Halott csecsemőre bukkantak a 350 évvel ezelőtt eltemetett Peder Winstrup koporsójában. A svédországi Lundnak 1638-tól 1679-ig, vagyis haláláig volt a püspöke, részt vett az egyetem alapításában is.

A 74 éves férfit címéhez méltó pompával temették el, ő az egyik legtökéletesebb állapotban megmaradt múmia a XVII. századból, ruházata és teste egyaránt jó állapotban van, arcát még mindig fel lehet ismerni a korabeli ábrázolásokról. A tudósok most úgy döntöttek, hogy szeretnének többet megtudni a testről, ezért újra feltárták a koporsóját és CT vizsgálatot végeztek rajta – írja a The Guardian.

Ekkor találtak rá a baba testére, aki rejtély, hogy hogyan került a püspök lába alá. Két teória létezik jelenleg, egyik szerint a gyermek a püspök rokona lehetett, bár erre kevés az esély, de a DNS vizsgálattal igazolható. A másik verzió szerint törvénytelenül született a néhány napos korában elhunyt kisded, akit ezért nem temethettek volna megszentelt földbe, így valaki hasznot húzott a püspök halálából, és egyszerűen belerejtette a koporsóba a picit, hogy mégis üdvözülhessen a lelke.

Halott csecsemővel temették el a püspökötFotó: Lund University

Nem csak ez derült ki a feltárás során, hanem az is egyértelművé vált, hogy a püspököt nem balzsamozták be, természetes módon mumifikálódott, ami első sorban köszönhető a gyógynövényeknek, amire a testet fektették, és ami eredetileg az oszlással járó kellemetlen szagot hivatott semlegesíteni.

A vizsgálatok arra jutottak, hogy a püspök szeretett élni, rossz fogaiból pedig valószínűsíthető, hogy sok édességet fogyasztott, epeköveiből pedig az, hogy a zsíros ételeknek is előszeretettel hódolt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.