Olyan mértékben megugrottak a repülőutasok kárbejelentései, hogy a biztosítók már akár automatikusan is fizetnek a járatkésések miatt.

Mint az az elmúlt időszakban kiderült, sokórás késésekkel közlekedtek az utóbbi időben a repülőjáratok – az ebből fakadó gondok mostmár a biztosítókra is rászakadtak: nagyon sok az ehhez kapcsolódó kárbejelentés.

Azoknak, akik külföldre készülnek, érdemes ilyen biztosítást kötniük, mert ha sürgősségi kiadásokra van szükség, ebből kifizethetik, de asszisztenciát is lehet kérni, aki a kártérítést segít kieszközölni a légitársaságoknál. Van olyan biztosítás is, amely ilyen esetekben automatikusan fizet – tudatta a Bank360.hu.

Akár automatikusan perkálnak a biztosítók, olyan sok a repülőutas kárbejelentés

Komoly kártérítések járhatnak a sokórás repülőkésésekért – Fotó: pixabay

A reptéri problémák egyre nyilvánvalóbbak: az Allianznál is több lett az ilyen eset, a Generali csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosítónál (EUB) 25 százalékos esetszám-emelkedést vettek észre, növekedés van a Genertelnél is, míg az Unionnál arra számítanak, hogy az elmúlt napok eseményei miatt az ilyen jellegű kártérítési igények 1-2 héten belül tetőznek majd – tudatta a Bank360.hu.

A légi járatok törlése, késése esetén a légitársaságnak kötelessége kártérítést fizetni – emeli ki a biztosítók többsége.

Az utasok a 261/2004/EK rendelet szerinti kártalanítás lehetőségével élhetnek, ami – az út hosszától függően – 200-400-600 eurót jelenthet.

A 3 órát meghaladó késésnél a légitársaság köteles kártalanítani utasait, míg járattörlés esetén, vagy amennyiben az utas túlfoglalás miatt nem fér fel a gépre és erről írásos jegyzőkönyve van, feltéve, hogy a járat az EU – valamint Izland, Norvégia és Svájc – valamelyik repülőteréről indul, illetve, hogy az adott repülőjáratot az EU-ba vagy az említett három országba tartozó légitársaság üzemelteti.

Nem automatikus viszont a kártalanítás összegének kifizetése – ehhez az utasnak külön igényt kell benyújtania a légitársasághoz – mondta el Lengyel Márk, az EUB vezérigazgatója. Amennyiben a a légitársaság állítja, hogy rajta kívül álló ok – például a repülőtér hibája – miatt történt az esemény, s ezért nem köteles kártérítést fizetni, az utas nincs túl jó helyzetben, hiszen nehezen juthat olyan adatokhoz, amelyekkel ezt meg tudná cáfolni – írta meg a Bank360.hu.

Az utasbiztosítások viszont tudnak ilyen esetekben segíteni abban, hogy a biztosítók átveszik ezt a terhet az utastól – ők követelik a kártérítés összegét a légi cégektől.

Ilyen asszisztencia szolgáltatást több elérhető csomag, például az Union Repülő+ csomagja, lehet kérni az EUB-nél és a Genertelnél is Air Assistance csomagot.

Az Allianznál pedig olyan blokkláncon alapuló okosszerződést köthetnek az ügyfelek, amely automatikusan átutalja a kártérítés összegét, ha meghatározott időnél többet késik a gép, vagy törlik a járatot – írta a Bank360.hu.

A légitársaságtól elvárt kártérítés összegét általában jellemzően nem fizetik ki a biztosítók – de egyéb, tehát a késéssel, törléssel kapcsolatos kiadást vagy az extra költséget megtérítik – ilyen eset például, ha a gép másik repülőtéren száll le.

Ezen kiadásokat a legtöbb esetben számlával szükséges igazolni, melynek minden biztosítási csomagban van egy limitje – ez a késés időtartamától is változhat, általában 10 ezertől 50-60 ezer forintig terjed a visszaigényelhető összeg utasonként.Ezek magukba foglalják a sürgősségi vásárlások, például tisztálkodószerek, étel, ital, repülőtéri transzferek, taxi biztosítását.

Ugyancsak számla felmutatásával fizeti ki a biztosító a poggyászkésésből fakadó károkat. Ha nem jön meg időben a bőrönd és emiatt fogkefét, tiszta fehérneműt kell beszerezni, arról mindenképpen érdemes megőrizni a számlát, hiszen ilyenkor is fizetnek a biztosítók jellemzően néhány tízezer forintos limit erejéig.

Ha egyáltalán nem érkezik meg a poggyász, vagyis lopáskár történik, a biztosító akkor is fizet, ilyenkor magasabb a kártérítés összege: az Alfánál például 200-650 ezer forint között van, emellett, ha megsérül a bőrönd, annak a javítására szintén kérhető kártérítés.

Forrás: Bank360.hu
Fotó: pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.