Már hivatalos: 2014 volt az eddigi legmelegebb esztendő – nézze meg a Bloomberg animációját, ha nem hiszi.

A Meteorológiai Világszervezet előzetes becslését alátámasztotta a múlt héten a NASA és a NOAA (Nemzeti Éghajlati Adatközpont) közlése: a tavalyi esztendő volt a legmelegebb év bolygónk írott története során.

A Bloomberg egy megdöbbentő animáción mutatja be a folyamatot. A korábbi évek hőmérsékletét mutató grafikonok lassan beolvadnak a háttérbe, hogy még egyértelműbb legyen a hőmérésklet-emelkedés.

A grafikonok 135 év hőmérsékletét mutatják, hónaponként mért adatokkal. Bármelyik vonalra is állunk az egérrel, azonnal láthatjuk az adott év adott hónapjának hőmérsékletét. Összehasonlítható a 20. és a 21. század átlaghőmérséklete is: megdöbbentő a változás.

Az animációt megtekintheti itt.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mariaberta
Meggyőződésem, ezt a sok felfordulást ami a globális felmelegedést és ezt az egész megbolondult időjárást illeti, tudósainknak köszönhetjük. Úgy felforgatják a világot alul felül, hogy itt normális időjárás már nem lesz. Megszűnt a tavasz, nyár , ősz, tél, káosz az egész. Csak tudnám mire jó ez?
Juhász István
Megmondtam én előre. Ez a glob. felmelegedés egyértelműen visszavezethető Gyurcsány tevékenységére, persze erősen besegitett ebben neki a Bajnai. Jól összekuszálták még az időjárást is. Most aztán fővöhethet a fejünk...
tivoli
@Juhász István: ma, 06:27
Talán, ha a nevezett urak nem irtottak volna ki annyi esőerdőt. :-))
bakurasz
@mariaberta: A globális felmelegedést ki-ki szája íze szerint Allahnak, Istennek vagy a Természetnek köszönje! A bolygó hőmérséklete mindig is hullámzott fel s alá. Mi egy melegedő szakaszt csíptünk el de őseink beszoptak a jégkorszaki lehűlésből is akkoriban. Vannak nagy hullámok amik kihalásokat is okoztak és kisebb kilengésű "rezgések". Pár fok föl-le, néhány száz évente. Ezek a tények! A Greenpeace és a hasonlók vonítása nagyrészt megélhetési környezetvédelem. Egy kurva jó üzlet, a nagy százalékban rémhírek terjesztése által megszerzett adománymilliárdok útján. Persze azért nem jó dolog a lég és tenger szennyezése, de ez nem okoz globális katasztrófát. Helyi problémát igen, de csak a környezetvédelemből megélni akarók szerint mindenre kiterjedőt! A természet leszarja, hogy mit csinálunk, elég ideje van a változásokból újat építeni vagy a régit elsorvasztani. Nem szép persze az őserdőből felégetéssel ideiglenesen területet szerezni (Ideiglenes, mert kb. 15-20 év alatt képes regenerálódni az otthagyott ültetvény helyén), de a kitermelés elég hasznos dolog. A növekvő erdő ugyanis hasznosabb mint az öreg! Ugyanis, amíg a növekvő fa több szenet köt meg mint amennyit kibocsát, addig egy érett korát elérő már ezt az arányt 50-50%-ban teszi. Lófaszt se von ki a levegőből, nemhogy CO2-t!
mariaberta
@bakurasz: Valószínű igazad van, de ez engem egyáltalán nem nyugtat meg, még akkor sem, ha véleményedet megfejelted egy "lófasszal"
bakurasz
@mariaberta: Elnézést a paripaszerszámért... A legnagyobb gondunk, legalább is ezen esetben, a tudás. Mi tudjuk, hogy a felmelegedés átalakítja a földet és azt is, hogy a nagybetűs Természet nem kalkulál a part mentén lakókkal, amikor felemelkedik a tengerszint. Őseink nem láttak előrébb a holnapi mammutnál. A föld annyira és akkor melegszik fel, amennyire akar és nincs beleszólásunk. Megértem, ha nem vagy nyugodt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.