Barack Obama amerikai elnök pénteken a Fehér Házban fogadta Ellen Johnson Sirleaf libériai elnököt abból az alkalomból, hogy a két ország hivatalosan megkezdte a ZMapp kísérleti gyógyszer közös tesztelését. Obama hangsúlyozta, hogy a világ rendkívüli eredményeket ért el az ebola visszaszorításában. Ez köszönhető az  Egyesült Államok, Libéria és más partnerek erőfeszítéseinek. Az amerikai elnök rámutatott, hogy Nyugat-Afrikában a járvány csúcspontjához képest 95 százalékkal csökkent a megbetegedések száma.

Sirleaf köszönetet mondott amerikai vendéglátójának az ebola elleni küzdelemben vállalt vezető szerepéért és azért, hogy nyomást gyakorolt más országokra a Nyugat-Afrikának való segítségnyújtás érdekében. A két vezető egyetértett abban, hogy többet kell tenni a kór visszaszorítása érdekében, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a legutóbbi kitörése alkalmából több mint 24 ezer embert fertőzött meg, akik közül több mint 9600-an életüket veszítették. A tavaly kitört járvány Sierra Leone és Guinea mellett leginkább Libériát sújtotta.

A pénteken amerikai-libériai együttműködésben hivatalosan tesztelni kezdett ZMappet eddig csak kilenc rendkívüli esetben, humanitárius megfontolásból alkalmazták embereken. Közéjük tartozott az a két dallasi ápolónő, aki az ebolában az amerikai városban meghalt libériai Thomas Eric Duncan ápolása közben fertőződődtek meg, valamint két Nyugat-Afrikában megbetegedett amerikai misszionárius.

A San Diego-i Mapp Pharmaceuticals által géntechnológiával előállított szer három fehérjéből áll, amelyek a vírus felületén megkapaszkodva gátolják a kór további fejlődését. A ZMapp alkotóelemeit dohánycserjékben tenyésztik ki.

A 2016 decemberéig tartó teszt alanyai a libériai egészségügyi intézmények páciensei, az Egyesült Államokba gyógykezelésre hazatért, fertőzött egészségügyi alkalmazottak vagy az Egyesült Államokban megbetegedett emberek lesznek. Tesztelni fogják a kanadai Tekmira, a japán Toyama Chemical, valamint az amerikai BioCryst és Sarepta által az ebola ellen kifejlesztett gyógyszereket és eljárásokat is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.