A június 9-ei voksolás előtt 426 jelölt kiesett. Ennek oka, hogy elveszítették választójogukat, vagy elhaláloztak. Mivel a szavazólapokat már elkezdték nyomni, így sok a helyi választási irodáknak kell lehúzniuk a jelölteket a szavazólapokról.

Minden választáson elő szokott fordulni, hogy a jelöltek a nyilvántartásba vételük és a választás közötti öt hétben visszalépnek. Ennek több oka lehet, például: elhaláloznak vagy elveszítik választójogukat. Az öt évvel ezelőtti önkormányzati megmérettetésen például több mint ötszázan estek ki a választás előtt – írja az atv.hu.

Ezeket a jelölteket fogják lehúzni a szavazólapról a választási iroda szerint

A helyi választási irodáknak kell majd a kiesett jelölteket lehúzniuk a szavazólapokról/Fotó: MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

A Nemzeti Választási Iroda mai adatai szerint a június 9-ei voksolás előtt már 426-an kiestek. Ezeket a kiesett jelölteket a választási eljárási törvény szerint "le kell húzni" a szavazólapról. A szavazólapokat nyomtató ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a múlt hétig tudta "követni" a kieséseket és ezekben az esetekben új szavazólapot nyomtattak.

Az ez utáni kieső jelölteket a helyi választási irodák "húzzák le" a szavazólapokról. Mivel a jelöltek nyilvántartásba vétele május elején lezárult, ezért a kiesett jelöltek helyett már nem indulhatnak új jelöltek.

Forrás: atv.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.