A forróság egyelőre még velünk marad, legalábbis ami a következő napok időjárását illeti. Így nincs más hátra, fel kell készülnünk az ezzel való együttélésre. Az alábbiakban hozunk néhány praktikát a meleggel szemben. 

1. Éjszakai kereszthuzat

Nyissuk ki otthonunk két ellentétes oldalán lévő ablakait, hogy ösztönözzük a légáramlást. Ezáltal kiengedjük a megrekedt meleg levegőt, és beengedjük a hűvösebbet. Ez főként éjszaka vagy korai reggel órákban célszerű, amikor a külső levegő hőmérséklete alacsonyabb, mint a benti. Lakásokban, ahol csak egyik oldalon vannak ablakok, ajtók nyitogatásával és ventilátor használatával javítható a helyzet. Ne támasszuk ki a folyosókon lévő ajtókat, mivel ezek tűzbiztonsági okokból fontosak.

Tippek forróság és hőguta ellen – Így élhetjük túl a legdurvább napokat

2. Sötétítő függönyöket be

A nap legmelegebb óráiban jobb, ha zárva tartjuk az ablakokat és lehúzzuk a redőnyöket vagy függönyöket. Különösen azon az oldalon, ahol éppen süt a nap, hiszen onnan jön az igazi forróság. A mediterrán országokban a házakat már úgy építik, hogy visszaverjék a hőt– például agyagcserép tetőkkel és fehérre meszelt falakkal látják el őket. Gyakori, hogy kisebb ablakokat építenek, különösen az épület keleti és nyugati oldalán, hogy minél kevesebb közvetlen napfény juthasson be.

A cikk további részét a Nuus.hu oldalán tudja elolvasni. 

Forrás: Nuus

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.