hogy kiállnak ukrajna mellett
Peller Anikó
@puszt: Ááá nem, azok 500-as eurókötegek voltak.
Dr. Proktor
@puszt: A hátizsákban a kp utazik...
csak úgy....
a pötyi ismét hazudik és az idióták természetesen beveszik neki !
- erröl bezzeg kussol a nyurga hazudós : Szijjártót az orosz hackertámadásról kérdezték, de nem beszélt arról, miért nem mondott igazat
444.hu/2024/05/17/szijjartot-az-orosz-hackertamadasrol-kerdeztek-de-nem-beszelt-arrol-miert-nem-mondott-igazat
Géza
A sok ostoba libernyák tele szájjal nyálazza Amerika meg Ursula ostobaságát. Drágábban, kerülő úton vesznek ezek a háborút szító nyugati liberálisok most olajat és gázt az oroszoktól.
Hiába a hörgés és a hazudozás, saját szankcióik kijátszását művelik nyugaton! Kártékony, emberellenes horda ez, amelyik háborúba akarja taszítani Európát a gazdáik parancsára!
Dr. Proktor
@csak úgy...: ... valamint Európa Indián keresztül 75-76 dollárért veszi hordóját az olajnak, olcsóbban mint ha közvetlenül venné a ruszkiktól!
Nálunk titok hogy mi mennyiért kapjuk, de jóval drágábban mint India kapja...
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 14:14 ☻ A "rezsicsökkentett" gázár kb. 110 Ft/m3. Viszont a mekh.hu oldalon rendszeresen közzéteszik az európai rezsiárakat. Ott az szerepel, hogy Budapesten a földgáz ára 0,0275 €/kWh, az EU24-átlag pedig 0,1164 €/kWh. Ebből látszik, hogy az EU-s piaci gázár 4,23-szor akkora, mint a magyar. Viszont ha a 110 Ft-os rezsicsökkentett gázárat megszorzom 4,23-mal, akkor nekem 465 Ft/m3 jön ki piaci gázárnak, nem pedig 910. Ez innen nézve nem stimmel. A rezsicsökkentéssel Európában egyedül a magyar kormány verte át lopta meg saját népét. Sajnos és büntetlenül
Clavigo
Szerintem leszarják ezt a lófejű majmot ,,az EU- ban... Egy pattanás,,Lavrov valagán..
Clavigo
@Őrnagy: Neked csak egy bajod van őrmikém... Sajnos nagyon hülye vagy.
namihami
@KisTehen: 14.16: Ha egy kicsit figyelmesebben olvasnál, akkor kiderülhetne, hogy nem azt írtam, hogy nincs a piacon orosz olaj! Csak a múltbeli és a jelenlegi mennyiség aránya borult fel!
Az pedig, hogy egy Kína, India, Oroszország és néhány hasonszőrű ország kijátssza az embargót? Talán nem világmegváltó észrevétel! Kína---India---Oroszország (volt SzU)?!?!?!?! És politikai ""barátaik""? Az arab világ zöme...
Miként ugyanez áll az orosz gázra is!
KisTehen
ezt már tavaly is tudtuk, nem új hír ez

hvg.hu/gazdasag/20220628_Indiai_kozvetitessel_megis_szallithato_Europaba_orosz_olaj
KisTehen
@namihami: ki ne hagyd nyugat európát és az usát ... ők is benne vannak a kijátszásban vastagon
Géza
Amerika igazi urai verték át Európát!
jáger laszló
Az indiai olaj minősége azonos az orosz olajéval
Érdekes nem?!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Dr. Proktor
@jáger laszló: A kérdés viszont az, hogy a hírek szerint a ruszkik kénytelenek h-ért és sz-ért adni az olajukat Indiának és más államoknak, akkor mennyibe fáj az olaj Indián keresztül és mennyibe fáj nekünk direktben?
Dr. Proktor
@csak úgy...: "Ne légy naív Feri!" :-)
Azért nem mond igazat mert már képtelen rá...
ESCOBAR
Átverték? Ugyan már, csak gazdaságélénkítő projektet löktek be!
Cherry
Ennél undoirtóbb és nagyképűbb ember nincs a világon, egy rossz angollal és semmi diplomáciával nem rendelkező senkiházi, kinek képzeli ez magát???
LászlKovács
@Cherry: Kinek? Ez úgy van a fidkányoknál, hogyha a sz@r felkerül a polcra, lekvárnak érzi magát! A feje és a gyomra között az a különbség, hogy a gyomra jelzi, ha üres! Le ír-hat-nám más-kép-pen is, de most nem!!
Cherry
@KisTehen: Te olyan buta vagy hogy az már fáj, annyit értesz a politikához mint egy ökör, ne járasd le megad még jobban kis román bocskoros,,,látszik a 10 IQ d , ja hogy azt sem tudod mi az

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.