Tegnap késő este elrendelték, hogy Budapesten számolják újra az érvénytelen szavazatokat. Vitézy Dávid üdvözölte a döntést, Karácsony Gergely szerint újra lelepleződött a fideszes szál Vitézy mögött. Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint akár hetekig is eltarthat az eljárás. Fontos megjegyezni, hogy az urnák felnyitása a sajtó nyilvánossága előtt történik majd. 

Elsőként a Telex számolt arról, hogy Nemzeti Választási Bizottság tegnap késő este úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak le a főpolgármester-jelöltekre. A választás során 24 592 érvénytelen szavazat volt Budapesten, 76-szor annyi, mint a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti különbség, és az LMP és a kormánypártok által támogatott jelölt ezért is fellebbezett szerda délután.

A bizottság döntött arról:

elrendelik a főváros összes szavazóköréből beszedett lezárt szavazóurnák felbontását, és az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapok átvizsgálását, újraszámlálását.

Ezt a döntést megtámadhatja mind Karácsony, mind Vitézy, vihetik tovább a Kúriára.

Vitézy esetében erre most nem lehet számítani, hiszen ő akarta az újra számolást, tegnap egy vaskos mappával a kezében érkezett a Fővárosi Választási Irodához, mégpedig egyrészt azért, mert szerinte nem volt egységes fővárosi eljárásrend Szentkirályi Alexandra választólapról való lehúzására – így volt olyan kerület, ahol alig láthatóan húzták ki a nevét –, másrészt azért, mert szerinte sok érvényes szavazatot érvénytelennek számoltak.

A döntést követően Vitézy szinte azonnal posztolt. Mint írta: A demokratikus választás alapja, hogy minden szavazatot meg kell számolni. Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, mely ilyen kis különbség és a mai sajtótájékoztatómon bemutatott körülmények mellett indokolt. Ahogy ma is elmondtam: amint a főpolgármester-választás jogerős eredménnyel zárul, azt el fogom fogadni, de ehhez először tisztán kell látni.

Fordulat Budapesten? – Bejött Vitézy húzása, Karácsony erre keményen beszólt neki

Vitézy Dávid a híres mappával Fotó: Facebook/Vitézy Dávid 

Karácsony Gergely rögtön replikázott a döntésre. Ő úgy fogalmazott a Facebookon: "tovább tisztul a kép. Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak. Ezek természetesen érvényes Vitézy szavazatok, ahogy arra a Fővárosi Választási Iroda külön felhívta a szavazatszámlálók figyelmét. Talán nem kellett volna félrevezetni a szavazókat a szentkirályis színjátékkal, nem visszaléptetni a Fidesz hivatalos jelöltjét az utolsó pillanatban, és akkor nem lett volna ekkora kavarodás. Ez volt a választók igazi félrevezetése:

ahogy ezt a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) missziója is megállapította. Most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek. Ezek a „bizonyítékok”, amelyekről az egy óra alatt összehívott fideszes többségű választási bizottság dönt. Ugye, hogy tisztul a kép?

„Egy szikrányit sem lep meg, hogy Vitézy Dávid mindent megpróbál” – mondta Nagy Attila Tibor politikai elemző az Indexnek, azt követően hogy a Nemzeti Választási Bizottság bejelentette: újraszámoltatják a budapesti önkormányzati választásban leadott érvénytelen szavazatokat (ez 24 592 voksot jelent). Az elemző szerint  reális lehet, hogy július közepéig is elhúzódhat az ügy

Forrás: Telex, Facebook, Index
Fotó: Facebook

83 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Zavarban vagyok, mert nem tudom hogy Vitézy a fidesz beépített ügynöke az elempében, vagy az elempé beépített ügynöke a fideszben, esetleg az elempé a fidesz leányvállalata lett...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@kereső: Én soha nem titkolom a válaszaimat. Csalódtam minden ellenzéki pártban!!!
14 évig hűséges voltam. Semmi reményem nem volt, hogy bármit is elérnének vagy elérhetnének vagy el akarnak érni. Ennyi. Miért nem vagytok képesek ezt elfogadni??
1320 ezer ember nem lehet mind hülye már bocs.
Az EP-ben csak a két momentumos lány dolgozott a többiekről nem hallottam semmit.
Ma is ugyanígy tennék és ahogy látom az ellenzéket holnap is.
Horizont
@Nyírfa: És mi van 14 éve??? Elhozták a szabadságot??? Nem!!! Akkor???
Nyírfa
@Horizont: 14.40

Mert mástól., másoktól vártuk, hogy teremtsenek nekünk egy újabb vidám barakkot, sőt, egy még vidámabbat, amelyben ugyanúgy nincsen döntési felelősségünk, csak élvezzük az élet napos oldalát.
vacsi
Mi az, hogy "Vitézy húzása"?! Idióta firkász!
rücsü41
Úgy látom, hogy Vitézi is azt a választást tartja jogszerűnek amin csak ő győzhet.
rücsü41
Most hogy kiderült hogy Karácsony nyerte a választást Dávid , nálad meddig tart a választás?Amíg nem győzöl?A fagyi visszanyalt?Ha elismered a vereségedet ma este nyíltan a tévékben, akkor visszavonom amit az előbb írtam!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.