A Publicus Intézet Sólyom Lászlóval foglalkozó kutatásának 2008. októberi, és jelenlegi adatait összehasonlítva az látszik, hogy tavaly október óta többen lettek, akik inkább megosztó személyiségnek látják a köztársasági elnököt: 40-ről 47 százalékra nőtt arányuk. Ezzel szemben csak 31% vélekedik úgy, hogy a köztársasági elnök megnyilvánulásaival egységet teremt, derül ki az aktuális kutatás eredményeiből. Határozottan megosztott ugyanakkor a társadalom abban a kérdésben, hogy vajon a köztársasági elnök a pártpolitikába belefolyó vagy inkább pártok felett álló intézményként működik-e; tíz megkérdezettből négy az előbbi, négy pedig az utóbbi állásponton van. De mivel a pártpreferencia egyértelműen meghatározza, hogy valaki pártpolitikusként vagy pártok felettiként tekint-e Sólyom Lászlóra (szocialista szavazók előbbi, míg a Fidesz szavazói utóbbi véleményt osztják), ezért leszögezhető, hogy a pártok felettiség étoszát nem sikerült Sólyomnak betöltenie. A kutatásból az is kiderül, hogy Sólyom Lászlót legtöbben elsősorban a Fidesz jelöltjeként tudják elképzelni; érdekes, hogy még a Fidesz szavazói is elsősorban saját pártjuk politikusaként tudnának rá tekinteni. De nagy a bizonytalanok aránya is, illetve azoké, akik egyik párt élén sem tudják Sólyom Lászlót elképzelni. A megkérdezettek közel fele (45%) szerint a kérdések, amelyekben Sólyom László eddig megnyilvánult, egytől egyig fontosak voltak. De ugyanennyien azt is gondolják, hogy voltak olyan fontos ügyek, amelyekben a köztársasági elnöknek meg kellett volna szólalnia, ám nem tette meg. Figyelemre méltó, hogy az elmúlt fél évben, a Fidesz szavazóinak körében jelentősen, mintegy 11 százalékkal nőtt azok aránya, akik szintén kifogásolják, hogy egy-egy kérdésben a köztársasági elnök nem szólalt meg. Világosan látszik, hogy tavaly október óta valamivel többen gondolják, hogy Sólyom László inkább megosztó személyiség, semmint egységet teremtő. Míg tavaly 10 emberből csak 4-en (40%) gondolták, hogy inkább megoszt, jelenleg 10-ből 5-en vélekednek így. Azok aránya nem változott, akik egységteremtőnek látják inkább (31%). Pártszimpátia alapján nincs különösebb elmozdulás: a Fidesz szavazói inkább egységteremtőnek, míg a szocialista szavazók inkább megosztónak tartják, jóllehet utóbbiak most már egyértelműbben: míg korábban 10 MSZP-szavazóból 6 látta megosztónak Sólyom Lászlót, ma ez az arány rosszabb, és 10 szocialistából már 8 tartja annak. A pártosság tehát erős tényező Sólyom László megítélésénél, ami már önmagában is azt jelzi, hogy nem sikerült áthidalnia a két tábor közötti távolságot.

Forrás: publicus.hu
Feltöltő: szusi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

grti7336
Sólyom László rendkívül önző, akaratos ember, akit csak a saját- nermzetinek vélt- céljainak elérése érdekel. Ezek után
minden esetben csodálkozását fejezi ki, ha tükröt tartanak elé. Ebből az a következtetés vonható le, hogy helyes önértékelése hiányos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.