Valóban vannak különbségek a magyar és a külföldi árak között. Ezt azzal lehet magyarázni, hogy a magyar gazdaság méretgazdasági okokból nem tud versenyezni azzal, ha egy nagyobb országban túltermelés miatt olcsón elárasztják az árakra érzékenyebb piacokat. 

A nem élelmiszert árusító boltok forgalma szépen felpöröghet idén, ahogy a tavaly elhalasztott vásárlásokat pótolják az emberek, az élelmiszeriparunk azonban nehéz helyzetben van, főleg, mert a kisebb cégek nem eléggé hatékonyak – mondták el az MBH Bank elemzői.

A vállalkozásoknál már látszik, hogy közel a válság vége, de a lakossági fogyasztásban és a kiskereskedelemben még rossz a hangulat, legalábbis az MBH Bank elemzői szerint.

Ahogy lassult az infláció, úgy tudnak egyre többet költeni az emberek, úgyhogy most már valószínűsíthető, hogy legkésőbb az év végén visszatér a lakossági fogyasztás az emelkedő pályára – vélekedik Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.

Döbbenetes: már papír van róla, sok esetben tényleg drágább a magyar élelmiszer, mint a külföldi

Képünk illusztráció 123rf.com 

Báthori Bence ágazati elemző ehhez azt tette hozzá: arra számítanak, hogy most már a nem élelmiszert árusító boltok forgalma is megnőhet, sőt, az egyik legjobb húzóágazata lehet a magyar kereskedelemnek. A nagy infláció alatt sokan elhalasztották az ilyen termékek vásárlását, most viszont sokan pótolják a tavaly elhalasztott vásárlásokat. 

Héjja Csaba, az MBH agrár- és élelmiszeripari üzletágának stratégiai elemzője azt nézte meg közelebbről, hogy tényleg drágábbak-e az élelmiszerek Magyarországon, mint külföldön. És arra jutott: igen, valóban vannak különbségek a magyar és a külföldi árak között. Ezt azzal magyarázta, hogy a magyar gazdaság méretgazdasági okokból nem tud versenyezni azzal, ha egy nagyobb országban túltermelés miatt olcsón elárasztják az árakra érzékenyebb piacokat. Emiatt szerinte a magyar cégeknek a jó minőségű, drágább termékeket kellene a fókuszba helyezniük. A magyar élelmiszeripar nem elég hatékonyan termel, és főleg a kisebb cégek vannak komoly lemaradásban – mondta. 

Forrás: MBH, 123rf.com

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
"Ezt azzal lehet magyarázni, hogy a magyar gazdaság méretgazdasági okokból nem tud versenyezni azzal, ha egy nagyobb országban túltermelés miatt olcsón elárasztják az árakra érzékenyebb piacokat."

Ez púder! Magas adók, magas ÁFA, elavult technológiák miatti drága termelés!
A magyar ember meg a nacionalizmusából nem fog jól lakni, ő az olcsóbb árut keresi, hiszen elfogy a pénze a hónap végére!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Kedvenc történetem: Az Auchanban kapható Haragos Pistát Szatmárnémetiben szintén az Auchanban harmadáron vettem meg. Mindez történt 2016-ban!!!.
Béla333
Nem is értem, miért nevezi döbbenetesnek az újságíró azt, hogy képtelen a hazai adózási és gazdasági környezetben egy magyar vállalkozás versenyképes lenni az Uniós cégekkel?!
Hiszen ez egyértelmű! Hozzá nem értő hülye kormányzati döntések mind-mind drágítják a hazai termelést.
Egy magyar vállalkozás Unióban való sikeressége ritka, mint a fehér holló!
namihami
Olyan hosszú, tekergőző papírszalag, amin a termékek nevei vannak, itt is, ott is---de erről már nem most van papír, hanem évek óta!
division
"Mert Magyarország előre megy nem hátra"
Na meg ugye Soros...
Bélabá
Ez a magyarázat úgy ahogy van kamu. A kereskedők nagyobb árrést használnak itt mint külföldön. A magasabb ÁFA-t kompenzálják az alacsonyabb keresetek kisebb dolgozói létszámmal. A vállalkozások alacsony adózása miatt is folyik ellenünk kötelezettség szegési eljárás. Az unortodox gazdaság politika (külön adók), a kereskedők mohósága, és a világbajnok ÁFA együttes hatása ez.
Bélabá
Egy példa rá: Mikor tobzódtak a multik az infláció gerjesztésben kifotóztam az a Tesco angol, és magyar oldaláról pár tételt. Ugyanazon a napon a Lurkpak itt is és ott is kapható vaj Magyarországon 93%-al volt drágább mint Angliában. Ezt sem a magyar ÁFA, sem a dolgozók bére (5500 Ft a kezdő órabér Tesco dolgozóinak Angliában). Ezt csak a mohóság indokolhatja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.