A Portfolio AgroFood 2024 konferencia munkaerőpiaci szekciójában elhangzottak alapján a magyar gazdaságnak, ezen belül az agráriumnak és az élelmiszeriparnak továbbra is külföldi munkaerőre van szüksége a megfelelő működéshez, annak ellenére is, hogy emelkedik a foglalkoztatottság és rengeteg a munkakereső. Czomba Sándor államtitkár kiemelte, hogy a fülöp-szigeteki munkavállalók sokszor hatékonyabbak a magyar segédmunkásoknál.

A fülöp-szigeteki melósok lenyomják a magyarokat – Mi a baj a hazaiakkal?

Fotó: 123rf.com

A Covid-járvány rávilágított arra, hogy a munkaerőt megtartani kiemelten fontos, még nehéz időkben is, mert később nehezebb és költségesebb pótolni. Az államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a külföldi munkaerő kőkemény gazdasági és szakmai kérdés, nem pedig politikai.

Azt is elmondta, hogy bár az állam és a cégek elsősorban magyar embereknek szeretne munkahelyet biztosítani, viszont kérdés, hogy van-e az adott munkahelyre megfelelő jelentkező – közölte a penzcentrum.hu.

Czomba Sándor szerint a fülöp-szigeteki munkavállalókkal ugyanakkor nagyon pozitív tapasztalatok vannak, szorgalmasok és elkötelezettek, sokszor diplomával dolgoznak betanított munkában, ahogy az államtitkár fogalmazott:

kenterbe verik a magyar segédmunkásokat.

Majd felhívta a figyelmet arra, a 240 ezer álláskeresőből 150 ezer mentális, egészségügyi, szociális okokból nagyon messze áll a munkaerőpiactól, őket rendkívül nehéz bevonni a munkába.

Forrás: penzcentrum.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Rendes fizetését kellen adni nem pedig megint közvetítőket gazdagitani.
fideszes gyökér
A magyarok nemesebbek annál, hogy ilyen alantas munkát elvállajanak.
Az Orbán Viktor Nemzeti Dagadék se csinálná ezt a melót.

Stadiont se takarítana, mert túl nagy hozzá a bele.
KisTehen
@fideszes gyökér: szerinte te csinálnád
fideszes gyökér
@KisTehen: a Büdöske a hónaljával nyugodtan feltakaríthatná a stadionját hétvégente.
KisGenyo2
A hazai melósokkal éppen az a baj, ami a fülöp szigetiekkel is lesz pár év múlva. Amelyik akar és tud hatékonyan és jól dolgozni, az lelép nyugat európába, ahol 4x annyit keres, mint itt, és max. 2x drágább az élete.
verőce21
A filippinókkal nagyot lép előre a magyar gazdaság...!
Megnyugodhatnak a lipsi nyugdíjasok, fizetni tudja a kormány továbbra is a járandóságaikat, hogy tüncikékre járhassanak, talán még egy 14. havi alamizsna is beeshet...! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.