Az EU két országa, Nagy-Britannia és Magyarország büszkélkedhet azzal, hogy szembeszállt a költségvetési fegyelmen, az inflációellenes központi banki politikán és a gazdaságba történő korlátozott kormányzati beavatkozáson alapuló uniós "ortodoxiával", és most az EU legjobban teljesítő országai közé tartozik mindkettő – írta a The Wall Street Journal amerikai üzleti-politikai napilap európai internetes kiadásában Matthew Dalton elemző.

Egyik ország sem tagja az eurózónának és mindkét kormány úgy ítéli meg, hogy az Európai Bizottság nem választott képviselői felhatalmazás nélkül akarnak beleszólni a politikai életükbe – olvasható a cikkben.

WSJ: a brit és a magyar gazdaság a legjobban teljesítők közé tartozik

Ami Magyarországot illeti, a szerző szerint Orbán Viktor miniszterelnök saját politikai szövetségeseit ültette a központi bank vezetésébe, aminek nyomán jelentős változás történt az MNB politikájában – a kamatlábak, amelyek a korábbi két évben állandó szinten voltak vagy emelkedtek, esni kezdtek, és most májusban immár 22. alkalommal csökkentették az irányadó kamatot.

"Tudjuk, hogy az alacsony kamat jobban segíti a növekedést, mint a magas" – idézte a WSJ Darvas Zsoltot, a brüsszeli Bruegel Intézet nevű gazdasági elemző műhely kutatóját.

Eközben – írta Dalton – a kormány a közmunkaprogrammal tavaly 230 ezernél több munkahelyet hozott létre. Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elismeri, hogy a közmunkaprogram nem jelent végleges megoldást a foglalkoztatási gondokra, de szerinte mutatkoznak jelei annak, hogy a magánszektorbeli kereslet munkaerőt szív át a közmunkaprogramból.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

X-ray
Jó lenne a jelen pillanatban is megnézni, hány közmunkás dolgozik, mert már a haverjaim sem dolgoznak. Pedig "tanfolyamra" is jártak. Érettségivel. Szakmákkal.
Grafix69
Komolyan figyeljetek , ha nem ismerném a Magyar rendszer az itt olvasott cikkek után azonnal haza mennék mert eszméletlen frankó a gazdaság meg minden.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.