A korábban elnyert pályázati forrást kiegészítve 1,3 milliárd forinttal támogatja a kormány a szegedi gyermeksebészet felújítását, így összesen 3,2 milliárd forintból egyebek mellett két panelműtőt és egy hatágyas őrzőt hoznak létre – tájékoztatta Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.

Több, mint egy milliárdot kapott ez a város az államtól – Elképesztő, mire költik a pénzt

Fotó: Pixabay

A közlemény szerint 1,3 milliárd forint összegű támogatást biztosít a kormány az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ gyermeksebészeti blokkjának felújítására. Ezzel – a 2016-ben elnyert 1,9 milliárd forintos pályázati támogatást kiegészítve – 3,2 milliárd forintra nőtt a 21. századi gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai centrum kialakítására fordítható összeg.

A megítélt állami forrás lehetővé teszi, hogy az SZTE klinikai központjának gyermeksebészeti műtői és a hozzájuk tartozó ellátóhely megfeleljenek az időközben szigorodó, a kor technológiai lehetőségeinek beépítését elváró feltételeknek – írták

A várhatóan 2025 közepére elkészülő beruházással megszűnik az a helyzet, amely miatt a gyermeksebészeti betegeket a központi sebészeti műtőkben látják el. Az átmeneti időszakban az "Újklinikán" jelöltek ki egy műtőt és egy önálló gyermekébredőt a megoperált gyermekeknek, akiket az épületek között az egyetem belső betegszállító mentőjárművei visznek.

Idézik a közleményben Rovó László rektort, aki hangsúlyozta, az SZTE gyermekklinikája alkotja a dél-alföldi gyermekellátás gerincét. Az intézményben többi között minimális invazív sebészeti eljárásokat és modern gyermektraumatológiai ellátást tudnak biztosítani.

Fendler Judit, az SZTE kancellárja úgy fogalmazott, a megítélt összeg lehetővé teszi, hogy a dél-alföldi régió gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ellátása továbbra is a Klebelsberg Kuno által száz éve felépíttetett klinikaépületben, de 21. századi körülmények között történjen. A régió csaknem negyedmillió gyermeke baleset vagy műtéti beavatkozás esetén biztonságos és a szakszerű ellátást kap.

A beruházásra adott 1,3 milliárd forint összeg biztosítja, hogy a gyermekklinikán olyan műtőblokkot alakítsanak ki, amely megfelel az élenjáró szakmai, technológiai és kórházhigiéniai elvárásoknak. A felújítás két új műtőt, a hozzájuk tartozó őrző-intenzív részleget és a gyermeksebészeti osztályt foglalja magában.

Az új műtőblokkal és a korábban beszerzett eszközökkel a Dél-Alföldön csaknem negyedmillió, 0-18 év közötti gyermek progresszív III-as szintű gyermeksebészeti, gyermek traumatológiai, gyermekonkológiai, neonatológiai sebészeti és gyermeksürgősségi ellátása oldódik meg. A modernizált gyermeksebészet megfelelő hátteret jelent majd az országban másodikként létrehozandó országos politraumacentrum feladatainak ellátásához is – áll a közleményben.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@verőce21: látom, tegnap este is bevedeltél! :) - nálad nehéz eldönteni,hogy a dicsekvési,hazudozási ,fellenzösködési,tudálékoskodási vágyaid vagy a dagi iránt érzett szerelmed e a nagyobb!
verőce21
@csak úgy...: Szakvéleményt olvashattál, te mafla...!
csak úgy....
@verőce21: hát persze..., egy bebaszott kódis fellengzös agymenéseit ! :)
verőce21
@csak úgy...: a szöveged egy fellengzős elmebetegre vall! :)
csak úgy....
@verőce21: erölködj bátran te fellengzös, nincstelen kuka bohóc ,csak be ne csinálj a pelusodba! :)
verőce21
@csak úgy...: a szöveged egy fellengzős elmebetegre vall! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.