Komoly buktatókkal találkozhatnak azok, akik szeretnék igénybe venni a kormány új felújítási támogatását. Nemcsak az a kérdés, mekkora lesz a drágulás, hanem az is, lesz-e elegendő szakember.

A Pénzcentrum megkérdezte a kivitelezőcégeket, mire számítanak a most induló felújítási támogatással kapcsolatban. Úgy nyilatkoztak, rohamot indíthat a szakemberek és az építőanyagok irányába.

Ennyit a felújítási támogatásról – Jön az áremelés – Szakember viszont a kanyarban sincs

Fotó: 123rf.com

A lap két ingatlanfejlesztőt, valamint az ÉVOSZ elnökét is megkérdezett, mire kell számítani: mennyire lesz majd drágább építkezni, mint akár egy évvel ezelőtt volt? Számíthatunk-e rohamra a piacon, és mennyivel dárgulhatnak az építőanyagok?

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint áremelkedés biztosan lesz az építőiparban. Koji László szerint térségekre lehet bontani, hogy hol lesz drágulás – vagyis egyáltalán nem biztos, hogy az egész ország építkezésein ez lesz tapasztalható.

Az ÉVOSZ prognózisa szerint az év hátralévő részében 5-6%-os áremelkedésre számítunk egyes régiókban, mint például Budapest és annak agglomerációs övezete, a Balaton térsége, Debrecen és Szeged térsége. Az áremelkedéseket a vállalkozások költségnövekedései okozzák. Az újépítésű házak, a lakások vételárait ezek 5-6 százalékos nagyságrendben emelhetik

- fogalmazott Koji László.

A Metrodom ingatlanfejlesztő műszaki igazgatója, Kiss Gábor nem túl optimista: ő úgy véli, hogy az alacsony kereslet is megmarad, a munkadíjak viszont a bérköltségek emelkedésével biztosan nőni fognak.

Az építőanyaggyártók év elején próbálkoztak 5% körüli áremeléssel, de ezt nem tudták érvényesíteni a nagyon alacsony kereslet miatt, ezért az árakban végül inkább a tavalyi árakhoz képest a stagnálás a jellemző. A nagyon alacsony keresletnek az is az oka, hogy a felújítási munkáknál elhalasztásra kerültek a beszerzések, mert vannak, akik várják az otthonfelújítási program indulását. A munkadíjak várhatóan éves 5-10% közötti mértékben nőnek a bérköltségek emelkedésével összhangban

- mondta Kiss Gábor.

Az első félévben az átlagos építőipari áremelkedés 5% magasságában alakult azzal a kitekintéssel, hogy várhatóan ez az egész évre igaz lesz. Ebben várhatóan a júliusban induló otthonfelújítási program sem fog érdemi változást hozni

- tette hozzá.

Kiss Ákos, a Property Market Kft., ügyvezetője szerint a teherautókra év elején kivetett plusz díjak is megdrágítják az építkezéseket, hiszen a vállalkozásoknak valahonnan erre is elő kell teremteniük a pénzt.

Különösen azoknál az építőipari anyagoknál lehet számottevőbb drágulásra számítani, amelyek előállításához az átlagosnál nagyobb energiafelhasználás és import alapanyagok szükségesek. Ebben az esetben az euró/forint árfolyamváltozása is jelentős hatással lehet az árakra

- mondta. Kiss Ákos arra is kitért, hogy természetesen nem csak az eszközök és az építőanyagok, hanem maga a munkaerő is egyre drágul.

Az Otthonfelújítási Hitelprogram feltételeit tovább enyhítették és bővítették, ami miatt rohamra számítanak az építőiparban. Az elmúlt években a szakma kivárást tapasztalt a lakosság körében, ami ahhoz vezetett, hogy sokan elhalasztották a felújításokat. Emiatt most elképzelhető, hogy a felújításba belevágó lakosok nem fognak elegendő szakembert találni a korábban említett munkaerőelöregedés és elvándorlás miatt, noha az alapanyagok bőségesen rendelkezésre állnak

- közölte a Pénzcentrummal a Property Market ügyvezetője.

Forrás: penzcentrum.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Porhintés az egész összesen 20000 ház felújításra gondoltak, közben több min 1 millió régen épült ház van
lusta
@szaboria1: A legnagyobb mégis az, hogy a pedofilsimogató föld-trafik ártunk és qurmányunk mekkora támogatást ad. Csak a kamattámgatást. Minden más pénz a banké (a kuncsafté) és az unióé.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.