Egyre aggasztóbb a húsevő baktérium terjedése. Legutóbb hazánkban, Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze halt meg a fertőzés következtében, Japánban pedig egymásután szedi áldozatait. Az ok egyelőre ismeretlen.

Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze gyors lefolyású betegség következtében életét vesztette – írja a blikk.hu. Az énekes, színészről kiderült, hogy húsevő baktérium okozta fertőzés ragadta el és néhány nap alatt elhunyt.

Futótűzként terjed a halálos húsevő baktérium, Japánban több százan fertőződtek meg, Magyarországon is felütötte a fejét

Terjed a húsevő baktérium/Fotó: 123rf.com

Ez a ritka, halálos baktérium szinte futótűzként terjed Japánban, ahol már több száz embert fertőződött meg – írja az independent.co.uk. A brit lap úgy tudja, 2024 első hat hónapjában több mint ezer streptococcus okozta toxikus sokk szindróma esetet jelentettek a szigetországban. Az idei rekordszám oka egyelőre ismeretlen. A kelet-ázsiai országban a bakteriális fertőzésben szenvedő betegek egyharmada meghalt.

Az Egyesült Királyságban is szedi áldozatait a betegség. A dailymail.co.uk azt írta: egyes szakértők szerint a 2022 végén a szokatlanul magas Strep A megbetegedések mögött az immunitás hiánya húzódhat. Ennek az az oka, hogy az emberek nem voltak kitéve a normál szintű kórokozóknak a Covid-zárlatok miatt.

A betegség előfordulási arányai évről évre változnak, Európában 2022-ben a covid miatti bezárások miatt fordult elő, mivel gyengébb volt a lakosság immunitása.

A betegséget túlnyomórészt a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza, közismert nevén az A-csoportú streptococcus – írja a cdc.gov. Az intézet leírja a baktériumok okozta tüneteket. E szerint az első tünetek gyakran a láz és hidegrázás, izomfájdalom, hányinger és hányás. Az első tünetek megjelenése után általában körülbelül 24-48 órán belül sokszor alacsony vérnyomás alakul ki. Ha ez megtörténik, hirtelen súlyosabbá válik a beteg állapota. A szövődmények következtében a szervek leállnak és a szervezet sokkba kerül. Úgy tudják gyorsan megállítani a terjedését, ha a fertőzött szöveteket – ha kell a végtagokat – eltávolítják. 10 betegből 3 ember meghal a fertőzés következtében.

A nyílt sebbel rendelkező emberek fokozottan ki vannak téve a betegségnek. Akik nemrégiben műtéten estek át, vagy olyan vírusfertőzést szenvedtek, amely nyílt sebeket okozott, fokozottan veszélyes rájuk nézve.

A streptococcus okozta toxikus sokk szindróma (STSS) idei rekordszámának oka egyelőre nem ismert.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.