Jóvá kell hagyatni az Európai Bizottsággal, vehetnek és ihatnak-e a 18 évnél fiatalabbak energiaitalokat hazánkban. Magyarország már letette a voksát a nem mellett.

Először 2023 októberében terjedt el a híre, hogy megtiltanák a kormánypártok a fiatalkorúak számára az energiaitalok vásárlását és fogyasztását, mivel az rájuk nézve súlyosan egészségkárosító – tudatta a mandiner.hu.

Brüsszel dönthet róla, ihatnak-e energiaitalt Magyarországon a fiatalok

Betiltanák fiatalkorúak számára az energiaitalok fogyasztását – Fotó: pixabay

A tervezetet ősszel benyújtotta Hollik István és Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselő,akik a szigorítást azzal indokolták: gyerekek számára több veszélye is van az energiaital mindennapos fogyasztásának.

A politikusok megemlítették azt a hatvani esetet is, amikor meghalt egy 14 éves fiú – szívleállás miatt –, aki a halála előtt energiaitalt fogyasztott. Hozzátették: a tanárok elmondása alapján cseppet sem ritka, hogy a gyerekek 10-11 óra környékén elalszanak az órán, a reggel elfogyasztott energiaitalok hatása ugyanis ekkor távozik

– írta a mandinder.hu.

Egy idősebb, borsodi férfival is történt hasonló, de ő túlélte – kómába esett és orvosi csoda, hogy felgyógyult. Napi 6 doboz energiaitalt fogyasztott el, mielőtt rosszul lett.

Nacsa Lőrinc hangsúlyozta: egyértelműen lépni kell az ügyben.

Hollik István és Nacsa Lőrinc 2024 áprilisában benyújtotta a törvényjavaslatot az Országgyűlés elé. Ennek értelmében tilos lenne 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni.

Ha valaki a szabályt megsérti, ugyanolyan szankciók vonatkoznának rá, mint az alkoholos italok, a dohánytermékek, illetve a szexuális termékek értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A parlament már megvitatta a javaslatot, a pártok támogatták azt, szavazni viszont még nem lehetett erről. Ennek okáról Gulyás Gergely miniszter azt mondta: a javaslatot szükséges előzetes egyeztetésre kiküldeni az Európai Bizottságnak, ami megtörtént.

Helyesnek nevezte egyébként, hogy a törvényjavaslatot ki kell küldeni az Európai Unió részére, mivel a versenyjogi szabályok miatt ez egy, a kereskedelmet sértő intézkedésnek számít – írta a mandiner.hu.

„Az más kérdés, hogy miután van olyan méltányos, alkotmányos joga, ami miatt számtalan országban van hasonló szabályozás, ezért vélhetően az Európai Bizottság is jóvá fogja hagyni”

– tette hozzá Gulyás Gergely.

A közös uniós versenyjogi szabályok miatt az efféle módosításokat az elfogadásuk előtt fontos kiküldeni előzetes jóváhagyásra az Európai Bizottságnak.

A mandinder.hu megjegyzi: általában Ausztria ellenzi a leginkább az ilyen szintű szigorításokat, ami mögött az áll, hogy náluk gyártják az egyik legnépszerűbb energiaitalt, a Red Bullt.

Forrás: mandiner.hu
Fotó: pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Feller_Peti
Ha ébren akarsz lenni, ne energiaitalt igyál,
hanem 100% gyümölcsöt, banánt, barackot, almát, meggyet, szőlőt (stb) turmixolj le. Mehet bele dió, és aszalt szilva is.

Egy evőkanál mézet tegyél bele!!

Így elképesztően egészséges leszel, és koncentrálni is tudsz, energiád is lesz.

PRÓBÁLJÁTOK KI.
Feller_Peti
AZ ENERGIAITALOKAT MEG DOBJÁTOK KI A KUKÁBA.
MÁSRA ÚGY SEM VALÓ.
NKF
OK!Rendben.Utálom az energia szarokat mint a bűnt! Most akkor majd a brüsszeli genyók
mondanak meg mindent?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.