Kilenc halálos áldozatot követelt a texasi Wacóban egy fegyveres összecsapás, amelyben legalább öt amerikai motoros banda tagjai estek egymásnak. A lövöldözéssel kapcsolatban 170 embert őrizetbe vettek – közölte a helyi rendőrség hétfőn. 

A helyi hatóságok először 192 ember őrizetbe vételéről számoltak be. Az elfogott motorosokat előbb egy kongresszusi központba szállították, és csak onnan vitték őket a megyei börtönbe. A rendőrök több mint 100 fegyvert foglaltak le.

A konfliktus helyi idő szerint vasárnap kora délután, egy autópálya menti zsúfolt bevásárlóközpont Twin Peaks nevű étterme mellett tört ki. Nyolcan a helyszínen, egy kilencedik ember pedig a kórházban halt meg. Mindannyian motoros bandák tagjai voltak.

Az összecsapás tizennyolc sebesültjét szúrt és lőtt sebekkel vitték kórházba. A rendőrség szerint nem volt közöttük kívülálló. Az őrizetbe vettek ellen szervezett bűnözéssel kapcsolatos bűncselekmények miatt fognak vádat emelni.

A lövöldözés közvetlen oka az első jelentések szerint egy parkolóhely körüli nézeteltérés lehetett. Egy, a CNN-nek nyilatkozó, az egyik bandába beépült rendőr azt állította, hogy a konfliktus valódi indítéka ennél bonyolultabb volt: a Texasban önmagát egyeduralkodónak tekintő Bandidos motoros banda és a feltörekvő Cossacs csapott össze, mert az utóbbi csoport tagjai is a hátukra hímeztették az állam nevét. Ezt pedig a domináns csoport a saját privilégiumának tekintette.

Az előzetes vizsgálatok során a nyomozók arra a megállapításra jutottak, hogy a konfliktus az étterem mellékhelyiségében kezdődött, és onnan terjedt át a parkolóra.

A Twin Peaks előtt vasárnap több tucatnyi motort állítottak le. A rendőrség előre tudott a találkozóról, ezért megerősítette jelenlétét az étteremnél.

A hiányos öltözetű pincérnőiről ismert étteremlánc helyi egységénél előbb ökölharc tört ki, majd üvegek, bokszerek, furkósbotok, láncok és kések kerültek elő, végül lőfegyverek is eldördültek. Több motorost rendőrök lőttek meg; az egyelőre nem derült ki, hogy halálos lövést is leadtak-e. Három motorost, aki később azért próbált a helyszínre jutni, hogy bosszút álljon társaiért, őrizetbe vettek.

A rendőrség szerint beavatkozásuk életeket mentett meg. Helyszíni beszámolók szerint az összecsapás után a Twin Peaks és egy szomszédos üzlet parkolóját, valamint az étterem belsejét földön heverő testek és töltényhüvelyek borították. Az incidens hatalmas pánikot okozott a környéken.

A helyszín körül megerősítették a biztonsági őrizetet a további összecsapások megelőzése érdekében. Jelentések szerint Wacóba hétfőn újabb motorosok érkeztek, akik rendőröket fenyegettek meg.

A Texasi Szeszesital-bizottság legkevesebb hét napra bezáratta a Twin Peakset a közösséget fenyegető veszélyre hivatkozva. A hatóságok arra kérték az étterem vezetőit, hogy mondják le motoros bandák vasárnapi találkozóját. de ők ezt megtagadták. A Twin Peaks hálózat hétfőn visszavonta a wacói üzlettől a franchise-ban kiadott névhasználati jogot.

A wacói ügy kivizsgálásába a helyi rendőrség mellett a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) is bekapcsolódott.

A feszültség hónapok óta fokozódott a bandák között. A texasi közbiztonsági minisztérium egyik 2014-es felmérése fokozottan veszélyesnek minősítette a Bandidos motoros bandát, s ugyanebbe a kettesszintű veszélyességi kategóriába tartozik a Bloods, a Crips és az Aryan Brotherhood. A dokumentum nem tett említést a Cossacs elnevezésű csoportról.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az 1960-ban alapított Bandidos, amelynek az Egyesült Államokban és 13 más országban 2-2,5 ezer tagja lehet, egyebek között kokain- és marihuána-kereskedelemmel, valamint metamfetamin előállításával, szállításával és terjesztésével foglalkozik. A Bandidos az egyik legnagyobb motoros banda, a Hells Angels riválisa.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Szerintem össze kellene őket ereszteni putinka elvtárs Éjszakai farkasaival, a többit bízzuk rá a természetes kiválasztódásra.
rugacs
Ha szabad lesz a bevándorlás, előbb utóbb nálunk is lehetnek hasonló ütközetek.
Tényleg marhára hiányoznak ezek! :-(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.