Kiderült, melyek a főváros legdivatosabb utcái és mennyire fogynak ezeken a budapesti helyeken az eladó lakások – no meg mennyiért.

Legyen szó bármilyen méretű településről, mindenütt megvannak a kultikus helyszínek, ahol szívesen töltik idejüket a lakók vagy éppen a turisták.

A pénzcentrum.hu Budapest 10 legdivatosabb utcáját gyűjtötte csokorba, ahol enyhén szólva nem aprópénzért lehet lakáshoz jutni.

Igencsak népszerűnek számít a fővárosban például a Nagymező utca, a Király utca és a Kazinczy utca éttermeivel, szórakozóhelyeivel és romkocsmáival; az újhullámos kávézókkal, galériákkal, éttermekkel ellátott újbudai Bartók Béla út, de változatlanul sikere van az Andrássy útnak vagy éppen a hangulatos, keserédes történelmi emlékeket őrző Pozsonyi útnak is – tudatta a penzcentrum.hu.

Elképesztő árakon veszik a lakásokat a legdrágább utcákban Budapesten

Elképesztő árakon lehet hozzájutni lakásokhoz egy-egy divatos budapesti utcában – Fotó: pixabay

A lakásvásárlások kapcsán az Otthon Centrum szakembere elmondta: nem könnyű feladat a népszerűség mérése, hiszen az adás-vételek száma korrelál az adott földrajzi egységben elérhető ingatlanok számával. A nagyobb számú tranzakció ott lehet jellemző, ahol sokan élnek vagy sokan költöznek oda és nagyobb a kínálat.

Ez alapján az ár is lehet egyfajta értékmérő, hiszen ahol sokan keresnek ingatlant és kevesen adnak el lakást, ott magasabb az ár és nevezhetjük „jó helynek” a helyszínt.

Persze, kérdés, hogy tényleg a legdrágább környékek-e a legnépszerűbbek, vagy csupán az a helyzet, hogy kevés a piacon megjelenő kínálat és nagy a kereslet.

A lista összeállításánál a szakértők abból indultak ki, hogy ahol növekszik a kereslet, az kedvelt helyszínnek számít – ezért a legdrágább területeket, utcákat vették alapul a Top 10 lista kialakításához – írta meg a penzcentrum.hu.

A Duna House június havi „barométere” alapján 19 százalékos népszerűséggel a XIII. kerület vezette a fővárosi kerületek sorát.

Nem lett ezúttal dobogós a népszerű II. és XI. kerület, Erzsébetváros lett a második a befektetők körében 15,9 százalékkal, a harmadik pedig Zugló. Fontos kiemelni, hogy a XIII. kerület annak is köszönheti előkelő helyét, hogy ebben a kerületben nagy számban épülnek és elérhetőek új lakások – írta a penzcentrum.hu.

A külső pesti kerületekre inkább az elvándorlás jellemző – vagyis több, aki elköltözik, mint aki beköltözik – mondta a szakértő.

Ami az utcákat illeti, a fiatalok hagyományosan inkább a belvárost preferálják, csakúgy, mint a külföldiek. A kisgyermekes családok vagy gyerekvállalás előtt állók elsősorban a kertvárosi részeket keresik, gyakran választják a külső kerületeket vagy az agglomerációt. Az idősebbek a csendet és a zöld környezetet keresik, illetve a minőségi váltás lehetőségét. Utóbbiak szívesen vásárolnak lakást Budán, magasabb presztízsű környékeken – tudatta a penzcentrum.hu.

Hogy melyek a legdrágább utcák?

Egyértelműen visszatért a főváros budai és pesti városrészeinek különbsége, azzal a mintázattal, hogy a drágább utcák egyértelműen Budán vannak

– árulta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az Otthon Centrum aktuális tapasztalatai is azt mutatják, hogy a legtöbb budai kerület téglalakások terén még a belvárost is túlszárnyalja az árakat illetően: az I., a II, a III., a XI. és a XII. kerületben egyaránt 1,1-1,3 millió forint volt a fajlagos átlagár. Ezt az árszintet pedig csak az V. és a már említett XIII. kerület volt képes megközelíteni – írta meg a penzcentrum.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai azt mutatják, hogy a listán 2022-ben négyzetméterárak tekintetében a főváros legdrágább utcája a XII. kerületi Költő utca volt: itt 2,5 millió forintba került ebben az évben az ingatlanok átlagos négyzetméterára, míg a legolcsóbbnak a X. kerületi Hős utca számított, 223 ezer Ft/négyzetméteres átlagárral.

A 2022-es KSH adatok alapján az alábbi toplistát állították össze, utca, átlagos négyzetméterár-ezer forint/négyzetméter alapján.

XII. kerület, Költő utca: 2293

V. kerület, Vécsey utca: 2259

I. kerület, Orom utca: 2181

II. kerület, Cserje utca: 1977

XII. kerület, Dobsinai utca: 1909

V. kerület, Aulich utca: 1778

I. kerület, Úri utca: 1767

V. kerület, József nádor tér: 1737

II. kerület, Szemlőhegy utca: 1713

II. kerület Lepke utca: 1691

Ezzel szemben az ingatlan.com 2023-as adatai az alábbiak szerint alakultak szintén utca, átlagos négyzetméterár-ezer forint/négyzetméter tekintetében.

II. kerület, Józsefhegyi utca: 2073

II. kerület, Vérhalom utca: 2070

I. kerület, Márvány utca: 2002

II. kerület, Lotz Károly utca: 1856

XII. kerület, Dolgos utca: 1848

XIII. kerület, Marina sétány: 1723

XI. kerület, Hosszúréti utca: 1659

II. kerület, Szemlőhegy utca: 1657

II. kerület, Rózsahegy utca: 1646

XI. kerület, Pálinkás Antal utca: 1643.

Benedikt Károly a Duna House marketing és PR vezetője megjegyezte: egy adott területen akár 10-20 százalékos négyzetméterárbéli különbségek is megfigyelhetők, attól függően, hogy egy adott ingatlan, amelyet eladásra kínálnak, mely részen helyezkedik el – írta meg a penzcentrum.hu.

Forrás: penzcentrum.hu
Fotó: pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Nem zavarom a köreiket
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.