Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Nagy a baj a földeken – Kinyírja az aszály ezeket a növényeket

Fotó: 123rf.com

Azt írták: esőre a következő hét végéig kicsi az esély, csak elszórt záporok alakulhatnak ki. A forróság tovább fokozódik, mérséklődés majd a jövő hét második felében lehet.

Múlt héten csak foltokban hullott 10 millimétert meghaladó csapadék, az ország döntő része teljesen szárazon maradt. A harmincnapos csapadékösszeg egyre kisebb területen, inkább csak északkeleten mutat többletet az átlaghoz képest, az ország nagyobb részén 20-60 milliméteres a hiány.

A felső 50 centis talajréteg országszerte egyre szárazabb, a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros-Körös-közének nyugati felén már kritikusan száraz.

A legsúlyosabb aszályhelyzet jelenleg a Duna-Tisza közén, és Szentes-Orosháza-Hódmezővásárhely térségében van – mutattak rá.

A hőmérséklet csúcsértéke az elmúlt hét közepe óta egyre emelkedett, a hét végre megérkezett az idei harmadik hőhullám, amely elég tartósnak ígérkezik.

A vegetáció, így az ültetett növények is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések aratása még zajlik, ehhez kedvez az időjárás.

A napraforgó és a kukorica virágzik, most igénylik a legtöbb nedvességet, a talaj azonban egyre jobban kiszárad. A legnagyobb gond a Duna-Tisza és a Maros-Körös közén van. Az ország mintegy harmadán azonban még elegendő nedvességet tartalmaz a talaj az optimális fejlődéshez.

A levélnedvesség időtartama csak kisebb foltokban haladta meg egy-egy nap az öt órát, a gombás megbetegedések kialakulását ez a száraz, meleg idő nem támogatta – áll az elemzésben.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Kéne oda is 1-2 a akkumlátorgyár...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.