A 2017-ben indult honvéd kadétprogram sikertörténet, már csaknem 10 ezer középiskolás vesz részt benne, 150 iskola kötött szerződést a Magyar Honvédséggel – jelentette ki a Honvédelmi Sportszövetség elnöke szerdán Szentesen.

Simicskó István: a honvéd kadétprogram sikertörténet
Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke nyilatkozik a közmédiának a harmadik alkalommal megszervezett búvár kadét tábor sajtónapján Szentesen, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred laktanyájában 2024. július 10-én. MTI/Lehoczky Péter

Simicskó István a harmadik alkalommal megszervezett búvár kadét tábor sajtónapján azt mondta, a hazájukat szerető fiatalok jelentik Magyarország jövőjét.

A 2015-ben indult honvédelmi táborok egyre népszerűbbek, ezekre mind több fiatal jelentkezik. Lebonyolításukat segíti a szövetség, emellett speciális képzéseket nyújtó táborokat is szervez. Ilyen a búvár-, ejtőernyős- vagy a pilótaképzés, illetve a komolyabb fizikai igénybevételt jelentő elite challange tábor – tudatta az elnök.

Ezeken a fiatalok olyan speciális képességeket szerezhetnek, melyet később a honvédségnél vagy a civil életben hasznosíthatnak – közölte a politikus.

Az elnök kifejtette, a II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred bázisa az ország egyetlen olyan létesítménye, amely katonai búvárképzést nyújt. Bár a fiatalok általában szabadidős tevékenység lehetőségét látják a búvárkodásban, ennek a sportnak mindig is volt katonai jelentősége. Előfordulnak olyan katasztrófahelyzetek, amikor szükség van a katonabúvárok szaktudására – tette hozzá.

Farkas Sándor (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a szentesi műszaki ezred búvárbázisa az országban egyedülálló. Egyre több olyan fiatal van, aki érdeklődik a búvárkodás iránt, a Szentesen megszerzett ismereteket, tudást később a fegyveres testületeknél, ipari búvárként vagy akár sportolás során is alkalmazhatják.

Az politikus bízik abban, a búvárbázist a jövőben – akár honvédelmi sportközpontként – fejleszteni tudják.

Debreczeni László, a program szakmai vezetője elmondta, a hétfőtől péntekig tartó táborba az ország minden részéről érkeztek a honvéd kadétprogramban résztvevő középiskolások. A 19 fiú és lány nem rendelkezett búvár alapképzettséggel, a vízbiztonság és úszástudás volt jelentkezési felvétel.

A fiatalok az elméleti alapok elsajátítását követően az alapoktól eljutnak odáig, hogy önállóan biztonsággal tudják kezelni a búvárfelszerelést. A hét folyamán legalább 20 órát töltenek a vízben, de emellett megismerkednek a műszaki ezred tevékenységével is – közölte a szakember.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Oszt mi leszel.ha nagy leszel kis kadét?Hát azt még nem döntötték el a tiszik!
jáger laszló
Bohóckodás az iskolákban!
csak ennyi
barátilag
J.L.
viccesvigságok
te vakló jóbb lenne ha hallgatnál vagy a távcsövedről vetesd le valakikkel a védőboritást hogy lásd is amit nézel mennél a szemorvoshoz aztán bujj a főurad sejhajába maki katona. ilyenekre kár a közpénzt kidobni. vagy ott vagy avagy nem felesleges vagy huzz nyugdijba .
viccesvigságok
sikertörténet mitől kicsi huszárunk páncélos szemléztél autósoktatóknak páv is kéne ha meg pszihhológiai ismeretek tudod? gondolod és mit fognak oktatni KRESZT úgyan hisz ők sem ismerik ezért ilyen a közlekedési morál. MESSZE KERÜLTÜNK A JÓLÉTI TÁRSADALOMTÓL EZÉRT A JÓLÉTI TÁRSADALOMBAN NYUGOTTAK AZ EMBEREK NEM ROHANAK OLVASD A NAPI HIREKET 3 AUTÓPÁLYA ESIK EL NAPONTA JA A ROHANÁSTOK ÁRA
Pusztai
ennél már csak a gazdaság, oktatás, egészségügy nagyobb siker.
ja és a születés számok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.