Fruzsina húszéves és egy nyolcéves gyerek szellemi szintjén van, nem tud magáról gondoskodni. Szülei meghaltak, így a lány a 27 éve Svédországban élő anyai nagynénjéhez, Ruff Ágneshez került, aki végre gondoskodik róla. A svéd hatóságok azonban ezt másként gondolják.

A svéd bevándorlási hivatal felnőttként kezeli a lányt, és nem adta meg neki a letelepedési engedélyt – számolt be a Cink a húszéves lény sorsáról. Fruzsinának nincs hivatalos gyámja, és már nem is lehet, mert az előző gyámja pont a 18. életévének betöltésekor mondott le a gyámságról. A nagynéni ezért nem léphet fel hivatalos képviselőjeként, és a magyar hatóságok sem tudnak papírt kiállítani arról, hogy Fruzsina gondoskodásra szorul.

Ruff Ágnes tavaly kampányba kezdett a Facebookon: egy videót indított útjára Fruzsináról, amely már egymilliós nézettség fölött jár, a lány ügyéről pedig több nagyobb svéd újság is beszámolt.

Ágnes fél, ha Fruzsinát visszaküldik Magyarországra, vagy elmegyógyintézetbe kerülne, vagy az utcára. A volt gyámjáról kiderült, hogy mielőtt lemondott a gyámságról, ő is és gyerekei is rendszeresen bántalmazták Fruzsinát, úgyhogy rá sem lehet számítani.

"Én sajnos csak félidőben dolgozom, és nem tudom hivatalosan igazolni eltartását. Fruzsina nálam lakik 31 hónapja, de nincs joga semmihez. Semmiféle támogatást nem kapunk, mert itt is azt mondják, nem vagyok hivatalos gyámja, és így nem jár semmi neki. Magyar állampolgár, ott kötelesek gondoskodni róla. Én nem tudom, mit csináljak, nem rakhatom ki az utcára" – írta levelében Ruff Ágnes.

Ügyvédje szerint Fruzsina egyetlen esélye a maradáshoz, ha bizonyítani tudja, hogy képes ellátni magát, vagyis megfelelő összeg áll a rendelkezésére.

Innen jött az adománygyűjtés ötlete, ahol tízezer eurót kellene összegyűjteni, de eddig csak az összeg töredéke lett meg.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Az elesettekbe a legkönnyebb belerúgni, ezt látjuk Magyarországon is. Mikor a nyuggerverő habony a börtön helyett a parlamentben jön megy mint egy valaki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.