Mindenki számára világos, hogy Ukrajna NATO-tagsága továbbra sem jöhet szóba reálisan, ugyanis ez a közvetlen összetűzés veszélyével járna Oroszországgal – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Washingtonban.

Szijjártó Péter szétzúzta az ukránok álmait
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető a NATO-csúcstalálkozóról nyilatkozva "hatalmas ellentmondásról" számolt be, amelynek a kezelése fejtörést okoz mindenki számára, ugyanis "úgy próbálják Ukrajna számára a NATO-hoz való közeledést felvázolni, hogy eközben józan ésszel mindenki tudja, hogy az ország tagsága nem tud szóba jönni, nem jöhet egyszerűen szóba".

"Azaz most úgy kell körülírni ezt az egészet itt az elkövetkezendő két napban azoknak, akik nem tudnak erről őszintén beszélni, hogy úgy beszélnek az ukránok leendő NATO-tagságáról, mintha ők maguk úgy gondolnák, hogy az reális, miközben világos, hogy nem az"

- mondta.

"És ebből fakadnak az olyan megfogalmazások, amelyek mindenféle nyelvtani bravúrokat tartalmaznak a csúcs zárónyilatkozatában, mert gondoljunk csak bele, hogy ha Ukrajnát felvenné a NATO, akkor azzal gyakorlatilag egy folyamatos, nyílt és rendkívül veszélyes háborús fenyegetésben élnénk, mivel Ukrajna NATO-tagsága előrevetítené a NATO és Oroszország közvetlen összetűzését" – tette hozzá.

Majd leszögezte, hogy ezt nyilvánvalóan senki nem akarja, azonban a mainstream azt sugalmazza, hogy minél szorosabb együttműködésre van szükség.

"Ezért próbálnak olyan kifejezéseket találni, hogy Ukrajna jövője a NATO-ban van, továbbá hogy ez egy 'visszafordíthatatlan' folyamat, ami így persze jól hangzik, és az ukránok is tudnak rá otthon hivatkozni, de igazából nem jelenti természetesen az ukránok NATO-tagságát"

- fogalmazott.

Szijjártó Péter tudatta, hogy Magyarország csakis úgy volt hajlandó elfogadni az ülés zárónyilatkozatát, hogy abban szerepel: Ukrajna esetleges jövőbeli csatlakozásáról egyhangúsággal kell dönteni, minden egyes tagállamnak hozzá kell ehhez járulnia.

"Tehát Ukrajna NATO-ba történő meghívása most sem történik meg, a tagságról effektíve nem tud szó lenni. Persze mindenki a kommunikációban el fogja mondani, hogy ez mennyire fontos"

- emelte ki.

Majd azon kötelezettségvállalásra is kitért, amelynek értelmében a szövetségeseknek 2024-re a bruttó hazai termékük (GDP) legkevesebb két százalékára kellett emelniük a védelmi költségvetésüket, ennek 20 százalékát pedig a hadiipar és a hadsereg fejlesztésére kell fordítani.

Szavai szerint korábban így mérték, hogy ki a jó és megbízható szövetséges, hogy mennyivel járul hozzá a sajátján keresztül a szövetség biztonságához, hogy vesz részt a missziókban, mennyi pénzt költ erre.

"Mostanra megpróbálták áthangszerelni, a 'Ki a jó szövetséges?' kérdést, hogy azt úgy válaszoljuk meg, hogy aki sokat segít Ukrajnának. De Ukrajna nem is tagja a NATO-nak, és a NATO biztonsága sem azon múlik, hogy Ukrajna milyen erős, hanem hogy mi milyen erősek vagyunk"

- hangsúlyozta.

Aláhúzta, hogy a harminckét tagállamból a hivatalos tájékoztatás szerint jelenleg huszonhárom teljesíti a kétszázalékos célkitűzést (Magyarország immár harmadik éve), viszont a "felszínt kicsit megkaparva" látszik, hogy vannak, akik ebbe beleértik az Ukrajnának átadott fegyvereik értékét is, miközben az nem a szervezet kollektív biztonságát erősíti.

"Tehát ez is egyfajta képmutatás, miután a NATO ereje, a NATO védelmi képessége a saját erőnkön, és nem Ukrajna erején múlik, mert a NATO nem egy támadási szövetség, hanem védelmi szövetség, amely azért jött létre, hogy meg tudjuk védeni magunkat a külső támadásoktól"

- szögezte le.

Illetve emlékeztetett, hogy a két százalékon belüli 20 százalékos vállalás tekintetében hazánk a második helyen áll a NATO-ban, hiszen Magyarország a védelmi büdzséje 48 százalékát haderőfejlesztésre és a védelmi ipar fejlesztésére fordítja.

"Hogy ki a megbízható szövetséges, a jó szövetséges, s ki mennyit tesz hozzá a NATO biztonságához, a kollektív védelem garanciájához, azt azért így kell lemérni, nem politikai pamfletek meg nyilatkozatok terén"

- vélekedett.

A miniszter végül kiemelte, hogy Magyarország megbízható szövetségesként továbbra is arra fókuszál, hogy a NATO erős legyen, és ne sodródjon bele az ukrajnai háborúra.

Majd utóbbi szempontból veszélyesnek nevezte azt az elfogadásra váró döntést, amelynek értelmében a szövetség Ukrajnát támogató missziót indít a fegyverszállítások és a katonai kiképzés koordinálására.

"Itt egyértelmű megállapodást kötöttünk, a mostani főtitkár és a leendő is vállalta, hogy ezt önmagára nézve is kötelezőnek tekinti: magyar katona ilyen műveletben nem vesz részt, Magyarország területét ilyen műveletekre nem használhatják, magyar költségvetési forrást erre nem fordíthatnak"

- sorolta.

Illetve Magyarország kimarad az Ukrajna számára létrehozott hosszú távú finanszírozási alapból is. "És nem csak azért tartom ezt veszélyesnek, mert borzasztó sok pénzről van szó, hanem a szemlélet miatt is. Tehát ha valaki hosszú távú finanszírozási tervet állít fel egy háború esetében, abból az következik, hogy arra gondol, hogy az hosszan fog tartani, és itt ez a probléma" – mondta.

Forrás: MTI

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Ez a kitüntetett oroszcsicska mit keres egyáltalán a NATO tanácskozásán? Élő közvetítéssel továbbít mindent Lavor haverjának!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Ez a kitüntetett oroszcsicska mit keres egyáltalán a NATO tanácskozásán? Élő közvetítéssel továbbít mindent Lavor haverjának!
Nanya
Igaza van kedves keresztanyám. Hitvány egy ócska pali ez a peti.
Terka néném meg azt mondta: legszívesebben kinyalatná vele a nyeles téli bugyogóját.
Köztudott az utcában,hogy Terka néni úgy utálja a fürdővizet ,mint a harmadnapos bablevest.
lampa laz
Ezért rendelte őket lábhoz putyin. Minden oroszok cárja kiadta nekik az ukázt a NATO-val és az Eu-val szemben is, az elkövetkező 6 hónapra.
Yoda69
Nyugi szijrago, a háború nem fog örökké tartani. Így vagy úgy de vége lesz. Ha a jobbik esetben az ukranok nyernek, akkor Ukrajna EU és NATO tag lesz függetlenül attól hogy és a zsirtaho mit akartok. Abba bele se merek gondolni hogy puttyant nyer.
RonaGyuri
szerinted! és kit érdekel a te hülyeséged?? =))
Nanya
@Eladott Ország: Kár lenne cifrázni a homlok mintát!
Csak egy PONT ,oszt jónapot !
rücsü41
A cikkben leírtak szerint, ha az megfelel annak amit Szíjgyártó mondott, akkor legalább kétféle szuverenitás van,Van egy fajta a miénk, amit senki és semmi nem korlátozhat, nem mondhatják meg nekünk hogy melyik szövetségbe léphetünk be, és van az ukránoké, akik semmiképpen nem dönthetnek úgy ahogy akarnak, ahogy például mi, mert ott van mellettük a nagy orosz medve, aki megtiltja nekik, hogy számukra nem kedvező katonai szövetségbe az ukránok belépjenek.Ugye így gondolod Szíjgyártó uram?Szerencse hogy nem vagyunk egy pár száz kilométerre keletre, mert akkor már mi sem gondolkodhatnánk azon,hogy a NATO tagjai legyünk és maradjunk, megmondanák nekünk is az oroszok hogy mit csináljunk.Ej de szép dolog ez a szuverenitás!
csak úgy....
pötyi, ti havonta 200 csecsemö és a szüleik álmát zúzzátok össze , ennek nem lesz jó vége,hogy ti csak zúzni és rombolni tudtok ,no meg keleti segget nyalni érdemrendér...
namihami
Fideszes politikus régóta nem zúz, zúzhat komoly tárgyalást. Semmibe veszik.
A mi vezetőinket már csak keleten fogadják (máshol már csak ritka kivétellel), bár az ott ugyancsak lenézik és csak cselédnek veszik és úgy is viselkednek vele.
verőce21
Az a jó szövetséges, aki sokat segít Ukrajnának...? :)
viccesvigságok
te meg ennek örülsz lesz ám nagy pofáraesésetek tudd nem minden tejföl ami annak látszik. kerti törpe leszel olyan giccsesen festett.
viccesvigságok
akkor mit is kekeckedtetek SVÉDORSZÁGGAL??? hab van a fejedben vagy káposztalé?
Géza
Az ukrán gyilkosok, meg a kis zsidó hülyegyerek vezetőjük álma az oroszok legyilkolása.
csak úgy....
@csak úgy...: a ruszkik frankón átverték az indiai vendégmunkásaikat, besorozták öket és irány ukrajna!
justhpeter
Ennek a Toporzékmanónak teljesen elmentek otthonról. Sem ő, sem a gazdaállata nem tiszta fialás.
surdilloFUJT
@Géza: idióta faxkalap,orbánputyin csicska!!!
Géza
@surdilloFUJT: Eljön a nap, amikor a hungarofób hordát Afrikába tesszük ki. Ott keressétek az igazságotok, retkes!
Dr. Proktor
Remélem kiderül egyszer hogy kik vannak Putyin és kik vannak az FSZB fizetési listáján!
Ha egy vízimadár úgy néz ki mint egy kacsa, úgy hápog mint egy kacsa, akkor a kakadu mi?
Szegény Dzsoni és Árnika
Ha meghal Orbán egy balesetben, ennek a csirkefejű gecinek is vele kell halnia!
Akarod, hogy balesetnek látszódjon? (ha nem akarod, nem kell)
NKF
Hiába minden balos,balfaszoknak semmi sem jó!
kereső
Ehhez képest tegnap mehszületett a NATO nyilatkozat, hogy Ukrajna NATO csatlakozása visszafordithatatlan folyamat, amelyt orbán is aláirt. Druzsba pjotr mit csinálsz te New Yorkban a nato csúcs alatt?
Csizmás Kond
...nem az álmaikat rúgja szét, hanem amerika által szorgalmazott hazugságokat...ugyanis csak a hülye nem tudja hogy háborúban álló féllel a mai NATO törvények szerint nem szabad felvételi megállapodást kötni...a többi meg részrehajló szar duma.
Maxipocak
@Csizmás Kond: Megint hazudsz fideszgeci. Tag ugyan nem lehet, de a társulási szerződést semmi nem zárja ki. Mindazonáltal putyin fasza milyen a szádban, ruszkibérenc fideszgeci?
Csizmás Kond
@Maxipocak: ...na megint mi van dagi ,...ráolvad az agyadra a hájad ?
Dr. Proktor
Lavrov ha ránéz a fenti képen csücsörgő szájra, már elő is veszi...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.