Egy ügyvédi irodának látszó pénzmosodát leplezett le a rendőrség. Az elkövetők többnyire (vélhetően) idős embereket vertek át hamis telefonhívásokkal, netes támadásokat hazudva pénzt lopva a számlájukról. A rajtaütés során nagyon sok húszezrest foglaltak le. És még jelentős vagyont. 

A részletelről a Police.hu számolt be. Úgy fogalmaz a rendőrség: 2023. október 13-án hírt adtunk, három ukrán férfi, valamint négy stróman csuklójára került bilincs kollégáink összehangolt akcióját követően. E nyomozás folytatása érett szélesítéssé 2024. május végére.

A nyomozásban közreműködött a Nemzeti Védelmi Szolgálat Kiberfelderítési Főosztálya is, amely széleskörű felderítői és elemzői tevékenységével járult hozzá a célszemélyek tevékenységének és kapcsolati rendszerének feltérképezéséhez. Az egységek hónapok óta folyamatosan koordináltak, megosztották egymással információikat, és előkészítették a május 22-i elfogásokat.

Így néz ki eszméletlenül sok pénz – Eredeti rendőrségi fotó egy rafinált pénzmosó széfjének tartalmáról

Lefoglalt pénz   Fotó: Police.hu 

9 helyszínen, 70 rendőr hajtotta végre a gondosan előkészített, minden részletében kidolgozott, majd a tervek szerint zökkenőmentesen végigvitt rajtaütés-sorozatot.

Kiberes nyomozóink – a kapcsolatokat, összefonódásokat, cégadatokat, a cégekhez kapcsolódó bankszámlaszámokat felfejtve – eljutottak egy belvárosi ügyvéd irodájáig. Dr. B. Zoltánt gyanúsítjuk az online csalási hálózat működtetésével. A férfi kb. 300, főleg mélyszegénységben élő stróman nevére bejegyeztetett céget alapított az elmúlt két évben, jelenleg közel 50 társasága érintett valamilyen gazdasági bűncselekményben.

A vállalkozások valós gazdasági tevékenységet nem végeztek, mégis több százmilliós forgalmat bonyolítottak le bankszámláikon rövid idő alatt. Ezek a netbanki műveletekkel beérkező, majd villámgyorsan szanaszét, széttöredezve továbbutalt bűnös pénzek állomásai voltak. A fantomcégek közti utalások végén a kicsalt milliókat, tízmilliókat felvették, leszállították, majd szétosztották.

Dr. B. Zoltán és társai – magukat banki ügyintézőnek, bankbiztonsági dolgozónak kiadva – netes támadásokat hazudva, az Anydesk almazás telepítésére ösztökélték áldozataikat. A netbanki adatokat megszerezve 150 millió forintot csaltak ki 12 embertől, legalábbis ennyit tudtunk eddig rájuk bizonyítani. Erős a gyanú azonban, hogy a közeljövőben a nyomozást több vonatkozásban is szélesíteni tudjuk és fogjuk. Sőt, az illegális, adózástól mentes, alsó hangon is több milliárdos jövedelmek egy másik, a költségvetési csalásokat vizsgáló szervezet figyelmét sem kerülik el…

A pénzmosodaként működtetett ügyvédi irodából mobiltelefonok, páncélszekrény rejtette, befőttes gumival kötegelt pénzek, az utcáról, valamint egyikük telkéről egy-egy nem túl viseltes BMW vándorolt bűnjelkamrába, illetve rendőrségi telephelyre. Kollégáink 436 milliós vagyont:

94 millió forintot,

60 millió forintot érő értékpapírt,

154 milliót érő ingatlanokat,

25 milliós autókat

foglaltak le és vettek zár alá.

Az ügyvédet és hét társát több rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, valamint pénzmosás bűntettével gyanúsítottuk meg. Öten – dr. B. Zoltán (41), S. Norbert (51), M. Vilmos (42), V. Márió (37), valamint P. Andrea (24) – azóta letartóztatásban vannak, három társuk szabadlábon védekezhet.

Forrás: Poliice.hu
Fotó: Police.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fideszes gyökér
Ennek a nyugger balfasznak mennyi ideig tartana megszámolni 1.000 milliárd forintot?

15 év, ha folyamatosan csinálja?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.