A legtöbb elemzés szerint Balog Zoltán református püspök kezdeményezte a kegyelmi ügy kulcsmomentumát. A egyházi vezető most váratlanul interjút adott, melyből kiderült, hogy reális volt ez a feltételezés. A lelkész azt mondja: "Novák Katalin távozása óriási veszteség az egész országnak, a magyar nemzetnek, ezért engem súlyos felelősség terhel."

Balog Zoltán református püspök exkluzív nagyinterjút adott a 777-nek, amelyben először szólalt meg nyilvánosan a legnagyobb hazai közéleti botrányról, a kegyelmi ügyről. A beszélgetésben Balog Zoltán pontos szerepét, a református egyház jelenlegi helyzetét és lemondásának – illetve püspöki tisztségéről való le nem mondásának – témakörét is körbejárták – írta az Index.

Ha az emberrel egy ilyen megrázkódtatás történik, ha így megrendül, akkor az első dolog nem a szöveg és a beszéd, hanem a csönd és a hallgatás – mondta Balog annak kapcsán, hogy miért várta meg a választásokat a megszólalásával.

„Hihetetlen nyomásnak éreztem, hogy beszélni kell, meg kell szólalni azonnal, a híreknek a kirobbanása után még egy nap sem telt el, amikor már ott volt rajta mindenki, hogy most azonnal mondjak el mindent” – fogalmazott a református püspök.

Rendkívüli hír: Egészen váratlanul megszólalt az a férfi, aki Novák Katalin és Varga Judit bukását okozta

Balog Zoltán református lelkész  Fotó: MTI/Hegedűs Róbert

Balog Zoltán az interjúban arra is kitért, hogy a kegyelmi kérvény benyújásával K. Endre felesége kereste meg őt, majd később K. Endrével is találkozott.

Egy másfél órás beszélgetésünk volt, próbáltam vele imaközösségbe is kerülni, mert alapvetően úgy gondolom, hogy lelkipásztorként, lelkivezetőként ha valaki tőlem segítséget kér, akkor meg kell azt vizsgálni és ha tudok, akkor megpróbálok segíteni 

– fogalmazott a püspök, aki azt is elmondta, hogy a kegyelmi kérvénnyel ő kereste meg Novák Katalint, és azt kérte tőle, hogy szerinte ebben az ügyben érdemes lenne ilyen döntést hozni.

Azon kérdésre, hogy miért nem állt ki az ügy kiderülése után nyilvánosan azt mondta:  segítségemet és a kiállásomat is felajánlottam az elnökasszonynak ebben az ügyben, de ő erre nem tartott igényt, mert ő akarta vállalni a döntésért a felelősséget. Én első perctől úgy éreztem, hogy nekem erkölcsi felelősségem vállalni a szerepemet és ezt vállaltam is. Azt, hogy ő ennek az ügynek a kapcsán távozott a magyar közélettől azt a másik súlyos tehernek érzem ebben az ügyben. Novák Katalin távozása óriási veszteség az egész országnak, a magyar nemzetnek, ezért engem súlyos felelősség terhel.

Forrás: Index

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
És? Személyes következmény? Semmi?
Hozzá van szokva ez a gazember, hogy a maffia alatt ez egy következmények nélküli ország lett?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
terlasz
Jó sokáig tartott ez az önmosdató önleleplezés kiötlése.
simmering73
Novák Katalin távozása óriási veszteség az egész országnak. Az. Ki fogja ezután pucolni az ablakokat?
nejlontacskó
@terlasz: nekem inkább, terelésnek tűnik, hogy úgy mondjam, Viktor mosdatásnak!
szaboria1
Tetszik megszólalt az a férfi , miért nem nevezte meg rögtön Balog az a férfi.
ittott
a református társadalom szégyene, hogy nem baszták ki. mert kell a lóvé

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.