A köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke és a volt államfők 2012 óta éves keretet kapnak a központi költségvetésből, hogy az általuk kiválasztott alapítványoknak és civil szervezeteknek adományozzák. Ebből érdekes következtetéseket lehet leszűrni. 

Novák Katalin milliókkal támogatta Balog Zoltán szívügyeit – írta a Telex, amely összeszedte a közjogi exméltóságok jótékonykodási szokásait. 

A közéletből visszavonult a kegyelmi botrány után Novák Katalin, de élete végéig  jótékonykodhat közpénzből. A hivatalban lévő köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke és a volt államfők 2012 óta éves keretet kapnak a központi költségvetésből, hogy az általuk kiválasztott alapítványoknak és civil szervezeteknek adományozzák. Sulyok Tamás mellett idén Novák Katalin, Áder János, Schmitt Pál és Kövér László is 73 millió forintból gazdálkodhat. 

A jogszabály szerint a köztársasági elnök és elődei pályázat útján vagy egyedi döntés alapján oszthatnak adományt. A törvény egy korlátot vezetett csak be: nem lehet közcélú felajánlásban részesíteni pártot, pártnak anyagi támogatást nyújtó szervezetet, és közvetlen politikai tevékenységet folytató szervezetet. 

Novák Katalin idén még nem sokat használt el a jótékonysági keretéből: a Sándor-palota oldalán elérhető dokumentum szerint csak egyetlen támogatásról döntött az év első felében. Az ’56-os veszprémi hősről elnevezett Brusznyai Árpád Alapítvány emlékkönyvének kiadását segítette 1 millió forintos felajánlással.

A volt köztársasági elnök a megválasztása évében, 2022-ben, 48,7 milliót osztott szét 22 alapítvány és civil szervezet között, tavaly már kihasználta a teljes keretét (73 millió forint), amivel 41 szervezet működését támogatta.

A legnagyobb összeget, 8 millió forintot a Magyar Református Egyház alapítványa, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány kapta a kárpátaljai Borzsa vári hagyományőrző csoport és tehetséggondozó iskola működésének támogatására.  A református alapítvány választása azért is érdekes, mert az alapítvány anyaszervezete, a Magyar Református Egyház zsinati elnöke tavaly még Balog Zoltán volt, aki Novák elnöki tanácsadója és régi bizalmasa.

Az Emmi korábbi minisztere járta ki a köztársasági elnöknél a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endre kegyelmét, mert aránytalannak érezte a jogerős bírósági büntetést. Balog és Novák között régi bizalmi kapcsolat van, a volt miniszter egyengette a későbbi köztársasági elnök politikai karrierjét. 

500 ezer forinttal segítette Novák tavaly volt elnöki tanácsadója, Balog Zoltán egy másik szívügyét, a Baár-Madas Alapítványt, a Baár-Madas Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium alapítványát is. Az iskola fenntartója a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerülete, amelynek elnöke a mai napig Balog Zoltán. Az iskola alapítványa fizikai oktatási eszközöket vett a köztársasági elnök félmilliós felajánlásából.

Jelentős elnöki adományt (7,5 millió forint) kapott 2023-ban a Habsburg Ottó Alapítvány is, hogy erősítse a magyar kulturális szerepvállalást a jeruzsálemi Osztrák-Magyar Zarándokházban. 

Kisebb összegeket, jellemzően 1-2 millió forintot adott Novák Katalin különböző szociális, egészségügyi, kulturális, oktatási és környezetvédelmi szervezeteknek tehetséggondozásra, gyermekek felzárkóztatására és más, jótékony célokra. 4,05 millióval finanszírozta meg a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet humanitárius segítségnyújtását a törökországi földrengés után, és 3,81 milliót adott a szervezet ruandai humanitárius akciójára.

Balog Zoltán mellett egyik másik elnöki tanácsadójára, Skrabski Fruzsinára is gondolt Novák Katalin, a Három Királyfi Három királylány Alapítvány családbarát programjaira 1 millió forintot adott tavaly a közcélú keretéből. Skrabski a legutolsó pillanatig kiállt Novák mellett a kegyelmi botrányban. 

Újabb meglepően érdekes információk derültek ki Novák Katalinról és Balog Zoltánról

Novák Katalin Fotó: MTI /Koszticsák Szilárd 

Skrabski később arra biztatott mindenkit, hogy írjon a parlamenti képviselőjének, hogy ne szavazza meg a parlamentben Novák lemondó nyilatkozatát. „Akkor a gesztus megvolt, de mi visszakértük” – fogalmazott a volt tanácsadó, aki arra számít, hogy Novák „megrázza magát és újult erővel, üstökösként tér majd vissza”.

Valamivel nagyobb összeget, 1 millió 38 ezer forintot kapott a köztársasági elnöktől 2023-ban a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE). A kegyelmi botrány után a NOE elnöke is azon kevesek egyike volt, aki kiállt a lemondó államfő mellett. 

Úgy tűnik, Sulyok Tamás még hezitál, és az év második felére hagyja a jótékonykodást. A februárban megválasztott köztársasági elnök eddig csak 250 ezer forintot költött el a 73 milliós keretéből. A régi hagyományt folytatva a „Szép Magyar Könyv” verseny köztársasági elnöki különdíját támogatta.

A másik véglet Áder János, aki már gyorsan elszórta a 2024-es kerete nagy részét: 65 millió forintot adott a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének és 6 milliót a Hungarokult Kulturális és Zenei Egyesületnek. Elődje, Schmitt Pál 31 milliónál jár idén. A legnagyobb összeget, 10 millió forintot, a Magyar Máltai Lovagok Alapítványának nyújtotta, de 5 milliót kapott a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány is. Ez az egyik kedvenc szervezete a 2012 óta adakozó exállamfőnek: 13 év alatt már 24,5 millió forinttal támogatta az alapítványt.

Forrás: Telex

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Van itt pénz...( a rohadt qrva kullancs anyátokba szakadt volna bele a fejetek..)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sokanvagyunk
A NER-lovagok az evangéliumból kiragadott gondolatok szerint élnek:
"Akinek van annak adatik, akinek pedig nincs, még amije van, elvétetik tőle." Lukács evangéliuma, 19:26.
És ki hiszi el, hogy az egyházaknak egy házuk van?
CsipkeRózsa
Ez már mindennek a teteje, a saját zsebükből nem tudnak jótékonykodni? Milyen adakozás az, ha a mi zsebünkbe nyúlnak még ezért is???!!!
Horizont
@kereső: Vagy a Bódis Kriszta alapítványa a "Van helyed"!
Olyan jó eredményeket érnek el ők is.
Az állam helyett mind a kettő.
kereső
@Horizont: Van mégf számtalan ilyen, nem is nagyon ismertek, akik halmozottan hátrányos helyeken. Borsod, Nógrád, Baranya dolgoznak, és vannak hospice házak, amelyek napi "megélhetési" gondokkal küzdenek. gyermekeknek külön. Szóval lenne hova adni, a "saját" - egyébként a költségvetésből származó - közpénz- segélyalapjukat. Nem pofára, hanem oda, ahol valóban minden fillér számit.
Horizont
@kereső: És az állam helyett végzik a dolgukat.
Dr. Proktor
Hmmm... már azt hittem hogy valami gusztustalanság derült ki...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.