A brit lap most "Oroszország viszályt szít Közép-Európában" címmel közölt írásában foglalkozik Magyarországgal. Felidézik benne Orbán Viktor legutóbbi varsói látogatását, ahol világossá vált: "Lengyelország és Magyarország sok mindenben egyetért, de még több kérdésben nem", ez pedig megterheli az együttműködést a visegrádi államok között.

A Klubrádió lapszemléje szerint a Financial Times arról is ír, a lengyel miniszterelnök állítólag azt is megkérdezte magyar kollégájától, hogy "Mi az ördög, Viktor?". Így utalt a meleg fogadtatásra, amelyben Magyarország Putyint részesítette, és arra, igen szorosak az orosz-magyar kapcsolatokra. Utóbbi egyébként az egyik EU-s tagállam névtelenül nyilatkozó minisztere szerint az egész regionális kooperációt alááshatja.

Míg Orbán bírálja az Oroszországot érintő szankciókat, ezt csendben támogatja Szlovákia és Csehország is. És a lengyelekkel ellentétben elutasítják, hogy nagyobb nyomást gyakoroljanak az oroszokra. A magyar álláspont azzal érvel, a lengyelek lehetnek harciasak, hiszen nem függnek annyira az orosz energiától, mint mások. Takács Szabolcs államtitkár szerint a lengyel fél biztonsági válságnak tekinti Ukrajnát, de Magyarországnak főként az energiafüggőségét kell szem előtt tartania.

Ukrajna és az energia kérdése megnehezítette a visegrádi négyek együttműködését, így politikusok és diplomaták szerint nem sok értelme van a csoportnak. Ennek egyes tagjai inkább kétoldalú alapon próbálkoznak és nyíltan más összefogás esélyét taglalják. Egy szakértő azt nyilatkozta, ha a négy tagból az egyik élesen eltérő véleménnyel van, el kell dönteni, nem célravezetőbb-e hármasban kooperálni a továbbiakban.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.