Az világos, hogy az európai választások a legkevésbé sem arról szólnak, hogy mi a csodának küld egy ország képviselőket az európai parlamentbe. A választók leginkább arra használják az ötévente adódó lehetőséget, hogy furkósbottal jó nagyot üssenek az éppen regnáló kormány fejére. Így van ez minden európai országban. Nem állítom, hogy némely kormány ezt nem érdemli meg, a baj csak az, hogy közben elsikkad egy sor fontos szempont. Sokan azt sem veszik észre, hogy saját országuk érdekérvényesítése az európai politikában milyen sorsra jut.

Az Európai Parlamentben négy mérvadó frakció van, s ezekben csak egynél lett jelentős képviseletünk. A liberálisokból kiszorultunk, (korábban két képviselőnk volt, most egy sincs) a szocialistáknál a margóra kerültünk, (a korábbi kilencfős delegáció helyett négyfős delegációnk lett) a zöld frakcióban ezúttal sem vagyunk jelen, egyedül a Néppártban képviseltetjük magunkat a korábbinál nagyobb mértékben. Itt egy mandátummal nőtt a pozíciónk, tizenháromról tizennégyre, ami nem ellensúlyozza jelentős gyengülésünket, illetve jelenlétünk hiányát a többi frakcióban.

Aki ismeri az Európai Parlamentet, az tudja, hogy a Jobbik képviselői a mértékadó frakciók támogatása nélkül semmire nem mennek. Szavazataik de facto elvesztek a nemzeti érdekérvényesítés szempontjából. Az Európai Parlament mindig is nagyon határozottan lépett fel a szélsőjobboldali politikai csoportokkal szemben, és kiközösítette őket. Ha a Jobbik a függetlenek közé ülne, akkor sem járna jobban, mert ők sem jutnak megszólalási lehetőséghez, s ha néha igen, beszédeiket nem közvetíti senki.

A szélsőjobboldali összefogás soha nem volt sikeres az európai parlamentben. Amikor legutóbb a Mussolini unoka, Alessandra Mussolini az Olaszországban letelepedő román cigányokat szidta, a Nagy Románia Párt képviselői úgy kiléptek a nemzeti radikális frakcióból, hogy az menten meg is szűnt.

A nagy országok nemzeti érdekérvényesítő képessége éppen számbeli fölényük miatt nem csorbul. Nekünk, kicsiknek ezért nem lett volna szabad bevinni a hazai belpolitikai érdekeket az EP-választásba, mert ezzel egy fontos nemzetközi intézményben öt évre lépéshátrányba kényszerültünk. Nemzeti érdekképviseletünk gyengült, nemzetközi jelenlétünk súlya csökkent annak következtében, hogy a belpolitika lett úrrá az európai választáson, és persze amiatt is, hogy a választók olyan keveset tudnak az európai parlament működéséről, ami a politika és a sajtó közös bűne. Hát itt tartunk most.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
OKOS
EP nem EP de választás volt.
Megmérettek, és könnyűnek találtattak.
Mint Európában mint itthon nem kér önökből a nép az istenadta.
Nem kell több hazugság nem kell több mézesmadzag.
Valós dolgokat akarunk.
bakokati
" Nekünk, kicsiknek ezért nem lett volna szabad bevinni a hazai belpolitikai érdekeket az EP-választásba, mert ezzel egy fontos nemzetközi intézményben öt évre lépéshátrányba kényszerültünk "
Talán azért vitték be a kisországok választópolgárai ezeket az ún. érzelmeket, az úrnák elé, mert nincs más módja annak, hogy kifejezzék elégedetlenségüket, az aktuális nemzet kormányával szemben. Elöször a belpolitikában kell rendet tenni és karöltve a nemzetközi szintéren is. Nem kell állandóan bünbakot keresni, mert könnyü olyan álca mögé bújni, mint politika és sajtó, ami minden kétséget kizáróan sok jót és rosszat tesz. Jobb lenne, talán önvizsgálatot tenni és a házunk táján söpörni, felvállalni, azt amit tett a párt.... Erre felé kellene tartani !
ugyeugye
nekem csak egy kérdésem van. milyen lépéshátrányba kerültünk?
1951
Sajnos, a mi társadalmunk még nem elég érett arra, hogy valamire, csak arra ,hogy valami ellen szavazzon.Igy megy ez már 20 éve, csak ennek is azok isszák meg a levét,akik okosabbak, de nincsenek elég sokan.Nálunk még mindig a "birka szindróma" érvényesül, ami nem más,mint hogy egy elkezdi és a többi megy utána!!
grti7336
Kénytelen vagyok az üggyel kapcsolatban a külön véleményemet közölni. Teljesen felesleges volt kidobni megint néhány milliárdot erre az Eu-s szavazásra. Inkább azt csinálnám, hogy a magyar parlamenti és az Eu- szavazást együtt tartanám meg.
Az úgynevezett vélemény- nyilvánító népszavazásokkal rengeteg pénzt pocsékolt el az ország. A 2008-as szociális népszavazást sem kellett volna megtartani, mert költségvetéssel kapcsolatos volt a kérdés.
Azt sem lehet tudni, hogy milyen okból ? az alkotmánybíróság jogosnak tartotta a kezdeményezést.
Ez az egész egy operett ország.
polivinilclorid
Ezek a mellédumálás nagymesterei! A jobbikkal takaróznak,ijesztgetnek,pedig a Lévai is ott van az E.P.-ben,Ő vajon mit csinált idáig?Recepteket irt a főzőcske okosan-ba!
Egyébként a komcsik mivel jobbak a jobbiknál?
reallatas
T. Dr.-nő a cikke tele van nagyon fura módon magyarázható kontraszttal, persze lehet, hogy az én szövegértésémmel van probléma.
MaxGraf
Lévai. Tudod mit? Várjuk ki a végét.Még el sem jutottak a Jobbikos képviselök Brüsszelbe de te már tudod elöre,hogy mi lesz egy év múlva....
menasagh
Az biztos, hogy nincs sehol kolbászból a kerítés, és ha valaki beverekedte magát az EU parlamentbe, akkor nem várja, hogy ott csak rá vártak, hanem harcoljon magának helyet, megbecsülést és tiszteletet...akkor majd nem fognak átnézni rajta.
Calvin
Nem lesz ott gond! A Jobbikról fel sem tételezték a nagy pártok hogy kiüti a szadeszt és a Ibolyáékat. Pofára is esett mind a kettő! Ha így van ahogy Lévai Katalin írja, akkor nagyon manipulatív elvek irányítják ma a világot! Éppen ideje hogy valaki az asztalra csapjon az EP-ben!
Méry
Lévai Katalin próbálkozhatna tenyérjóslással is,talán abban nagyobb sikere lenne!Mert az EP-beli ténykedése könnyen feledhető lesz,igaz egy fecske nem csinál nyarat.A Jobbik 3 fővel van jelen,ez sem sok ugyan,de végül is nem a létszám a döntő,hanem a tényleges munka.Az EU tudomásul veszi,hogy egyik tagállamában így döntött a nép,hogy ilyen összetételben küld képviselőket.Csak a néppárt frakcióban lehet országunk érdekeit jól képviselni?
zümm
Teljesen egyet értek Lévai Katalinnal, aki a témában sok-sok cikket és könyvet írt már korábban is, és az EP-ben eltöltött munkája tapasztalataiból nyilatkozik, mert nem csak a két ország között, hanem a civilek és a szakma között is megteremtett egy közvetítő szerepet. AZ EP-ben nem oszlik meg ennyire a bal-és jobboldal, mint hazánkban, mert közös szakmai munka folyik, a szélsőjobbal viszont senki nem fog kezet ott sem. Sajnos, egy magyar civilnek még mindig lila köd az Európai Parlamenti munka, és az Európa más országaiban érvényes EP választásokról kb. semmit nem tudnak, a belső aktuálpolitikai érzelmek hajtják őket az EP lista választáskor is, sokszor anélkül, hogy akár a magyarországi pártok programjait részletesen ismernék. Megdöbbentő egy borsodi cigány nővel készített interjú, aki kifejti, azért szavazott a Jobbikra, mert úgy gondolja, ők jobban fogják támogatni a cigányokat.
Dicséretes, hogy a lelkes hozzászólók így kiállnak Morvai Krisztáért, de számára csak eszköz a sok szavazat a magasabb pozícióhoz.
Calvin
Kedves vargaberna!

A Jobbikban is vannak értelmiségiek, akik nem fegyverrel vívják ki amit akarnak! Alkalmazkodó képesség és intelligencia a Jobbikban is megtalálható, ami emberi tulajdonság mint tudjuk. Tökéletes ember és párt sem létezik,de vannak olyan élethelyzetek amikor az embernek el kell gondolkodnia azon saját mércéje szerint, hogy mit lát éppen helyesnek, ha kell tiltakozik kézzel lábbal.
Lévai Katalin is a saját előrehaladását tekinti fő célnak az életben. Neki szabad mert ékesen szólal meg? Kúltur emberként mutatkozik a médiában, a könyveinek a tartalmát ecseteli több adáson keresztül. Szerintem
ez nem oldja meg a lényeget,(az ország problémáját).
Őt ugyanis ezért küldték az emberek az EP-be!
zümm
Ha Lévai Katalin csak az előrejutását nézné, most, hogy nem politikus, miért jelentetne meg politikai cikkeket, hiszen semmi érdeke nem fűzi hozzá, pláne, hogy a maszop a 11. helyre tette. Lévai évtizedek óta ugyanezeket mondja, a helyzetek változhatnak körülötte, de a meggyőződéséért mindig kiáll.
Calvin
Elfogadom a választ, de Morvai Krisztinát sem úgy ismertük meg aki könnyen feladja a terveit. Hát igen a NŐK! Lévaihoz
képest Morvai egy igazi amazon!
zümm
Na igen, de Morvai Kriszta tizenöt éve még pont az ellenkezőjét mondta a dolgoknak, igaz, ugyanolyan vehemenciával ...
Csubaka
Azért az Európai unióban zajló történéseknek vagy egy nagyon fontos irányvonala, amit semmiképpen nem neveznék esély érvényesítésnek. Tejlesen parlagi módon úgy fogalmazhatnám, hogy a benyalás magasiskolája az EU. A régi nagy tagok diktálnak, adják, veszik, viszik a piacokat, a kicsik pedig egymáson át gázolva marakodnak az odavetett, megmaradt koncokon. Olvasom a statisztikákat és megdöbbent hogy (néhány kivételtől eltekintve) egyetlen menő EU-s képviselőnknek nem esett még le, hogy az országnak ezerszer többe került a csatlakozás mint ami "haszonnal" az járt. Ergo, akkor miféle érdek érvényesítésért is küzdenek ott kint, itthon vehemensnek láttatott energiával? A semmiért! A ragyogó EU-s fizetésekért.
És még egy aprócska szösszenet. Ahhoz, hogy az EU.ban valaki jól tudjon helyezkedni, elsősorban az kell, hogy idehaza úgy helyezkedjen, hogy a választópolgárok tömegei megbízzanak benne (bennük,pártokban) és elhiggyék, hogy Brüsszelben is a valós érdekeinket fogják képviselni, nem pedig azt amit az eupuhány megélhetési politikusok látni szeretnének belőlünk. Lesz az EU-ban is átalakulás kedves Katalin elég rendesen és nem is olyan sokára!
Egyébként sem tagja az EU-nak minden európai állam, mégsem szűntek meg létezni. Sőt! Van ahol lényegesen kisebb hatása is volt a globalizáció következményeként kialakult gazdasági válságnak.
reallatas
@vargaberna: /tegnap, 1446/ Talán igen, nyilván megfoghatóan valódi amit mond, de az utolsó mondatodban leírtakhoz, gondolod a többieket a feltétlen magasztos hazaszeretet vezérli csupán? Naivitás lenne azt hinni!
catroot
@vargaberna: "Dicséretes, hogy a lelkes hozzászólók így kiállnak Morvai Krisztáért, de számára csak eszköz a sok szavazat a magasabb pozícióhoz."

Mert a többi párt számára a választó az micsoda?
gondolkodo
@vargaberna: Mi a megdőbbentő abban, hogy a cigánynő arra szavaz, aki elvárása szerint több segély ad majd Neki?
A nyugdíjasok arra szavazunk, aki nem akar elvenni abból, amiért már megdolgoztunk, a 18 évesek arra szavaznak, aki tényleges ingyenes felsőoktatást ígér és így tovább!
Megdöbbentő az lenne, ha nem így történnék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.