Eddig hetven, Szíriában harcoló iszlamista szélsőséges tért vissza Ausztriába. Az osztrák hatóságok egyelőre tehetetlenek velük szemben.

Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal szerint Ausztriából eddig 170-en utaztak Szíriába, hogy csatlakozzanak a szélsőséges iszlamista erőkhöz. A hivatal vezetője elmondta: többen vannak, akik ingáznak a két ország között, azonban ha nincsen elegendő bizonyíték, úti okmányaik nem vonhatók be.

A gazdasági, család- és ifjúságügyi minisztérium még decemberben hozta létre a szélsőségesekkel foglalkozó tanácsadó központját. A szervezet által üzemeltetett forródróton azoknak a hívásait fogadják, akiknek a környezetében élő fiatalok szélsőséges iszlamista eszméket akarnak követni.

A szervezet vezetője az ORF-nek úgy nyilatkozott: csaknem nyolcvan hívás érkezett az elmúlt másfél hónapban. Egy család esetében biztosra vehető, hogy fiuk már kiutazott Szíriába, vele a szakemberek már nem tudnak sokat kezdeni. Meglehetősen sok olyan szülő is telefonált, akik maguk nem követik az iszlám vallást. A műsor által megkérdezett imám szerint a legtöbb fiatalt, aki csatlakozott a szélsőségesekhez, frusztrálja egy idő után a döntése, miután élesben megtapasztalja az erőszakos cselekedeteket és a rezsim tényleges működését.

A Der Standard című osztrák napilap szombati számában közölt felmérés szerint minden második ausztriai választópolgár veszélyesnek tartja az iszlámot, és a válaszadók csaknem fele látja úgy, hogy az iszlám meg akarja változtatni az osztrák társadalmat. A megkérdezetteknek csupán 19 százaléka gondolja úgy, hogy Ausztria helyesen kezeli az iszlámkérdést. Tízből minden hetedik megkérdezett azt mondta, az osztrákok nem tudnak eleget az iszlámról. A kutatást elemző piackutató úgy véli, az osztrákok azt szeretnék, hogy az ott élő muszlimok egyértelműen határolódjanak el a szélsőséges Iszlám Államtól.

Európai becslések alapján ez idáig csaknem háromezren csatlakoztak a földrészről a szíriai iszlám szélsőségesekhez, a 170 ausztriain kívül a legtöbben, nagyjából 1100-an Franciaországból, csaknem 500-an Nagy-Britanniából és Németországból, 300-an Belgiumból és mintegy százan Dániából.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mekkelek
@KERKA: Csak emlékezz rá hogy a "fehér ember" hány háborút kezdett/folytat hívatlanul/hazugságok alapján muszlim többségû országokban. Itt még mindig jobb a helyzet mint egy tönkretett, káoszba borított irakban, szíriában, afganisztában, líbiában stb., vagy éppen az izraeli drónok zúgása alatt álomra hajtani a fejed gázában nem tudni hogy nem a romok alól szednek ki reggel.
Naívitás azt gondolni hogy ezek a dolgok nem fognak visszaütni...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@világlátó: Lajkoltalak, mert elmeletben ( talan) igazad van, de ez mar gyakorlatilag megvalosithatatlan! Es nem biztos, hogy azert, mert a nyugati vilag nem akarna targyalni. Ugy gondolom, hogy akinek egyszer fegyvert adtak a kezebe, es kozben azt sulykoltak a fejebe, hogyha azt hasznalja. akkor a vilag ura lesz, mert nala van az ero. Gondolod, hogy ezeket a fanatizaltakat barki vissza tudna hivni, plane valamilyen vallasi szosszal nyakonontve? Eddigre mar szinte minden vallas lejaratta magat, hiteltelenne valt, ea akkor ne hagyjuk ki a rengeteg ateistat sem, mert oket ez a vallasok habiruja ugyanugy sujtja
világlátó
@wagabund: és karma 1. Ugye elhiszitek hogy most nem kérkedni akarok egy bizonyos felkészültségemmel, / főleg 25 elteltével/amikor arról tájékoztatlak, egykor összfegyvernemi parancsnoki, majd néhány évvel később magasabb képzettségű parancsnoki szakon végeztem igen jó eredménnyel a Zrinyi Katonai Akadémián. Az összfegyvernemi szak adott sokféle fegyvernemről alkotóképes tudást.Magam szinte minden gyalogsági fegyverrel lőttem többször. Később a torony fegyverekkel is. Hatásbemutatókat is tartottunk, ahol a különböző fegyverek lövedékei pusztító hatásait közelről láthattuk.Tudom mit okoz a 7,62 -es és az 5.65 ös lövedék az emberi testbe becsapódáskor. A 9 mm.-es pisztoly lőszerrel is végeztünk hasonló gyakorlatot.
Igaz, még soha nem tartottak a fejemhez fegyvert. A katonapszichológia tantárgy volt, érdeklődéssel foglalkoztam vele. Volt szerencsém kevesek számára megadott jelentéseket olvasni a 4.arab - izraeli háború eseményeiről. Az egyiptomi és a szíriai hadsereg harcászati, hadműveleti tevékenységéről és az izraeli hadsereg minden korábban ismert módszert félre tévő műveleteiről. Többet tanultam ezekből mint sok száz tanóra során a klasszikusoktól. Ide akartam eljutni.
Ha mégis az erő és a felszámolás, a megsemmisítés a cél, akkor a terrorelhárítás új és folyamatosan fejlődő megoldásait kell kimunkálni, új fegyverek, azokhoz igazított műveleti elvek és főleg gyakorlat, különleges felkészültségű és alkalmasságú emberek szükségesek. Olyan felkészültségű emberek, akik képesek az önfeláldozó iszlámista harcosok fejével, lelkületével, elszántságával azonosulni, őket megelőzni és megsemmisíteni.Ez az egyik oldala a dolognak.
A másik oldalát már feljebb olvastátok.
Van egy harmadik oldala is ennek, ez pedig a világ média orgánumai féktelensége, a pénzért, a hatalomban való részvételért, a szenzációhahászásért, a világ adrenalin szintje az egekig felhajtásáért.Amit a világi egyházak, a világi hatalmak, országok, nemzetek szövetségei kitalálnak, egyeztetnek,
világlátó
megoldásokat keresve, azt a médiák legszélsőségesebbjei rövidre zárják, szinte kikényszerítve az erőszakos lépéseket, felrobbantva, elszabadítva a két fél közötti mérhetetlen gyűlöletet. Ezért mindent meg kell tenni, hogy a szélsőségesek, akár bosszúálló elvakult csoportok, akár sajtóorgánumok ne kapjanak lehetőséget. A sajtószabadság az sokkal szélesebb kategória. Kell hogy legyen benne ésszerű tolerancia és mértékletesség.
wagabund
hmmm...

...ez igen... így kell békét teremteni... mondta a prof a dolgozatra.
Igazi Trebics
Nem akarom elbagatellizálni a Párizsban történteket, de hol van ebben az a minőségi ugrás ami miatt világvégét kell kiáltani?

Nézzük a 2000-es éveket és csak Europát!
2002 október Moszkva, Dubrovka színház: közel 900 túsz, 130 halott!!!

2004 március Madrid. Négy vonaton összesen tíz robbanás történt: 191 halott, ~2000 sérült!!!
Egy kivétel: 2004 szeptember Beszlán. 1100 túsz, közöttük 777 gyermek!! Végül 334 halott ebből 186 gyermek!!!
2005 július London robbantások a metrón: 56 halott ~700 sérült.
Ez mind semmi volt? Mi változott?
tivoli
@Igazi Trebics: ma, 17:33
Azok nem zsidók voltak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.