Donald Tusk lengyel kormányfőt választották meg az Európai Tanács elnökének, Federica Mogherini olasz külügyminisztert pedig az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az EU-tagállamok csúcsvezetői szombaton Brüsszelben tartott rendkívüli tanácskozásukon – jelentette be Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács leköszönő elnöke a Twitter-fiókjában közzétett üzenetben.

A döntés megfelelt az előzetes várakozásoknak.

A csúcstalálkozóra érkezve Orbán Viktor miniszterelnök újságírói kérdésre, miszerint elfogadható lenne-e Magyarország számára, hogy Federica Mogherini legyen a külügyi főképviselő, Herman Van Rompuyt pedig Donald Tusk váltsa az Európai Tanács élén, azt mondta, ez ésszerű megoldásnak tűnik.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

világlátó
Tusk igen népszerű az EU. politikusok között. Európa ereje, jövője, az egységében, az őszinte nyitottságában van. A kompromisszumok, a kölcsönös tisztelet és partnerség a létalapja az EU.-nak. Ugyanakkor a korabeli tizenötök és a későbbi tizek, majd tizenkettek között feszülő sokféle érdekellentét nem jól kezelhető problémát okozott eddig, ezután sem várható a teljes összesímulás. Az új elnök vajom miként lesz képes egyensúlyt tartani az előzőekben vázolt felek között? Az új elnök mit tesz az Ukrajna - Oroszország közötti már fegyveres, háborús konfliktusban? Nézzétek meg Ukrajna és Lengyeország történetét. Vajon nem elgondolkodtató, hogy éppen most, amikor ki tudja mivé fajul a háború, pont egy lengyel elnököt választott Európa? A visegrádi négyek -ből mi lesz? Különösen most, hogy Orbán és Tusk között el nem rejthető nézetkülönbség van néhány kérdésben. Mégegyszer! Lengyelország és Európa kapcsolata, valamint keleti szomszédaihoz való történelmi viszonya alapos elemzése, megértése szükséges ahhoz, hogy minden további elnöki döntést véleményezni tudjunk. Én bízom Tusk ügyességében, kevésbé látom virágozni Tusk és Orbán kapcsolatát a jövőben.Nagy veszteség lenne, ha árnyék vetülne a lengyel - magyar történelmi barátságra egy érdekeltérés miatt, ami amúgy sem életképes érdek. Ezt a történelmi barátságot át kell világítani, le kell hántani róla azt a nemkívánatos gyűlöletexport elemet amit ráragasztottak néhányan és amit a megosztó politika ébren tart. A mi közös multunk sokkal gazdagabb és felemelőbb annál, hogy feláldozzuk a mai semmiért, ami múlandó, ahogy a percemberek is azok.
Dr. Felipe
Vicctornak meg marad az udvari bolond szerep és a pávatánc.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.